Na horách na severu země můžou přibýt desítky centimetrů sněhu, meteorologové varují před komplikacemi v dopravě

Zprávy ve 12: Sněžení v Česku (zdroj: ČT24)

I když v sobotu začíná astronomické jaro, v nejbližších dnech se očekává spíše zima. Meteorologové varují před sněžením na severu a severovýchodě země. Až do středečního poledne může na horách napadnout více než 25 centimetrů nového sněhu. Výstraha platí pro oblasti nad 800 metrů nad mořem. Sníh může komplikovat dopravu. Teplejších jarních dní se podle meteoroložky ČT Barbory Tobolové Česko dočká zřejmě až v polovině dubna.

Vydatně už od noci sněží v Libereckém kraji. „Sněžit intenzivně začalo kolem půlnoci, a zatímco v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově jsou to spíše dešťové přeháňky a silnice jsou holé, tak se stoupající nadmořskou výškou, od těch 700 metrů, jsou už přeháňky sněhové a na silnicích leží uježděná vrstva sněhu,“ přiblížila dopoledne z Tanvaldu redaktorka ČT Barbora Silná.

Kolem poledne se však už podle ní sníh na silnicích nedržel. „Komplikace v dopravě tak už nejsou prakticky žádné,“ dodala. Nejvydatejší sněžení bude podle meteorologů na severní části Jizerských hor, tedy směrem okolo Bedřichova nebo třeba Bílého potoka, doplnila.

Sněžit by mělo během úterý dále, a to vydatně a po celý den, především právě na severních horách. V některých lokalitách už od pondělního večera přibylo patnáct centimetrů nového sněhu. „Týká se to Jizerských hor a také Krkonoš, v Krušných horách je to o něco méně,“ upřesnila meteoroložka ČT Tobolová. 

V platnosti je také kvůli očekávanému vydatnému sněžení na severu výstraha, počasí tak může komplikovat situaci pro řidiče. Silničáři proto preventivně už uzavřeli pro nákladní dopravu nad tři a půl tuny silnici z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Dopravní komplikace však po ránu podle redaktorky hlášené nebyly. „Policisté se ale shodují na tom, že to může být způsobené tím, že se v noci nesmí cestovat a přejíždět hranice okresů,“ uvedla s tím, že zákaz zatím zhruba od půl osmé ráno nerespektovali asi dva nebo tři polští řidiči. 

Teploty pod nulou

Ochlazování, které dorazilo do Česka od severozápadu, se projevuje především v horských oblastech, kde je všude pod nulou. Nejméně je v Beskydech, kde se teplota pohybuje do minus pěti stupňů a podobné je to i na hřebenech v Krkonoších, o něco tepleji je naopak v Krušných horách. 

Během dne se očekává v polohách pod 400 metrů většinou déšť se sněhem nebo déšt, nad 400 metrů by to ale mělo být většinou sněžení. Počasí však bude jako celek velmi proměnlivé. „Chvilkově může v některých regionech vysvitnout slunce a vzápětí přijde sněhová přeháňka, možná i chumelenice, na severních horách by se mělo jednat o vytrvalejší sněžení,“ doplnila Tobolová.

Během dne bude teplota většinou mezi dvěmi až šesti stupni, na Moravě až osm, ale bude foukat čerstvý vítr, v nárazech může mít i přes padesát kilometrů za hodinu a pocitová teplota tak bude nižší než reálná. 

Výrazné ochlazení se očekává i v průběhu velikonočních svátků. Teplejšího počasí se tak Česko zřejmě dočká až v půlce dubna, kdy by se teploty mohly přiblížit k patnácti stupňům Celsia. 

Nejvíce sněhu čekají Krkonoše a Jeseníky

Podle odhadu by do středečního poledne mělo nasněžit nejvíce v Krkonoších, kde se může objevit třicet až čtyřicet centimetrů nového sněhu, což může zvýšit také lavinové nebezpečí. V Jeseníkách má pak napadnout zhruba 25–30 centimetrů a o něco méně v Krušných horách a Beskydech, kde to bude kolem 20–25 centimetrů nového sněhu.

„V Jeseníkách od půlnoci připadlo pět centimetrů sněhu, to hlavní je však ještě jenom čeká. Do čtrvrtka by právě v Jeseníkách mohlo napadnout i přes půl metru sněhu,“ řekl z Červenohorského sedla redaktor ČT Marek Slavík. Nejvíce by zde mělo sněžit v noci z úterý na středu, připadnout by mohlo do třiceti centimetrů.

„Řidiči by neměli podceňovat zimní výbavu. Rozhodně by měli mít zimní pneumatiky, případně také řetězy. V tuto chvíli je ale situace klidná, silničáři stíhají všechny hlavní silniční tahy udržovat,“ dodal Slavík kolem desáté hodiny dopoledne.