Hygienici zmírnili opatření v Moravskoslezském kraji. Roušky jsou povinné jen na Frýdecko-Místecku

Ostravští hygienici zmírnili opatření přijatá v souvislosti s koronavirem pro většinu Moravskoslezského kraje. Výjimkou je Frýdecko-Místecko, kde se nemoc covid-19 momentálně šíří nejvíce. Opatření zveřejnili hygienici v pátek ráno, řekla to ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová. Roušky ve vnitřních prostorách zůstávají povinné jen na Frýdecko-Místecku, pro konání veřejných akcí už v celém kraji platí pouze celostátní omezení.

„Kraj je nyní rozdělený na tři zóny. Jednou je Bruntálsko s Krnovskem a Rýmařovskem. Tam z pohledu kraje neregulujeme nic. Platí tam pouze celostátní opatření,“ uvedla Svrčinová.

V dalších regionech – Ostravsko, Opavsko, Novojičínsko a Karvinsko – je podle ní situace stejná, platí zde ale dílčí omezení. Provozovatelé obchodů musí například zajistit pravidelnou dezinfekci nákupních košíků a vozíků, vedení nemocnic musí zajistit testování všech přijímaných pacientů.

Sociální zařízení pak nesmějí přijímat klienty, kteří se neprokážou negativním testem, který nesmí být starší než čtyři dny. Tato opatření platí nadále i na Frýdecko-Místecku. Lidé tam ale navíc ještě musejí nosit roušky ve všech budovách mimo své bydliště.

Těžiště výskytu koronaviru je na Frýdecko-Místecku, tvrdí hygienici

Povinné jsou na Frýdecko-Místecku roušky i v prostředcích hromadné dopravy a autech, pokud v nich nejede rodina či jedna osoba. Platí dál i omezení vyhlášená pro koupaliště. Tam musí být kapacita přizpůsobena tomu, aby na každého návštěvníka připadalo deset metrů čtverečních plochy.

Těžiště výskytu onemocnění v Moravskoslezském kraji je podle hygieniků právě v okrese Frýdek-Místek. V kraji je rovněž jediný, který ministerstvo zdravotnictví na své mapě nákazy v ČR označuje jako území se zvýšeným rizikem. Dalším takovým regionem už je jen Praha.

Na Frýdecko-Místecku je několik ohnisek, kde se onemocnění vyskytlo. Jde o pěvecký a taneční soubor Gorol, Galanterii Jablunkov, domov pro seniory sv. Alžběty, Sanatorium Jablunkov, Křesťanský tábor Guty či domov pro seniory Třinec. Hygienici v této souvislosti přijali řadu protiepidemických opatření.