Petříček, Zaorálek a Schwarzenberg napsali článek o Izraeli. Zeman a Babiš ho odsoudili

Prezident Miloš Zeman odsoudil společný článek ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a jeho předchůdců Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Karla Schwarzenberga (TOP 09), kteří kritizovali izraelské plány na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Podle Zemana článek otištěný v sobotu v deníku Právo narušuje vztahy Česka s Izraelem. Petříčka a Zaorálka, který je v současnosti ministrem kultury, kritizoval také premiér Andrej Babiš (ANO).

Izraelská vláda má v červenci zahájit debatu o případném připojení židovských osad k Izraeli, což by znamenalo anexi tohoto území. Palestinci a mnoho zemí považují židovské osady, které Izrael od roku 1967 vybudoval na Západní břehu Jordánu, za nelegální z pohledu Ženevské konvence, která zakazuje výstavbu na území zabraném při válce.

Izrael argumentuje svými bezpečnostními potřebami a rovněž biblickým odkazem na historické židovské území, jež se nachází na dnešním Západním břehu Jordánu.

Anexe osad by vyloučila vznik samostatného státu, napsali politici

Petříček se svými dvěma předchůdci ve společném článku napsal, že anexe osad by do budoucna vyloučila vytvoření samostatného státu. Upozornili, že s řešením blízkovýchodního konfliktu v podobě vytvoření izraelského a palestinského státu počítají mezinárodní dohody, rezoluce OSN i koncepce české zahraniční politiky.

V článku se konstatuje, že na palestinské straně sporu je řada problémů, včetně působení hnutí Hamas v Pásmu Gazy, které autoři článku označují za teroristickou organizaci. „Víme také, že Palestinci v minulosti promarnili možnosti dosáhnout urovnání konfliktu. To ovšem neznamená, že mají být nyní obráni o úrodná území, klíčová pro vytvoření jakékoli formy palestinského státu,“ uvádí článek.

Zeman článek odsoudil. „Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil ostrý nesouhlas s článkem 'Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?', který narušuje naše vztahy jak se Státem Izrael, tak s USA. Tento článek je popřením dosavadní zahraniční politiky České republiky vůči Státu Izrael,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Babiše zahraniční politiku určuje vláda jako celek. „Proto je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno, ale které je v zahraničí vnímáno jako stanovisko České republiky,“ řekl premiér serveru iDNES.cz.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že společný článek je úvahou ministrů, i proto byla zvolena forma komentáře v deníku. „Jde o úvahu ministrů, kteří mají zájem na rozvoji spolupráce s Izraelem a opakovaně izraelské přátele podpořili,“ uvedla k formě společného článku mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Minulý týden o společném postupu v případě anexe židovských osad jednaly státy Evropské unie, neshodly se ale na přijetí možných postihů. Proti se postavila řada ministrů zahraničí, včetně Petříčka.