Ruský velvyslanec obdržel nótu požadující náhradu škod po výbuchu ve Vrběticích

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek předal ruskému velvyslanci v Česku Alexandru Zmejevskému diplomatickou nótu uplatňující mezinárodněprávní odpovědnost Ruska za jeho zapojení do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a požadující plnou náhradu škod způsobených explozí. Nótou Česko vyzývá Rusko k jednání v této záležitosti. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová žádost přirovnala k vyděračství.

Smolek zároveň velvyslanci sdělil, že zařazení České republiky na seznam „nikoli přátelských“ států představuje porušení mezinárodního práva. Konkrétně jde o Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích a smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci. Nařízení by podle české diplomacie mělo být zrušeno.

„Obvykle jsou ti, kdo se chovají podobným způsobem a bez soudu a důkazů, ale za pomoci výhrůžek a urážek požadují peníze, nazýváni vyděrači,“ napsala v reakci na nótu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová.

Diplomatickou roztržku s Ruskem vyvolalo zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců ambasády v ruské metropoli.

Následně rozhodla Česká republika o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd mělo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Návrh o jednorázovém odškodnění

Skupina poslanců v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) před několika dny předložila do sněmovny návrh zákona o jednorázovém odškodnění kraje, obcí a obyvatel za omezení po výbuchu.

Dohromady by mezi ně stát rozdělil podle předlohy až 700 milionů korun. Odškodnění by se týkalo Zlínského kraje, obcí Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a města Slavičín.

Předkladatelé ze sedmi koaličních i opozičních klubů chtějí, aby dolní komora schválila návrh zákona zrychleně už v prvním čtení. Nejprve jej ale musí posoudit kabinet.