Dukovanská elektrárna dostala povolení na nový jaderný zdroj

Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech. Informoval o tom Ladislav Kříž – mluvčí ČEZu, jeho dceřiná společnost Elektrárna Dukovany II o povolení žádala. Předsedkyně úřadu Dana Drábová uvedla, že během ročního správního řízení nezjistili její podřízení nic, co by povolení bránilo. Podle energetiků jde o jeden z nejvýznamnějších přípravných kroků před zahájením stavby a výběrem dodavatele.

Žádost o povolení umístit nový jaderný zdroj požádala Elektrárna Dukovany II před koncem března 2020. Dokumentaci, která má přes osmnáct set stran, posuzovali inspektoři Státního úřadu pro jadernou bezpečnost i specialisté Státního ústavu radiační ochrany a další experti.

„Z hodnocení nevyplynuly žádné skutečnosti, které by vydání povolení bránily,“ shrnula jejich závěry Dana Drábová.

Úřad konkrétně povolil umístění dvou jaderných zařízení, každého s jedním tlakovodním reaktorem o maximálním elektrickém výkonu až 1200 megawattů. Ředitel Elektrárny Dukovany II Petr Závodský všal ujistil, že momentálně energetici připravují stavbu jednoho bloku.

„Povolení se nicméně týká dvou jaderných zařízení. Jednak jsme takto připravovali dokumentaci od roku 2015 a především nám to umožňuje zohlednit případné další energetické a klimatické cíle v budoucnu,“ uvedl.

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš označil povolení umístit jaderný zdroj za „jeden z velmi významných milníků“ při přípravě dostavby Dukovan.

Předpokládaná cena: Šest miliard eur

Vláda již loni schválila, jak se bude nový jaderný blok financovat, jeho předpokládaná cena činí zhruba šest miliard eur, tedy více než 160 miliard korun. Politici však již dlouho diskutují v Poslanecké sněmovně o pravidlech pro výběr dodavatele. Část opozice chce zabránit učásti uchazečů z Ruska a Číny. Jako o možných uchazečích se hovoří o ruském Rosatomu a čínské CGN, dále o americké společnosti Westinghouse, francouzské EfF a jihokorejské KHNP.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je možné vyhodnotit případné bezpečnostní hrozby, před kterými varuje v souvislosti s některými potenciálními uchazeči opozice, až během tendru. Zároveň ale Havlíček připustil, že by nakonec mohla být soutěž bez čínské společnosti. Po jednání s opozičními lídry uvedl, že Čína je pro všechny politické strany nepředstavitelným hlavním dodavatelem bloku. Čína následně uvedla, že je možným vyloučením z tendru na blok znepokojena.