Kompenzační příspěvky pro obce podpořil prezident, podepsal i odpuštění sociálních odvodů malým firmám

Prezident Miloš Zeman podepsal sadu zákonů, od kterých si vláda slibuje, že pomohou proti krizi přicházející po koronavirovém útlumu. Jde o jednorázový příspěvek pro obce, který jim má vynahradit snížení peněz z daní, náhradu výpadku příjmů pro zdravotnická zařízení, odpuštění sociálních odvodů za letní měsíce části firem s 50 a méně zaměstnanci a také o daňový balíček, který nižuje DPH na ubytovací služby, silniční daň a umožní podnikatelům zpětné uplatnění daňové ztráty.

Mimořádným jednorázovým příspěvkem, který má podle kabinetu obcím vynahradit výpadek daňových příjmů, se rozumí 1200 korun na obyvatele, které půjdou přímo ze státního rozpočtu. Návrh, který zařadili senátoři do daňového balíčku, má na sobě nově prezidentův podpis, o peníze tak již nikdo radnice nepřipraví.

Obce se obávaly, jak na ně dopadne způsob výplaty státní podpory podnikatelům postiženým dopady epidemie. Tyto peníze jdou z rozpočtového určení daní, které představuje základ hospodaření obecních a krajských samospráv.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové kvůli tomu obce přijdou o 4,5 miliardy korun, ovšem kompenzace jim má zajistit 12,8 miliardy korun. Krajům by výpadek měl nahradit státní příspěvek ve výši 12 miliard korun na opravy silnic a další příspěvek na sociální programy.

Další části daňového balíčku mají pomoci lépe zvládat dopady pandemie koronaviru podnikatelům a firmám. Budou moci zpětně uplatnit daňovou ztrátu do 30 milionů korun, z ubytovacích služeb a vstupenek na kulturní a sportovní akce se nově bude platit nikoli patnáctiprocentní, nýbrž desetiprocentní DPH. Nižší bude také silniční daň na nákladní vozidla nad 3,5 tuny a autobusy. Zákon také zemědělcům zkracuje lhůtu pro vrácení přeplatku spotřební daně u zelené nafty z 60 na 40 dnů.

Balíček také rozšiřuje možnosti obcí osvobodit nemovitosti na svém území od daně z nemovitosti nejen na živelní pohromy, ale i na další mimořádné události jako pandemie nebo průmyslové havárie.

Malým firmám má pomoci také další čerstvě podepsaný zákon, který nabízí odpuštění sociálních odvodů za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců. Nedostanou jej však všechny – jen ty, které od března nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily více než o deset procent.

Prezident podepsal také zákon, který má vynahradit výpadek příjmů zdravotnickým zařízením. Stát jim pošle zhruba 30,5 miliardy korun. Vyhláška zajistí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) také peníze na odměny pro zdravotníky. Podrobnosti ale zatím nejsou jasné, protože je stanoví ministerstvo zdravotnictví kompenzační vyhláškou.