Petříček skončí ve vládě, jeho místo by měl zaujmout Zaorálek

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se na nedělní večerní schůzce s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání z vlády. Petříček to bez bližších informací sdělil ČTK, Hamáček na dotaz nereagoval. Podle spekulací médií má dosavadního šéfa diplomacie ve funkci nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a na jeho místo má přijít poslanec Jan Birke (ČSSD).

„Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání,“ napsal Petříček v textové zprávě. Prezident Miloš Zeman řekl v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz, že nebude oddalovat Petříčkovo odvolání, navrhne-li ho premiér Andrej Babiš (za ANO). Hamáček má v plánu záměr oznámit na pondělní tiskové konferenci, vlastní výměna v čele resortu se má uskutečnit až v dalších dnech.

Zeman o změnu v čele diplomacie usiluje dlouhodobě. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Poslanec Birke je podle nedělního Zemanova vyjádření mnohem zkušenější než starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD), kterého prezident v roce 2019 odmítl jmenovat ministrem kultury. Šmarda se nakonec nominace vzdal a novým šéfem resortu se stal Zaorálek. Ten dříve řídil i ministerstvo zahraničí.

Petříček se nestal lídrem ČSSD

Petříček v pátek neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Hamáčkovi. Ten poté uvedl, že žádnému ministrovi nedává „bianco šek“ až do sněmovních voleb. „Já jsem delegátům na sjezdu nabídl alternativu. Oni se rozhodli pokračovat v tom dosavadním směřování, já to respektuji,“ uvedl Petříček.

Poté novinářům řekl, že s vicepremiérem Hamáčkem nehovořil o spekulacích ohledně svého konce ve funkci. Dodal, že na funkci nelpí. S Hamáčkem se sešel až v neděli.

Babiš během týdne stihl vyměnit ministra zdravotnictví. V kuloárech se přitom zmiňovala i výměna na postu ministra školství, kterým je Robert Plaga (za ANO). „Spekulace o tom, že bude odvolán, se samozřejmě nenaplnily, protože to tak nebylo,“ řekl premiér.

Prezident ale v neděli naznačil, že předseda vlády odvolání Plagy původně chystal. „Nebylo to dotaženo do konce. To znamená, že jsem ho nemusel odvolat, protože pan premiér zvážil změnu svého názoru. To se každému z nás občas stane,“ uvedla podle Blesku hlava státu. 

KSČM chce jednat o podpoře kabinetu

Výměny ministrů se odehrávají v době, kdy KSČM vyjednává s hnutím ANO o pokračování tolerance menšinového kabinetu. Část opozice říká, že by si měl kabinet znovu říct o důvěru. „My jsme podepsali dohodu, kterou hnutí ANO podle nás přestalo plnit, takže nám nezbývá nic jiného, než ji vypovědět,“ podotkla místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Komunisté dříve mimo jiné dlouhodobě vyzývali Babišův vládní kabinet k odvolání Petříčka a někdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). „Je evidentní, že poté, co vláda ztratila důvěru veřejnosti, tak ztratila i důvěru komunistů,“ myslí si předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Jeho kolega Jan Bartošek z KDU-ČSL se pro změnu podivil nad tím, zda má smysl měnit vládu pět měsíců před volbami.

„Bylo by záhodno, aby vláda přišla do Poslanecké sněmovny a zeptala se, jestli jí ještě někdo v této zemi věří,“ prohlásil předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. 

Prezident v neděli odmítl předčasné volby a řekl, že pokud by vláda při hlasování v Poslanecké sněmovně neuspěla, měla by dovládnout v demisi.

Události: Výměny ministrů (zdroj: ČT24)