Zaorálek chtěl, aby skončil hradní zmocněnec pro Rusko a na kulturu přišel jiný kandidát

Vyjádření ministra kultury Zaorálka ke změnám ve vedení resortů (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v úterý bránil přestupu z postu ministra kultury do resortu zahraničních věcí. Stanovil jasné podmínky: resort musí získat zpět řadu kompetencí včetně vztahů s Ruskem, které částečně přešly pod Hrad, nebo vztahů s partnery v EU. Na jeho místo v čele ministerstva kultury musí také přijít kompetentní kandidát, za něhož Jana Birkeho (ČSSD) nepovažuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl serveru Lidovky.cz, že o změnách pravomocí není ochoten jednat. Po jednání grémia ČSSD nakonec změnila nominaci, Zaorálek zůstane na ministerstvu kultury, diplomacii by měl vést Jakub Kulhánek.

Na úterní tiskové konferenci Zaorálek oznámil, že před rozhodnutím o případném přijetí, či odmítnutí postu v čele diplomacie chce jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o práci ministerstva a jeho kompetencích.

Resort byl podle Zaorálka „vykuchán“ a silné kompetence přešly jinam, řekl k evropské politice či vytvoření postu zmocněnce pro Rusko. „Nedovedu si představit ministerstvo zahraničí, které si tak důležitou relaci nechá vzít a přestane o ni samo pečovat,“ řekl. Připomněl také, že Petříček například nemohl promluvit do nákupu vakcín proti covidu.

„Není to stejné ministerstvo zahraničí, které jsem před lety opouštěl. Byl jsem jako ministr zahraničí nejen členem rady pro zahraniční otázky, ale i členem rady pro obecné záležitosti, tedy zabýval jsem se evropskými věcmi a byl jsem v těsném kontaktu s premiérem, to už dneska takto není,“ uvedl.

K tomu, zda by byl ochoten na ministerstvu zahraničí spolupracovat v pozici náměstka s Pavlem Jarošem, který v Černínském paláci před lety působil za éry Jana Kavana jako tajemník, se vyjádřit nechtěl. O tom, že má být Jaroš novým náměstkem informoval v úterý server Seznam Zprávy. Deníku N to následně potvrdil Hamáček.

UDÁLOSTI: Komplikace pro plánované změny ve vládě (zdroj: ČT24)

Rozdělaná práce

Zaorálek také řekl, že v tuto chvíli vidí své místo v čele resortu kultury, pokračování právě tam označil za přirozené a logické. „Těžko se mi představuje, jak bych teď se vším praštil a otočil se na obrtlíku,“ poznamenal.

Podotkl, že nemá jistotu, že jeho současnou práci převezme někdo, kdo je „kompetentní“. Případný nástup Birkeho označil za příliš odvážný plán. Chce, aby se úřad dostal „do rukou někoho, kdo má důvěru kulturní veřejnosti“ a zároveň bude schopen ho efektivně vést. Ministerstvo kultury nyní řeší podle Zaorálka klíčová témata a není kvůli covidu ve standardním provozu.

Dodal, že rozhodování o změně resortu může trvat i týdny, do voleb přitom zbývá necelého půl roku. Jednat s vicepremiérem Hamáčkem ale bude vzápětí. „Jsem přesvědčen, že se dohodneme, moje pozice je jasná. Nevidím to tak, že by to mělo být předmětem velkých dohadování,“ poznamenal Zaorálek.

Babiš nechce jednat o změně pravomocí

Babiš v reakci na Zaorálkovo vyjádření uvedl, že by byl rád, aby o obsazení obou ministerstev bylo jasno co nejdříve. „Vláda musí být kompletní,“ zdůraznil. Řekl také, že Zaorálkovu tiskovou konferenci, „na které emotivně oznámil, že se ještě nerozhodl, co chce dál dělat“, moc nepochopil. Podle premiéra ale platí dohoda s koaličním partnerem ČSSD, že si strany nebudou vzájemně mluvit do obsazení ministerstev. Pokud se k němu Zaorálek ohlásí na schůzku, určitě se s ním sejde, podotkl.

Serveru Lidovky.cz ale Babiš řekl, že není ochoten jednat o změně pravomocí ministra zahraničí. „Koordinace agendy EU je po mnoho let v působnosti sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády pod vedením premiéra, který je členem Evropské rady. Tak je to podle mého názoru správně a tak to určitě zůstane,“ sdělil. Dodal, že rozsah a podmínky výkonu práce ministra jsou předem jasně dané.

V pondělí Zaorálek plánovanou výměnu pozastavil s tím, že se necítí připraven opustit ministerstvo kultury. Jeho setrvání žádají i zástupci kulturních institucí, a to vzhledem k nejistotě sektoru během epidemie koronaviru.

Rošáda necelý půlrok před volbami souvisí s víkendovým sjezdem sociálních demokratů, během něhož Petříček neuspěl v souboji o vedení strany. Podle předsedy ČSSD končí proto, aby byla strana před volbami srozumitelná.

Petříčka prezident Miloš Zeman odvolal v pondělí. Než se k nabídce Zaorálek vyjádří, je vedením diplomacie pověřen Hamáček.

Nepřipravená změna je hazard, kritizuje opozice

V souvislosti s tím, že předseda ČSSD Jan Hamáček neměl při odvolání Petříčka jistou náhradu, mluví opozice o nezodpovědnosti či hazardu. „Neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou: odvolat ze dne na den ministra zahraničí a nemít nástupce. Komu to slouží? Prosazování zájmu ČR určitě ne,“ kritizoval situaci na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že situace vypovídá o naprosto chaotické personální politice vlády. „Skoro jako by se pan Hamáček chodil učit k premiérovi  Babišovi. Když měním ministry, je to něco, co s nimi napřed projednám a domluvím. A až poté to vyhlašuji do médií,“ podotkl.

Šéf lidovců Marian Jurečka ironicky konstatoval, že v ČSSD mají změny evidentně promyšlené. „A evidentně přítel příteli věří. Odvolat ministra a nemít vyřešeno, kdo za něj povede ministerstvo, tomu říkám zodpovědná politika! Pardon, tady vlastně nejde o zodpovědnou politiku, ale o přání Hradu,“ vyjádřil se.

Také podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové měl mít Hamáček zajištěnou náhradu. „To ale neplatí, když je odvolání směsí osobní pomsty a požadavků Hradu. Pan Hamáček ukázal, že mu nejde o naši zemi. Nedivím se panu Zaorálkovi, že nechce být pěšcem, kterým táhnou jiní. Snad mu tenhle postoj vydrží,“ uvedla.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana vláda prokazuje, že ignoruje autentickou pozici zahraniční politiky. „Jen ukazujeme, že nás to nezajímá. Zahraniční agendu dáváme solitérům ze Strakovy akademie či Hradu,“ uvedl a označil to za nebezpečné. K Hamáčkovu kandidátovi na ministra kultury Janu Birkemu řekl, že je kvalitním starostou Náchoda. „Já jako bývalý starosta Kolína bych ale nebral tuto funkci jako kvalifikaci být ministrem kultury. To má být člověk, který má na kulturu vazby,“ dodal.