Prezident Haiti byl zastřelen ve své rezidenci

Haitského prezidenta Jovenela Moïseho v noci zastřelila v jeho rezidenci skupina dosud neznámých pachatelů. Prezidentova manželka útok přežila, utrpěla však střelná zranění a je hospitalizována. Premiér Claude Joseph označil útok za „nelidský a barbarský“ a oznámil, že kontrolu nad bezpečnostní situací v zemi převzala policie a bezpečnostní složky. V čele země stanul podle stanice France 24 právě Joseph.

„Prezidenta zabili u něj doma cizinci, kteří mluvili anglicky a španělsky,“ oznámil premiér. Již počátkem února prezident Moïse oznámil, že unikl pokusu o atentát. Policie v této souvislosti zatkla dvě desítky lidí.

Třiapadesátiletý Moïse byl v úřadu od roku 2017. Vládl na základě dekretu poté, co byly parlamentní volby, které se měly konat v roce 2018, odloženy v důsledku sporů, mimo jiné o to, kdy skončí jeho vlastní funkční období, připomíná France 24.

Část obyvatelstva považovala Moïseho setrvání v úřadu za nelegitimní. Během čtyř let jeho vlády se v premiérském úřadu vystřídalo sedm lidí. Odejít z funkce měl tento týden i Claude Joseph, ve funkci byl přitom pouze tři měsíce.

Kromě prezidentských, parlamentních a místních voleb se na Haiti má v září konat ústavní referendum, které bylo dvakrát odloženo kvůli pandemii koronaviru. Moïsem podpořený text ústavní reformy, zaměřený na posílení výkonné moci, byl drtivou většinou odmítnut opozicí a mnoha organizacemi občanské společnosti.

Kromě politické krize se Haiti v posledních měsících potýká také s prudkým nárůstem počtu únosů za účelem získání výkupného, což dále odráží rostoucí vliv ozbrojených gangů v této karibské zemi.