Zeman nebude vetovat novelu volebního zákona. In memoriam vyznamená Kellnera

Prezident Miloš Zeman uvedl, že nebude vetovat novelu volebního zákona a po schválení parlamentem ji podepíše. Serveru Blesk.cz také řekl, že nesouhlasí s korespondenční volbou, kterou zamýšlí do zákona vložit Senát. Označil ji za hloupost, zároveň ale naznačil, že by takovou změnu neblokoval. V rozhovoru hlava státu také zmínila záměr udělit zesnulému většinovému vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi in memoriam Řád bílého lva.

„Znal jsem Petra Kellnera poměrně dobře, tykali jsme si. A považoval jsem ho nejenom za nejúspěšnějšího českého podnikatele, ale i za člověka, který prospěl České republice,“ řekl Zeman.

„Bude mi strašně líto, že to bude in memoriam,“ doplnil k udělení vyznamenání. Kellnera označil za „hvězdu podnikání“ a připomněl, že Řád bílého lva od něj dostali také Karel Gott jako hvězda české hudby a exministr zdravotnictví Roman Prymula jako „nejlepší epidemiolog, který potlačil první vlnu epidemie“.

Prezident Miloš Zeman se také nepřímo vyjádřil k případným dalším změnám ve vládním kabinetu. Řekl, že odvolání Tomáše Petříčka (ČSSD) nebude oddalovat, pokud mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne. Jan Birke (ČSSD) by byl podle něj vynikající ministr kultury. Naznačil tím případnou vládní rošádu – spekuluje se o tom, že by Lubomír Zaorálek (ČSSD) post ministra kultury vyměnil právě za zahraničí.

Otázka dostavby Dukovan a zapojení Číny

Hlava státu v rozhovoru pro Blesk.cz přidala komentář také k dostavbě elektrárny v Dukovanech. Dotazník měla dle Zemana dostat i čínská firma. Čím více firem se tendru zúčastní, tím nižší bude cena, myslí si. Rozdíl může být prý řádově desítky miliard korun.

Zeman zároveň odmítl varovaní českých bezpečnostních služeb před zařazením čínských a ruských firem do tendru na stavbu nového jaderného bloku. Naznačil, že za jejich zprávami může být i konkurenční boj některých firem, které se o zakázku budou ucházet.

„Jenom ekonomický analfabet neví, že čím nižší počet uchazečů, tím je zákonitě vyšší cena,“ řekl Zeman. „Takže když na základě blouznění zpravodajských služeb vyřadíte některé uchazeče, dokonce dva z pěti, tak tím zákonitě vzroste cena těch zbývajících tří, kteří budou ve slabším konkurenčním prostředí,“ poznamenal.

Z vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu v březnu vyplynulo, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstat by tak měli čtyři uchazeči – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom. Účast Rosatomu kritizuje opozice i někteří bezpečnostní experti. 

O odvolání Blatného věděl Zeman s předstihem

Zatímco nyní už bývalý šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se o svém odvolání dověděl v úterý večer od premiéra Babiše, prezident Miloš Zeman se o konci mandátu ministra dozvěděl o dva dny dříve, v neděli 4. dubna.

Na dotaz, zda ho o plánovaném odvolání informoval premiér, Zeman odpověděl, že to považuje za důvěrnou informaci. „Myslím, že by ho odvolal i bez mého přičinění,“ řekl prezident. Blatného ve funkci nahradil ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger (za ANO). 

V případě nedůvěry vládě by měla v demisi vládnout do voleb

Pokud by poslanci vládě vyslovili nedůvěru, byl by Zeman pro to, aby vládla až do podzimních voleb v demisi. Prezident označil snahu některých komunistů vypovědět takzvaný toleranční patent za legitimní, šest měsíců před volbami ji ale pokládá za zbytečnou.

Pokud by ale sněmovna vyslovila vládě nedůvěru, není podle Zemana v ústavě stanovena doba, po kterou může kabinet v demisi vládnout. „Já bych se snažil v tomto případě přesvědčovat všechny parlamentní strany, aby vyčkaly do voleb, s tím, že je zbytečné, abychom tady měli dvě vlády v krátkém časovém sledu,“ řekl.

Avizovaný konec komunistické podpory připisují komentátoři blížícím se volbám a snaze komunistů oslovit voliče na jedné straně s výsledky tolerance, na druhé straně s možností kritiky menšinové vlády ANO a sociálních demokratů.

Vztahy s Babišem se zlepšují

Dále Zeman i v souvislosti se změnami ve vládním kabinetu uvedl, že jeho vztahy s Babišem se „dále zlepšují“. Zároveň prezident odmítl, že by předsedovi vlády „vyhrožoval“ tím, že pokud Blatného neodvolá, nepověří jej po volbách sestavením vlády.

Zeman už zhruba před měsícem řekl, že by Blatný měl odejít z funkce kvůli názoru na ruskou vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. Odmítáním látky podle něj nese odpovědnost za úmrtí lidí v Česku.

Blatný trval na tom, že ruská očkovací látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Zeman k tomu řekl, že EMA je „bohužel velmi pomalá“.

Prezident používá vozík, chce z něj předávat státní vyznamenání

Kvůli onemocnění nohou se Zeman rozhodl přesunout na vozík. Zatím ho občas používá jak na Pražském hradě, tak v Lánech, řekl. Doplnil, že je to velmi pohodlné a že na vozíku plánuje absolvovat i předávání státních vyznamenání 28. října ve Vladislavském sále.

„Nesouviselo to s mým egem, ale s mýma nohama,“ odpověděl Zeman na dotaz, proč o přesunu na vozík neinformoval dříve. „Spraví se ty nohy, nebo ne? Když se spraví, je zbytečné přesedlat na vozík. Když ne, proč se trápit s chůzí, proč se nechat vláčet jinak skvělou ochrankou?“ popsal svoje úvahy.

Prezident se dlouhodobě léčí s neuropatií nohou a s cukrovkou. Loni si po pádu zlomil ruku. Média o jeho kondici naposledy spekulovala ve středu, kdy novináři nesměli zaznamenat Zemanův příchod do sálu při jmenování nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO).