Chyba byla rozvolňovat před Vánocemi. Můj vztah k neregistrovaným lékům mohl být někomu nepříjemný, řekl Blatný

Interview ČT 24 s Janem Blatným (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný připustil, že jeho vztah k neregistrovaným lékům nebyl po chuti prezidentovi Miloši Zemanovi. Trvá na tom, že odvolání z čela resortu bylo politické rozhodnutí a jeho příčinou nebyly rozpory ve způsobu vedení ministerstva. Kdyby mohl něco změnit, rozmyslel by si rozvolnění před Vánoci. Řekl to ve speciálu pořadu Interview ČT24.

„Možná jsem naivní, ale já jsem opravdu nevěděl proč. Žádný konkétní důvod si neuvědomuji,“ odpověděl Blatný na otázku, jestli zná důvod, proč ho Andrej Babiš (ANO) na pozici ministra zdravotnictví přestal chtít. „Když jsem v to úterý říkal novinářům po tiskové konferenci, že neodcházím, myslel jsem si, že neodcházím. Až později večer jsem se dozvěděl, že odcházím,“ popsal Blatný, jak se o svém odvolání dozvěděl.

Premiér Andrej Babiš zdůvodnil odvolání Blatného tím, že měli jiný názor na vedení resortu zdravotnictví. Blatný naopak už v té době řekl, že šlo o politické rozhodnutí.

Politické nebo manažerské rozhodnutí

„Politické rozhodnutí je rozhodnutí politika. A ve chvíli, kdy ministry vlastně určuje, nebo na základě doporučení premiéra odvolává prezident, a když se pan premiér rozhodl, že mě odvolá, tak je to jeho politické rozhodnutí,“ vysvětlil Blatný, co tím myslel. 

„Kdybych si myslel, že to bylo o tom, jak má fungovat ministerstvo, neříkal bych, že to bylo politické rozhodnutí,“ dodal. 

„Nemyslím si, že jsem udělal nějakou konkrétní chybu. Pokud jsem nějakou udělal, snad se to někdy dozvím,“ řekl Blatný. „Ale je to naprosto regulérní právo nadřízeného politika, že bude mít jiné spolupracovníky, a já ho plně respektuji,“ dodal. 

Ukřivděný podle svých slov není, ale to, že skončil, je mu prý líto. „Myslím, že jsem mohl ještě spoustu věcí udělat a teď by zrovna byl čas věnovat se těmto věcem,“ řekl. Pochvaloval si také spolupráci s mnoha lidmi a jejich zapojení v době pandemie. 

Největší chyba? Rozvolnit před Vánoci

„Já si myslím, že můj vztah obecně k těm neregistrovaným lékům mohl být některým lidem nepříjemný,“ připustil bývalý ministr po otázce, jestli musel odejít kvůli ruské vakcíně Sputnik V. „Vyjádřil se takhle k tomu i pan prezident, který to dokonce řekl ještě tvrději,“ odpověděl na otázku, kterým lidem. 

Za chybu považuje Blatný rozhodnutí rozvolňovat před Vánoci. „My jsme si tehdy všichni mysleli, že se ještě pořád pereme s tím klasickým virem – a ona to už nebyla pravda,“ říká s tím, že v té době vláda neměla informace o tom, že se v Česku už šíříly nakažlivější varianty koronaviru.