Rusko vyhostí dvacet zaměstnanců české ambasády. Zemi musí opustit nejpozději v pondělí

Ruské ministerstvo zahraničí zareagovalo na obvinění v kauze Vrbětice a vyhostí dvacet zaměstnanců české ambasády, z toho šestnáct diplomatů. Ti musejí odjet do půlnoci z pondělí na úterý. Ministerstvo to oznámilo českému velvyslanci v Moskvě Vítězslavu Pivoňkovi, krok české vlády vnímají jako provokaci. Obvinění z podílu ruských tajných služeb na výbuchu z roku 2014 považuje Moskva za absurdní a nepodložená. Český ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že jej vysoký počet vyhoštěných pracovníků české ambasády překvapil.

Podle záběrů agentury TASS se Pivoňka dostavil do budovy ministerstva zahraničí na Smolenském náměstí v Moskvě, s novináři ale nemluvil.

„Podnikneme odvetná opatření, která donutí autory této provokace plně pochopit svou odpovědnost za zničení základů běžných vztahů mezi našimi zeměmi,“ napsalo již dříve ministerstvo v prohlášení

Krok české vlády je podle ruské diplomacie pokračováním řady protiruských akcí, které Česká republika podnikla v posledních letech. Je těžké nevidět za vypovězením pracovníků ruského velvyslanectví v Praze „americké stopy“, uvedlo ruské ministerstvo.

„Ve své snaze vyhovět Spojeným státům vzhledem k nedávným americkým sankcím proti Rusku české úřady dokonce předčily své zámořské pány,“ dodala ruská diplomacie.

Vyhoštění diplomatů předvídal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce. „Je to krok, který jsme očekávali. Musím říci, že mě překvapuje, že to číslo je takto vysoké, je to více našich pracovníků, než jsme my vyhostili,“ řekl později.

Česká vláda podle něj vyšle do Moskvy vládní speciál vzhledem k tomu, že vyhoštění čeští pracovníci dostali na odchod ze země jen o něco více než 24 hodin. Takto krátký termín přitom podle Hamáčka dává Rusko v poslední době často. „Něco podobného se stalo Polsku,“ uvedl s odkazem na diplomatickou roztržku Varšavy a Moskvy z posledních dní.

V Rusku podle Hamáčka nadále zůstane český velvyslanec Pivoňka, který bude zajišťovat komunikaci s tamní diplomacií. „Já nepředpokládám, že by ruská strana teď měla nějaký zájem s námi moc hovořit,“ poznamenal vicepremiér. Postup české vlády však hájil: „To, co se tady teď stalo, znamená víceméně obrovské komplikace pro špionážní operace Rusů nejen v České republice, ale v celé střední Evropě, a ten krok byl správný.“

„Možná to číslo 18 vypadá málo v počtu toho, kolik je na ruské ambasádě diplomatů. Nicméně jsme vyhostili všechny ty, o kterých naše služby mohou prokázat jejich příslušnost k dvěma ruským tajným službám,“ vysvětlil Hamáček, proč česká strana nereagovala tvrději a nevyhostila více ruských pracovníků.

Rusko má v Praze 120 lidí, česká strana v Rusku o polovinu méně

Ruská federace má dlouhodobě v České republice asi dvojnásobně více diplomatů a personálu velvyslanectví, než je tomu u zastoupení Česka v Rusku. Na velvyslanectví Ruské federace v Praze působí kolem 120 zaměstnanců, z toho přes 40 diplomatů. Na českých zastoupeních v Rusku působí kolem šesti desítek zaměstnanců. 

Ruské diplomatické zastoupení je v Česku personálně nejsilnější. Server HlídacíPes.org loni v květnu uvedl aktuální čísla o počtu diplomatů a personálu, které si vyžádal od českého ministerstva zahraničí. Tehdy velvyslanectví Ruské federace v Praze mělo 43 diplomatů včetně velvyslance a 77 členů personálu. Generální konzulát v Karlových Varech měl čtyři diplomaty a šest členů personálu a Generální konzulát v Brně čtyři diplomaty a čtyři členy personálu.

Obsazení ambasád v ČR
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Hamáček doufá, že ostatní členské státy Evropské unie by mohly také solidárně s Českem vyhostit některé ruské diplomaty. „Byl by to obvyklý krok,“ podotkl. O solidaritu požádá na pondělním jednání Rady ministrů zahraničních věcí zemí EU. K vyhoštění některých ruských diplomatů Česko přistoupilo solidárně na podnět Velké Británie před třemi lety. 

 Z Česka bude kvůli kauze Vrbětice vyhoštěno celkem 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) také oznámila, že pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji ve stejné době, kdy vybuchla munice ve Vrběticích. Podle fotografií i jmen z pasů šlo o stejné dva muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Média tyto muže již dříve identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Podle Ruska jde o civilisty. Rusko podíl na otrávení Skripala a výbuchu ve Vrběticích odmítá.