Prezident odvolal Petříčka z funkce ministra zahraničí. Zaorálek se zatím nerozhodl, zda ho nahradí

Prezident Miloš Zeman odvolal Tomáše Petříčka (ČSSD) z funkce ministra zahraničí, řízením resortu prozatím pověřil vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Petříčka by mohl nahradit Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten se ale zatím nerozhodl, zda nabídku přijme, rozhodnout by se měl v řádu několika dnů. Zaorálka by měl na ministerstvu kultury nahradit další sociální demokrat Jan Birke, který už potvrdil, že nabídku dostal a že ji přijme. Končící ministr zahraničí nezaznamenal od Hamáčka žádnou konkrétní kritiku své práce. Odvolání považuje za politické rozhodnutí.

Hamáček funkci ministra zahraničí už vykonával v době, kdy prezident Miloš Zeman odmítal jmenovat ministrem Miroslava Pocheho. Předseda ČSSD uvedl, že Petříček končí proto, aby byla strana před volbami srozumitelná. 

Hamáček míní, že Petříček jeho krok pochopil. O změnách podle něj rozhodlo celé nové vedení ČSSD, které vybral v pátek sjezd sociální demokracie, ale také Hamáček sám. „Pan Petříček si otázku vlády vzal jako klíčové téma na sjezdu, tato strategie neuspěla. Pokud máme na podzim ve volbách uspět, nelze ve vládě sedět a současně tvrdit, že tam nejsme,“ vysvětlil.

Brífink sociálních demokratů po sjezdu strany (zdroj: ČT24)

Na zahraniční politice se údajně nic nezmění

Vicepremiér a šéf ČSSD věří tomu, že rozhodnutí padne v řádu dnů, až Zaorálek dokončí některé projekty na ministerstvu kultury. „Rozhodně tu věc nebudu protahovat, až se pan Zaorálek rozhodne,“ řekl. Pokud Zaorálek nabídku přijme, na české zahraniční politice se podle Hamáčka nic nezmění. O změnách už hovořil s prezidentem a „neočekává žádné komplikace“ ohledně případného jmenování Zaorálka i Birkeho.

Petříček ještě předtím na brífinku uvedl, že odvolání považuje za politické rozhodnutí. „Respektuji, že nové vedení sociální demokracie to chce takhle učinit,“ řekl. ČSSD v pátek zvolila nové vedení, v čele zůstal Hamáček, proti kterému Petříček neúspěšně kandidoval. „Jestli je to otázka sjezdu, či je to jiný důvod, to se musíte ptát předsedy sociální demokracie,“ řekl Petříček.

Brífink končícího ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Končící ministr také uvedl, že i nadále chce pracovat pro ČSSD. Je přesvědčen o tom, že žádné chyby jako ministr neudělal. „Jan Hamáček mi nesdělil nějakou kritiku konkrétních kroků, které jsem na ministerstvu zahraničí dělal v uplynulých dvou letech. Vnímám, že jsem dělal politiku, která souzněla s tím, jak on vidí zahraniční politiku,“ dodal. 

Prezident proti Petříčkovi

Bývalý místopředseda sociální demokracie zopakoval, že je dlouhodobě trnem v oku prezidentovi kvůli náhledu na bezpečnostní rizika stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany nebo na očkování proti covidu-19. Uvedl ale také, že na některé otázky měli se Zemanem podobný pohled, a to například na roli Severoatlantické aliance (NATO) nebo na otázku mezinárodního terorismu. Otázkou na Hamáčka je podle Petříčka to, zda ve výměně ministra hrála Zemanova kritika roli.

„Odcházím se vztyčenou hlavou, za své kroky v posledních dvou a půl letech se nestydím. Vždy jsem prosazoval proevropskou, prozápadní orientaci České republiky a kontinuitu naší zahraniční politiky,“ řekl Petříček. Zmínil také repatriační cesty v jarní vlně epidemie koronaviru nebo posílení spolupráce se spojenci v Evropě a se Spojenými státy. 

Birke uvedl, že nabídku přijme

Birke v pondělí potvrdil, že dostal nabídku na ministra kultury a že ji přijme. Některé kulturní instituce premiéra vyzvaly, aby ministra kultury neměnil. K otevřenému dopisu Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího 14 organizací, se přes víkend přidaly třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo Česká asociace festivalů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prezident Miloš Zeman, který na návrh premiéra členy kabinetu jmenuje a odvolává, už v neděli řekl, že odvolání Petříčka nebude oddalovat, pokud to Babiš navrhne. V rozhovoru pro Blesk.cz prezident také řekl, že Birke by byl vynikajícím ministrem kultury.

Už minulý týden skončil v Babišově menšinové vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), kterého vystřídal Petr Arenberger. Stal se tak už čtvrtým ministrem tohoto resortu za víc než rok trvání koronavirové epidemie.