Počet obětí zemětřesení na Haiti se blíží k dvěma tisícům

Horizont ČT24: Záchranné práce na Haiti (zdroj: ČT24)

Počet mrtvých po sobotním zemětřesení na Haiti stoupl na 1941, oznámily podle agentury Reuters místní úřady. Bilance se od pondělí zvýšila o pět stovek obětí, záchranáři ale dál pokračují v prohledávání trosek budov. Poškozených nebo zničených domů jsou přitom až desítky tisíc. Na Haiti začal třídenní národní smutek za oběti přírodní katastrofy, zároveň ale ostrov zasáhla tropická bouře Grace, což může situaci výrazně zhoršit.

„Neměli jsme čas počítat mrtvé, jen jsme ošetřovali zraněné, kterých bylo mnoho,“ citoval server BBC Mundo místního lékaře Robinsona Gabriela, který pomáhal v nemocnici ve městě Les Cayes. Právě toto asi dvousettisícové město na jihozápadě Haiti patří k nejvíce postiženým. „Na zdech oddělení urgentního příjmu nemocnice jsou praskliny. Tak jsme kvůli obavám ze zřícení pracovali ve dvoře nemocnice,“ dodal Gabriel.

Nemocnice v nejpostiženější oblasti v jihozápadním cípu země jsou přeplněné a lidé čekají v jejich okolí na lavičkách i na matracích, než se uvolní lůžko či než budou převezeni do jiného zařízení k vyšetření či operaci. Do města Les Cayes přijíždějí pomoci zdravotníci z dalších regionů. Také americká armáda poslala na pomoc tým a čtyři vrtulníky.

Podle agentury Prensa Latina bylo při sobotním zemětřesení poškozeno nebo zcela zničeno na 84 tisíc domů. Zničeny byly i některé školy, v nichž by lidé bez přístřeší nyní mohli najít útočiště. Zborcené jsou i střechy několika kostelů, v některých se přitom v době neštěstí konala mše. 

Haiti zasáhlo v sobotu zemětřesení o síle 7,2 stupně, udeřilo kolem 08:30 místního času (14:30 SELČ), ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů a epicentrum poblíž města Les Cayes, asi 150 kilometrů západně od metropole Port-au-Prince. 

Přírodní katastrofa ještě prohloubila problémy, s nimiž se jedenáctimilionové Haiti už řadu let potýká. Je nejchudší americkou zemí, sužuje ho násilí ozbrojených gangů, které nyní komplikují i dopravu. Podle humanitárních organizací nechají ozbrojenci do postižených oblastí projet jen dva konvoje denně. „Skutečně apelujeme na ozbrojené skupiny, aby umožnily co nejrychlejší přesun této humanitární pomoci k lidem,“ uvedl zástupce UNICEF na Haiti Bruno Maes.

Kromě násilí je to i politická nestabilita v zemi. Začátkem minulého měsíce tam ozbrojenci zavraždili prezidenta Jovenela Moïseho, který stál v čele země od roku 2017. Zastřelen byl v noci ve svém domě, dosud není jasné kým a proč.

Česko pošle Haiti 2,5 milionu korun

České ministerstvo zahraničí Haiti přispěje na humanitární pomoc částkou 2,5 milionu korun. Peníze půjdou například na obnovu přístřeší, uvedl resort na Twitteru. Peníze česká diplomacie vynaloží ve spolupráci s humanitárními organizacemi.

Pomoc Haiti nabídl už v sobotu americký prezident Joe Biden, který koordinací pověřil agenturu USAID. Záchranáře, jídlo či zdravotnický materiál nabídly mimo jiné Mexiko, Peru, Argentina, Ekvádor, Chile či Venezuela. Také Dominikánská republika, která leží na stejném karibském ostrově jako Haiti, poslala potraviny a zdravotníky a s ošetřováním zraněných pomáhá i na 250 kubánských lékařů.