Dopravní podniky vracejí linky kvůli školákům, část měst obnovuje provoz

Změny v jízdním řádu pražského metra, obnovené školní linky a návrat k provozu, na který byli cestující zvyklí před zavedením druhého nouzového stavu. Dopravní podniky v největších českých městech začaly s obnovou linek. V pondělí 30. listopadu se totiž vrátí další děti do škol.

Pražská MHD, která své změny zveřejnila na facebookovém profilu Pražské integrované dopravy (PID), postupně reaguje na mírné uvolňování protiepidemických opatření. V systému tak zatím posiluje pouze provoz metra, a to jak během dne, tak večer. „Od pondělí 30. listopadu posílíme metro během dne,“ uvádí PID na svém profilu. V Praze tak dojde k návratu k zářijovému provozu.

„K dosavadním posledním spojům metra, které jezdily přibližně ve 22:00 s návazností na poslední denní tramvaje a autobusy, bude na všechny linky metra přidán poslední spoj s odjezdem ve 22:15,“ sdělil dále PID, který tak chce usadnit dostupnost lidem na sídlištích a těm, kteří bydlí v okolí metra.

Dopravní podnik však zdůrazňuje, že linka metra nebude navazovat na tramvaje a autobusy. Jejich provoz zůstane beze změny. V metru se pak také zkrátí intervaly v rozmezí od dvou do tří minut.

  • Linka A o 30–45 sekund (na 180–210 sekund)
  • Linka B o 20–30 sekund (na 160–180 sekund)
  • Linka C o 10–20 sekund (na 130–155 sekund)

V Brně víc trolejbusů. V Ostravě zase vracejí školní linky

„Od 30. listopadu se do provozu vrátí školní spoje, nejpozději v dalším týdnu pak bude obnoven běžný provoz tramvajových linek a nejvyužívanějších trolejbusových linek,“ přiblížila změny v jihomoravské metropoli mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

V Ostravě pak už začátkem tohoto týdne obnovili provoz pětice výhradně školních linek. Konkrétně se jedná o spoje 290 až 294.

V Olomouci se cestující dočkají návratu části autobusových linek, a to konkrétně v pracovní dny. Půjde o spoje linek číslo 11 až 31. Tři linky ale budou nadále v omezeném provozu. „Nadále zůstává omezení provozu autobusových linek 12, 16, 19. To samé platí také pro tramvajové a náhradní autobusové dopravy X,“ popsala situaci v Olomouci mluvčí dopravního podniku Martina Krčová.

V Plzni pojedou spoje častěji, České Budějovice bez nočních spojů

V Plzni se od 30. 11. vrátí do provozu všechny spoje s výjimkou linky číslo 4. Dojde také ke zkrácení intervalů u pětice trolejbusových spojů a dvojice tramvajových linek. V západních Čechách obnovují dopravu postupně už od minulého týdne.

„Od příštího týdne, tedy od pondělí 30. 11., je plánována změna jízdních řádů v podobě zkrácení intervalů trolejbusových linek číslo 10, 12, 13, 16, 17. Intervaly budou kratší také u tramvají, a to konkrétně u linek 1 a 2,“ vyjmenoval mluvčí plzeňského dopravního podniku René Vávro.

Podobný scénář pak čeká i České Budějovice. Od 30. listopadu se ve městě vracejí opět do normálního provozu všechny linky podle běžných jízdních řádů s výjimkou nočních linek 53 a 59.