Ve středu dorazí silné bouřky, které mohou zvedat hladiny. Vystřídají úterní teplotní rekordy

Události: Meteorologové zaznamenali další tropický den, ve středu Česko zasáhnou bouřky (zdroj: ČT24)

Na severu a severovýchodě Česka hrozí ve středu odpoledne místy silné bouřky, ojediněle s krupobitím. V kombinaci s tajícím sněhem může déšť výrazně zvednout hladiny menších řek. Vydatný déšť a vzestup hladin hrozí ve středu také v jižních Čechách. Voda může stoupat v řekách na Šumavě a v Novohradských horách, varuje Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha před velmi vydatným deštěm na jihu Čech platí od středečních 7:00 hodin do čtvrtečního poledne. Varování se kromě celého Jihočeského kraje týká dvou jihovýchodních okresů Plzeňského kraje. Za 24 hodin tam může spadnout více než 40 litrů vody na metr čtvereční a zvednout hladiny menších řek na první, ojediněle i na druhý povodňový stupeň ze tří.

Ve středu odpoledne budou silné bouřky hrozit na severu a severovýchodě České republiky. Intenzivní déšť mohou místy provázet kroupy. „V kombinaci s tajícím sněhem může na menších tocích odvodňujících horské oblasti docházet i k výrazným vzestupům hladin s dosažením i vyšších stupňů povodňové aktivity,“ varoval ČHMÚ.

Lidé by v bouřkách měli být opatrní nejen na možný zásah bleskem, ale také na padající větve, případně poletující předměty. Rozhodně by se měli vyvarovat koupání či jízd na lodích, uvedli meteorologové.

Rozmezí středečních teplot bude velmi široké, od jedenácti v Karlovarském kraji až po devětadvacet stupňů na Ostravsku.

Úterý přineslo tropické teploty

V úterý meteorologové opět zaznamenali tropické třicítky, informoval ČHMÚ. Stejně jako v pondělí bylo nejtepleji v Plzni-Bolevci s 30,2 stupně Celsia. Více než třicet stupňů zaznamenali meteorologové ještě v Českých Budějovicích - Rožnově, a to 30,1 stupně Celsia. Těsně pod třicítkou, na 29,9 stupně, se rtuť zastavila ve středočeských Dobřichovicích.

Dosažení tropických teplot pro Plzeň ani České Budějovice neznamenalo překonání teplotních rekordů. V obou městech totiž předchozí rekordní teploty pro tento den přesahují jednatřicet stupňů. Teplotní rekordy padly na 11 ze zhruba 150 meteorologických stanic, které měří teplotu 30 a více let.

Rekord v úterý padl například v Bohumíně na Karvinsku, kde bylo naměřeno 29,8 stupně. Původní rekordní teplota z roku 1958 činila rovných 29 stupňů. Nejvyšší teplota pro 11. květen byla v Česku naměřena v roce 1907 v Přerově a činila 32,1 stupně.

Teplé a suché počasí mělo za následek několik lesních požárů, například na Brněnsku, Vsetínsku, Šternbersku či u Černovic na Blanensku.

Do úterního večera vydali meteorologové varování před silným větrem pro celou Moravu, východ a sever Čech. Silný jihovýchodní až jižní vítr může mít v nárazech rychlost nad 65 kilometrů v hodině.