Česko bude po Rusku vymáhat alespoň miliardu za Vrbětice, říká Schillerová

Události: Vymáhání škody po Rusku za výbuchy ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Česko bude po Ruské federaci vymáhat minimálně miliardu korun jako odškodnění za následky výbuchů ve Vrběticích. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vládu k tomu ostatně před časem vyzvala Poslanecká sněmovna. Někteří poslanci i experti na mezinárodní právo ale vidí jen malou šanci na úspěch.

Jediné prozatím vyplacené odškodné byly 3100 korun na osobu za opakované evakuace. Na státní náklady pak šlo roky trvající čištění území. I to bude chtít Česko zaplatit.

„Nejschůdnější cesta, která se jeví, je cesta mezinárodního odškodnění, dle mezinárodního práva, protože kdybychom šli cestou třeba náhrady škody spojené v rámci trestního řízení, bude to velmi na dlouho,“ uvedla Schillerová pro pořad Týden v politice.

Podle místopředsedy KDU-ČSL a předsedy sněmovního evropského výboru Ondřeje Benešíka bude vymáhání velice složité. „Je ale na českém státu, aby se o to prostě se ctí pokusil, protože toto si prostě nemůžeme nechat líbit,“ myslí si.

Miliarda, kterou vyčíslil resort financí, zřejmě ještě není konečná. Další požadavky můžou přijít ze zasaženého regionu.

„Bavíme se o tom principu, jak budeme tyto nároky upřesňovat,“ říká hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Podle něj se bude řešit třeba psychická újma nebo náhrada za nemožnost užívání majetku a škody na něm. „Bavíme se samozřejmě i o odstranění zatížení toho území od případné další ještě nezjištěné munice,“ uvádí Holiš.

Ministerstvo zahraničí chystá diplomatickou nótu

Řádově má jít o další stovky milionů. Podle ministerstva zahraničí by stát o odškodnění mohl požádat během týdnů až měsíců.

„Mezinárodní odpovědnost za protiprávní jednání orgánů Ruské federace bude vůči ruské straně uplatněna po ukončení a vyhodnocení konzultací v této věci s některými našimi spojenci. Ministerstvo zahraničních věcí připravuje na základě pokynu vlády diplomatickou nótu,“ vyjádřil se ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Část opozice by chtěla znát spíš závěry soudu, který by mohl určit i výši odškodnění. Další ale takový postup odmítají. „Chceme, aby české soudy řekly, kdo je viník, jakou míru zavinění v tom měla firma, která zbraně skladovala, jakou míru měl majitel, který areál provozoval, jakou míru měl možná někdo další,“ říká předseda poslanců SPD Radim Fiala.

„My se přikláníme, aby to bylo na základě stávajících mezinárodních smluv vymáháno co nejdříve. Není důvod čekat. Ten viník je podle všech indícií, které máme, jasný,“ myslí si místopředseda STAN Petr Gazdík.

Od chvíle, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) s odkazem na vyšetřování oznámili, že za vrbětickými výbuchy je stopa ruských agentů GRU, uplynuly v sobotu přesně tři týdny.

Tatáž jednotka ruské rozvědky GRU 29155 stála také za programem odměn pro afghánský Taliban. Vyplývá to z čerstvě odtajněných materiálů americké špionáže. Členové jednotky měli nabízet vysoké sumy za útoky proti americkým vojákům v Afghánistánu. Obvinění se objevilo už dříve, nové dokumenty ho potvrzují a propojují s aktivitami stejného ruského útvaru v Česku, Británii, Bulharsku a dalších zemích.