Armáda čeká na zkrácených pět miliard. Když je nedostane, rezignuji, říká Metnar

UDÁLOSTI: Armáda čeká na zkrácených pět miliard (zdroj: ČT24)

Armáda České republiky čeká na vrácení pěti miliard, o které oproti plánům přišla koncem loňského roku při schvalování státního rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) slibuje, že budou k dispozici, šéf resortu Lubomír Metnar (za ANO) hrozí v opačném případě demisí.

Zkrácení armádního rozpočtu si na konci loňského roku dávali komunisté jako podmínku pro to, aby pomohli menšinové vládě prosadit státní účet v Poslanecké sněmovně. Vláda deset sporných armádních miliard nakonec přesunula z kapitoly ministerstva obrany do rozpočtové rezervy a polovinu vrátila armádě na konci ledna.

Na dalších pět miliard ale vojáci dál čekají a podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) bez nich nemůže pokračovat modernizace armády podle plánu – splácí pronájem gripenů, nakupuje letadla CASA i vrtulníky ze Spojených států a jenom za tyto tři položky v letošním roce zaplatí bezmála pět miliard.

Na splátky už uzavřených smluv plánuje ministerstvo obrany dát celkem 15 miliard korun, dalších 10 miliard má jít na nové nákupy techniky, skoro polovina z této částky na pořízení bojových vozidel pěchoty.

„Jenom v oblasti vyzbrojování chceme letos zasmluvnit více než dvě stě dalších akcí a k tomu zbylých pět miliard potřebujeme,“ upozorňuje mluvčí resortu obrany Jan Pejšek – a jeho šéf Metnar stejně jako na konci roku hrozí demisí. „Kdyby bylo úplně jasné, že nám finanční prostředky vráceny nebudou, tak svůj slib dodržím,“ komentuje případný odchod z ministerstva.

Schillerová: Na armádní peníze se nesahá

Novelu zákona o státním rozpočtu má Poslanecká sněmovna projednat ve čtvrtek; vláda v první řadě navrhuje navýšení letošního schodku z 320 miliard na 500 miliard korun a výrazný skok vysvětluje dopadem daňových změn (zrušení superhrubé mzdy). Pro půlbilionový deficit ale nemá u opozice podporu.

„Vláda ukázala, že není schopna ušetřit ani jednu korunu,“ prohlašuje ekonomický expert ODS Jan Skopeček, podle pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka jde v návrhu jen o přistoupení na likvidaci veřejných financí – a protože opozice rozpočet nepodpoří, menšinová vláda znovu potřebuje komunistické hlasy. Jenže KSČM už před měsícem pohrozila, že by kvůli navrácení prvních pěti miliard armádě nemusela podpořit chystané úpravy.

„To bude znamenat významný posun našeho uvažování o případné změně státního rozpočtu,“ prohlásil v půlce ledna předseda KSČM Vojtěch Filip. Stranické vedení zasedlo kvůli podpoře vládního deficitu v úterý a jasné stanovisko nedalo.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová armádu ubezpečuje, že peníze bez ohledu na schvalování rozpočtu budou. „Ty peníze jsou ve vládní rozpočtové rezervě, nesahá se na ně, jsou tam připraveny na potřeby, určitě armáda bude další potřeby mít, a až to bude potřeba, tak se prostě převedou.“