Benešová navrhla na post nejvyššího státního zástupce Stříže, byl náměstkem Zemana

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla vládě jako nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, prvního náměstka končícího šéfa žalobců Pavla Zemana. Vyplývá to z dokumentu, který má k dispozici ČTK. Nominaci Stříže vítá i Unie státních zástupců, naopak politici jednotní nejsou. Zeman ve funkci skončí 30. června.

„Jsem přesvědčena, že JUDr. Stříž je schopen plně zajistit fungování a další rozvoj, vysokou úroveň odbornosti i zachování nezávislosti Nejvyššího státního zastupitelství a soustavy státního zastupitelství jako celku,“ napsala Benešová vládě. Zmínila, že její návrh podporuje i Unie státních zástupců a že Stříž se svým jmenováním do funkce souhlasí.

Stříž působí jako první náměstek nejvyššího státního zástupce od roku 2011. V letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce v Olomouci. Má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, doplnila ministryně. Chce, aby se Stříž funkce ujal k 1. červenci.

Ministryně zmínila, že její návrh podporuje také Unie státních zástupců a že Stříž se svým jmenováním do funkce souhlasí. „Jména kariérních státních zástupců, která veřejně zazněla jako vážní kandidáti na funkci nejvyššího státního zástupce, považujeme za kvalitní,“ sdělil viceprezident Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Benešová opakovaně uváděla, že jako Zemanova nástupce navrhne někoho ze soustavy státních zastupitelství. Hledala respektovanou osobnost a avizovala, že půjde o známé jméno. Předesílala také, že Stříž je v jejím užším výběru.

Zeman oznámil rezignaci na funkci v polovině května. Mezi důvody svého rozhodnutí zmínil i tlaky ze strany Benešové.

Opozice žádala, aby nového nejvyššího státního zástupce vybíral až ministr spravedlnosti z vlády vzešlé po podzimních sněmovních volbách. Benešová to ale odmítla, stejně jako požadavek, aby kandidát vzešel z transparentního výběrového řízení. V materiálu pro vládu vysvětlila, že existuje „jednoznačný veřejný zájem na kontinuitě fungování Nejvyššího státního zastupitelství i soustavy státního zastupitelství jako celku“, a proto chce, aby počátek Střížova výkonu funkce bezprostředně navázal na skončení funkce Zemana.

Zmínila také, že ve věci vedla „řadu dvoustranných konzultací“ včetně schůzek s oběma vrchními státními zástupci Lenkou Bradáčovou a Ivem Ištvanem.

Hamáček považuje nominaci Stříže za logickou, Filipovi vadí

Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček považuje nominaci Stříže do funkce nejvyššího státního zástupce za logickou, protože byl dosud prvním náměstkem končícího šéfa žalobců Zemana.

Předseda KSČM Vojtěch Filip to naopak považuje za negativum. Myslí si, že Zemanovým nástupcem by neměl být člověk, který je jeho zástupcem. „Pořád platí že NSZ je odpovědné za promlčení zločinů privatizace,“ uvedl Filip.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek na Twitteru uvedl, že nominaci bere jako přijatelné provizorní řešení. „O jeho profesionalitě nemám pochybnost. V budoucnosti bych pak považoval za správné, aby noví justiční funkcionáři již neměli komunistickou minulost,“ napsal. Stříž byl před rokem 1989 několik let členem KSČ.

Podobného názoru je i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Nominace Stříže podle ní narušuje důvěru v právní stát, protože byl členem KSČ a prokurátorem. „Již dlouho žijeme ve svobodné zemi a za tu dobu vyrostla skvělá generace právníků. Paní Benešová se přesto, a zcela nepřekvapivě, rozhodla nominovat na nejvyššího státního zástupce člověka, který byl předlistopadový vojenský prokurátor a člen KSČ a žaloval stovky branců a odvedenců. Zároveň jim navrhoval drakonické tresty,“ uvedla.

Podle zákona o státním zastupitelství jmenuje nejvyššího státního zástupce vláda na návrh ministra spravedlnosti. Kabinet Andreje Babiše (ANO) se sejde v pondělí, v Lánech se setká také s prezidentem Milošem Zemanem. Je pravděpodobné, že obsazení funkce šéfa žalobců bude jedním z témat.