Na kluzké D1 u Lipníka havarovaly dvě desítky aut, osm lidí utrpělo zranění

Až dvě desítky vozidel havarovaly na namrzlé dálnici D1 nedaleko Lipníka nad Bečvou. Při nehodě utrpělo osm lidí zranění. Dálnice ve směru na Bohumín je uzavřena od Lipníka po Hranice, po čtvrté odpoledne umožnila policie odjet autům uvězněným před místem nehody, plně průjezdná je dálnice zhruba od sedmé večer.

Série nehod se stala v úterý před druhou hodinou odpoledne mezi 304. a 306. kilometrem dálnice D1, kde byla namrzlá vozovka. Podle řidičů panovala takzvaná bílá tma a padal déšť se sněhem. S počasím policie havárii spojuje. „V nehodách je celkově zhruba patnáct až dvacet aut, jde o sérii na sebe nenavazujících nehod,“ uvedl mluvčí hasičů Radek Buryánek.

V havarovaných autech utrpělo osm lidí zranění. Sedm z nich přepravili záchranáři do nemocnic, jednoho letecky do ostravské fakultní nemocnice. Podle mluvčí krajské záchranné služby Lucie Urbanové utrpěl středně těžké zranění.

„Byl při vědomí a stabilizován. Dalších šest zraněných bylo převezeno na chirurgické ambulance nemocnic v Přerově a v Hranicích. Jednalo se o lehčí zranění, oděrky, úrazy hlavy, kontuze hrudníku a horních končetin,“ upřesnila mluvčí.

Následky hromadné nehody na D1
Zdroj: Policie ČR

Dálnice byla po nehodě uzavřena v desetikilometrovém úseku od Lipníka po Hranice. Policie sice odpoledne otevřela odstavný pruh, ten ale posloužil pouze k odjezdu aut, která uvázla v koloně před nehodou. Ostatní odkláněla u Lipníka až do sedmi večer. Provoz v oblasti komplikovaly i další nehody, které se staly na souběžných komunikacích včetně silnice I/47, která slouží jako objízdná trasa při uzavření D1. Pět aut havarovalo také na D1 ve směru na Lipník nad Bečvou.

Úterní počasí nebylo k řidičům přívětivé, foukal silný vítr a v částech Moravy včetně oblasti, kde se stala hromadná nehoda, padal déšť se sněhem. Podle dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic pokryl povrch dálnice rozbředlý sníh. Meteorologové vydali i výstrahu na vydatné sněžení, týkala se však pouze hor na severu Čech a Jeseníků.

Počasí bylo i tak poněkud mírnější než to, ve kterém se – rovněž ve druhé polovině března – stala největší hromadná nehoda v české historii. Na D1, avšak na Vysočině, tehdy havarovalo přes 200 vozidel, zranění utrpělo 30 lidí. Dálnice byla tehdy zcela neprůjezdná déle než deset hodin.