Babiš požádal státy EU o solidaritu. Zvážit by podle něj měly vyhoštění alespoň jednoho ruského diplomata

Premiér Babiš k žádosti o solidaritu EU v kauze Vrbětice (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal, aby evropské státy zvážily vyhoštění alespoň jednoho ruského diplomata v solidaritě s Českou republikou kvůli kauze Vrbětice. Řekl to v sobotu novinářům po příchodu na neformální jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie v portugalském Portu. O věci debatoval s lídry členských států už v pátek večer.

Zhruba před třemi týdny vypukla diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem. V návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle kterých jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích z roku 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, Česko vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády.

Rusko reagovalo vyhoštěním dvaceti zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Některé země, například Slovensko či pobaltské státy, vyjádřily Česku solidaritu a rovněž vyhostily ruské diplomaty. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pak uvedl, že očekává podobné kroky také od dalších zemí, zmínil například Británii nebo Německo.

Události ČT: Premiér Babiš požádal státy EU o solidaritu (zdroj: ČT24)

Diskuse o vztazích s Ruskem budou pokračovat

Podle Babiše se o záležitosti vedla v pátek relativně dlouhá debata, při které vystoupili například francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová. Vzhledem k tomu, že jde o neformální summit, nebyly přijaty písemné závěry. Rozsáhlejší diskuse o vztazích s Ruskem se očekává na summitu Evropské rady na konci května.

Babiš vyzval, aby Evropská rada na příštím zasedání vrbětický útok odsoudila. „Musíme to brát vždycky tak, že když je napaden jeden členský stát, že to je vlastně napadení všech. Také jsem požádal, aby ještě zvážili vyhoštění alespoň jednoho diplomata. Uvidíme na příštím summitu, jak se k tomu postaví,“ poznamenal.