Nehody zastavily dálnice D10, D1, průjezdná je opět i D8. Zima o sobě ještě dává vědět

Dálnice D8 mezi exitem Petrovice a česko-německou hranicí je po nehodě na německé straně zhruba po třech a půl hodinách opět průjezdná. Dvě vážné nehody uzavřely dálnice již ráno, nejprve stála D1 u Devíti křížů, později i D10 u Staré Boleslavi. V době, kdy se stala nehoda na Brněnsku, v oblasti sněžilo. Ve středních Čechách sice sníh nepadal, ale teplota byla těsně nad nulou a vozovka vlhká. Husté sněžení na horách k večeru polevilo.

Dálnice D8 byla uzavřena mezi 80. kilometrem a hranicemi kvůli nehodě, která se stala v krušnohorském úseku navazující německé dálnice A17. V Česku se postupně vytvořily dvě kolony. První byla před hranicemi a stála v ní auta, která nestihla sjet a německá policie je kvůli havárii zastavila. Druhá před knínickým sjezdem, kde česká policie odkláněla dopravu.

V současnosti se do Německa dostanou za určitých podmínek pouze řidiči kamionů a přeshraniční pracovníci, pro ostatní jsou hranice uzavřené, přechody hlídá policie.

U hranic v Krušných horách je podle informací Ředitelství silnic a dálnic teplota kolem nuly, beze srážek, vozovka je ale mokrá. Silničáři nabádají k opatrné jízdě.

Od rána byla D8 již třetí dálnicí uzavřenou kvůli nehodě. Na dálnici D10 se po šesté hodině ráno na začátku borového lesa za Starou Boleslaví střetla čtyři vozidla, na vozovku unikl olej. Policie dálnici uzavřela mezi Starou Boleslaví a Čtyřmi kameny – tedy mezi 14. a 17. kilometrem – a dopravu odkláněla na starou silnici. Dálnici se podařilo zprůjezdnit alespoň jedním pruhem před osmou hodinou, v půl deváté se po ní již jezdilo bez omezení.

Podle mluvčí hasičů Vladimíry Kerekešové se havárie obešla bez zranění. Uniklý olej hasiči zasypali sorbentem.

Kolize na D1 se stala kolem páté ráno mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi, kde je kvůli pokračující opravě nejstarší a nejvytíženější dálnice v zemi omezena doprava. Střetl se kamion s dodávkou. Asi po hodině se podařilo následky nehody odklidit a auta se mohla na dálnici vrátit.

Není zatím jasné, nakolik k nehodám přispělo počasí, to však pro ně ve středu vytvářelo podmínky. Ranní teploty se pohybovaly kolem nuly nebo těsně nad ní, vozovka tedy mohla být i namrzlá. Tam kde jsou ve středečních večerních hodinách mokré silnice nebo chodníky, se může ráno objevit náledí nebo zmrazky. Husté sněžení na horách už polevilo. Ranní sněhové přeháňky hlásily kromě hor také stanice v nížinách. Sněžilo i u Devíti křížů, kde se stala nehoda.

V Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách platila do poledne i výstraha na novou sněhovou pokrývku. Meteorologové vyzvali řidiče, aby nezapomněli na zimní výbavu včetně řetězů.

Počasí přispělo k dopravním problémům již v úterý. Nejvážnější nehoda se stala odpoledne na dálnici D1 na Přerovsku mezi Lipníkem a Hranicemi, kde havarovaly asi dvě desítky vozidel. V oblasti nehody padal déšť se sněhem, vozovka byla namrzlá. Doprava na dálnici ve směru na Ostravu byla plně obnovena až večer.