Proč Čína ne, ale Rusko ano? Politici se neshodnou na možném zapojení Rosatomu do dukovanského tendru

Události, komentáře: Spory politiků kvůli ruskému Rosatomu (zdroj: ČT24)

Ohlášené oslovení ruského Rosatomu v rámci takzvaného bezpečnostního posouzení před dostavbou Jaderné elektrárny Dukovany vyvolalo rozepře mezi politiky. Skupina opozičních zákonodárců kvůli tomu dokonce požaduje odvolání ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO). Šéf lidovců Marian Jurečka v Událostech, komentářích řekl, že nechápe, proč byla z možného zapojení do dostavby elektrárny vyloučena jenom Čína, a ne i Rusko. Havlíček uvedl, že Rusko na rozdíl od Číny dodává bloky do celého světa – včetně Evropské unie.

Předseda zahraničního výboru sněmovny a místopředseda ČSSD Ondřej Veselý řekl, že ministr průmyslu a obchodu Havlíček chtěl poslat bezpečnostní dotazník pro zájemce o dostavbu Dukovan v sobotu. Havlíček to ale v Událostech, komentářích odmítl.

„Nic neposíláme, případně to bude posílat ČEZ. A ČEZ zahájí v nejbližších dnech fázi bezpečnostního posouzení. To je o tom, že se musí připravit kvalitní výkaz všech náležitostí typu jaderné bezpečnosti, kybernetické bezpečnosti, potencionálních konzorcií, dodavatelů, subdodavatelů a tak dále,“ řekl ministr. 

Na základě této dokumentace tak prý až příští vláda rozhodne, koho do tendru pustí či nikoliv, uvedl Havlíček. Řekl také, že vůbec neví, o jakém dotazníku se mluví. „Bude se připravovat požadavek, na základě kterého budou jednotliví potenciální uchazeči zasílat souhrn určitých informací,“ dodal. 

Jurečka: Premiér sliboval konzultaci s opozicí

Jurečka ale připomněl, že premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s Havlíčkem před několika měsíci ujišťovali opozici, že s ní chtějí všechny kroky konzultovat. „My se najednou tuto informaci, kterou považuji za velmi důležitou, dozvíme včera (ve čtvrtke) kolem poledne z médií. Nepovažuji to za standardní ani důvěryhodné,“ řekl v pátek Jurečka s tím, že to mělo být komunikováno minimálně s předsedy parlamentních stran. 

Místopředseda poslaneckého klubu Pirátů a místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Lipavský uvedl, že ČEZ celou dobu tvrdil, že bezpečnost řeší stát. „Proti tomu stojí výrok pana Havlíčka, že to bude řešit investor,“ řekl.

Havlíček potvrdil, že k bezpečnosti se musí vyjádřit stát. „Ale nikoliv tím, že by komunikoval s potenciálními uchazeči, ale tím, že komunikuje s ČEZem. Než ČEZ vypíše tendr, tak osloví vládu, ukáže parametry tendru a vláda dá souhlas ve smyslu, jestli jsou zapracovány bezpečnostní požadavky,“ řekl ministr. 

Posouzení bezpečnosti není podle Havlíčka nutné projednávat na vládě

Na dotaz, proč se Havlíček „pustil do všeho sám“, řekl, že se nikdo nepustil do tendru, ale jenom do zahájení fáze bezpečnostního posouzení. „(Ministr zahraničí Tomáš) Petříček mi psal dopis, že pokud se bude spouštět tendr, tak by si přál, aby se to projednávalo na vládě. S tím lze jedině souhlasit. My jsme se ale nepustili do tendru, toto jsem oznámil řediteli BIS (Michalu) Koudelkovi, panu premiérovi a šéfovi koaličního partnera panu (Janu) Hamáčkovi,“ uvedl. 

Jurečka ovšem odmítl, že by stávající krok nic neznamenal. „Je to jeden z prvních kroků, které vedou k vypsání tendru jako takovému. Na jednání s panem premiérem jsme debatovali hrozby, které detekovaly BIS, ministerstvo vnitra a ministerstvo zahraničí. Na základě těchto argumentů i pan premiér řekl: 'Vyloučíme Čínu',“ řekl Jurečka s tím, že v tom případě nechápe, proč se takto nereagovalo i v případě Ruska, když hrozba byla podle něj srovnatelná. 

Havlíček v souvislosti s čínským a ruským zájemcem o dostavbu uvedl, že Čína nemá žádnou jadernou elektrárnu mimo svou zemi, což mluví v její neprospěch. Naopak Rusko je podle něj největším dodavatelem jaderných bloků na světě. „Má dnes nejlepší technologie na světě, současně je připraveno dodávat 30 jaderných bloků, dva z nich realizuje v Evropské unii,“ upozornil. 

Měl byste skončit ve funkci, vyzval Havlíčka Lipavský

Podle Lipavského to ale nejsou dostatečné důvody, aby Rosatom zůstal mezi zájemci o tendr.  „To, co říká pan vicepremiér, je skandální. Ať vysvětlí, proč se v pondělí v sedm ráno bude scházet bezpečnostní rada státu (BRS). Zjevně jste nic nevykomunikoval, zjevně se vám vrátilo jako bumerang to, co jste se zde pokusil udělat,“ obrátil se na Havlíčka. „Zapomněl jste říct, že Rosatom je státní agentura státu, který nás považuje za nepřátelský stát, protože jsme členem Severoatlantické aliance,“ dodal. 

„Vy dobře víte, že jsem vždycky říkal, že se bude rozhodovat spravedlivě na základě ekonomických parametrů, na základě technologických parametrů a na základě bezpečnostních parametrů,“ reagoval Havlíček. „Vy je ignorujete, to je ten problém, proto byste měl skončit ve své funkci,“ dodal Lipavský. 

Havlíček také uvedl, že BRS se sejde proto, aby dostala informace o následujících krocích. Jurečka ale upozornil, že byla svolána až v pátek pod tlakem opozice. „Standardně chodí pozvánka na BRS státu tak 14 dní předem, až dnes pod vlivem emocí ve sněmovně premiér řekl: 'Svolám teda BRS, aby se to projednalo'. To, že byl informován šéf BIS, neznamená, že šéf BIS dal souhlas a dal ho písemně. Takhle se postupovat nemůže,“ upozornil Jurečka.   

Lipavský by chtěl, aby ministerstvo průmyslu a obchodu po pondělní bezpečnostní radě státu vzalo zpět instrukci ČEZu na bezpečnostní posuzování. Podle něj se o to má postarat bezpečnostní skupina na úradu vlády. Podle Jurečky by bylo ideální, aby vláda tendr vypsala bez Ruska a Číny a neztrácela čas.