Vláda dovolila chodit ven i v deseti. Rouška bude třeba ještě nejméně další dva měsíce, míní Vojtěch

Události ČT: Vláda postupně uvolňuje opatření (zdroj: ČT24)

Lidé mohou ven chodit až v desetičlenných skupinách a mohou také vycestovat z Česka. Také budou moci za určitých okolností přicestovat cizinci z EU, budou ale muset na hranicích předložit negativní test na koronavirus. Lidé, kteří se vrátí ze zahraničí a nemají potvrzení o testu na COVID-19, si mohou nechat udělat test v karanténě, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Návštěvy v domovech pro seniory by mohly být znovu povoleny od 8. června. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) se ale termín podle vývoje situace může ještě změnit. V pátek také vláda rozhodla, že požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

  • Od půlnoci již neplatí omezení volného pohybu osob. Venku se ale lidé smí sdružovat maximálně v desetičlenných skupinách.
  • Hranice jsou pro občany ČR opět otevřené – lze vycestovat z republiky. Při návratu ale musí být cestující připraven na povinnou izolaci. Od pondělí ji bude moci odvrátit předložením aktuálního negativního PCR testu.
  • Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu do 25. května. Poslanci se sejdou, aby žádost posoudili, nejspíše v úterý 28. dubna.
  • Ve čtvrtek se počet lidí s novým pozitivním testem na koronavirus snížil na 55 ze středečních 99. Do pátečního rána bylo celkem pozitivně testováno 7188 lidí. Stále nemocných bylo 4789 z nich.
On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Vláda ve čtvrtek utrpěla dílčí porážku u soudu, který jí nařídil, aby do konce týdne pozměnila formální podobu některých opatření, která v té době nařizovalo ministerstvo zdravotnictví. To se stalo, kabinet ale zároveň některá opatření významně uvolnil.

O 14 dní urychlila harmonogram otevírání obchodů a služeb nebo konání některých akcí v Česku. Místo 8. června by se nově mělo uvolňování završit už 25. května.

A od půlnoci již neplatí omezení volného pohybu osob, lidé se ovšem stále nesmějí scházet ve větších skupinách. Venku jich může být až deset, musí ale mezi sebou udržovat dvoumetrové rozestupy. 

Od pátku se také mohou konat bohoslužby, ovšem pouze s patnácti účastníky. I mezi nimi musí být dvoumetrové rozestupy. 

„Rozhodnutí vychází ze situace, která souvisí s tím, jak se rozvolňují další opatření. Pokud budeme rozvolňovat další opatření, tak je logické, že tam lidé musí nějakým způsobem dojít. Pokud by tady byl omezený pohyb, tak by to nebylo realistické,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Ten také předpokládá, že opatření proti šíření koronaviru, jako je udržování odstupu, dezinfekce a roušky, budou platit nejméně do konce června.  V České televizi v pátek uvedl, že kvůli dodržování těchto omezení se nezrychlí otevírání škol, protože školy musejí s dodržováním těchto pravidel počítat. Na tiskové konferenci po jednání vlády to potvrdil ministr zdravotnictví Vojtěch. Pravidla pro roušky by podle něho měla platit pro příští dva měsíce, pak lze uvažovat o jejich rozvolňování například podle místa pohybu.

  • Od pondělí se všem studentům otevírají vysoké školy. Povolené budou zkoušky nebo konzultace maximálně s 5 účastníky. Přijet můžou i studenti z jiných zemí s negativním testem.
  • Fungovat začne taky většina obchodů. I tady ale platí omezení – nebude třeba možné vyzkoušet si v kabince oblečení. Obnoví se i některé služby, například knihovny nebo autoškoly. A lázně budou moci přijímat nové pacienty. 
  • Sociální služby a nízkoprahová centra budou od příštího týdne fungovat na dálku. Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá s tím, že aktivity v terénu začnou 11. května – zatím ale ne pro seniory.
  • Vláda uvolnila 4 miliardy korun na státní záruky k úvěrům pro exportní firmy. Povolila taky automobilce Hyundai, aby do Nošovic přivezla zaměstnance z Jižní Koreje. První dorazí v květnu, budou mít zvláštní režim a nepřijdou do styku s lidmi mimo závod.

Vojtěch také nastínil, že uvažuje o uvolnění z povinnosti zakrývat ústa a nos u některých skupin. Jmenoval umělce, kterým rouška znemožňuje práci.  Prymula vedle toho uvedl, že nošení tohoto ochranného prostředku se může „v letních podmínkách“ dříve rozvolnit ve venkovním prostoru. „Co se týká budov, městské hromadné dopravy a podobně, tak tam si myslím, že s tím ještě budeme muset vydržet,“ řekl.    

Tábory v červenci? Zatím předčasné

Už ve čtvrtek také vláda rozhodla o otevření vysokých škol pro všechny studenty od příštího pondělí, toto pondělí se otevřely pro studenty v posledním ročníku studia. Možné jsou ale na vysokých školách jen společné aktivity nejvýše pěti lidí. Pokud to vývoj epidemie dovolí, maturantům by se dveře škol mohly otevřít 11. května a skupinám školáků na prvním stupni základních škol 25. května. Nejméně počítá vláda do prázdnin s návratem žáků druhých stupňů základních škol a středoškoláků nižších ročníků.

„Tady zatím k nějakému výraznému urychlení nedojde,“ řekl Prymula v ČT ke školám. Zmínil konzultace s ministerstvem školství a přípravu škol na zvláštní režim kvůli udržování preventivních opatření.

Vojtěch v pátek také řekl, že za přísných hygienických opatření by si dovedl představit organizaci dětských táborů v červenci, debatu o tom ale zatím považuje za předčasnou. Dosud epidemiologové hovořili o možnosti pořádání táborů až v srpnu. 

Cestovat už se smí…

Je také už možné opustit republiku, a to i na dovolenou. „Ale pokud se člověk vrací, tak buď musí být COVID negativní prokázaný testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu,“ ozřejmil ministr zdravotnictví. Ministerstvo vnitra upřesnilo, že takto to bude platit až od pondělí, kdo by se tedy vrátil o víkendu, musel by ještě bez výjimky do karantény.

Potom podle Romana Prymuly bude u sebe cestující muset mít negativní PCR test maximálně čtyři dny starý. Přes hranice budou moci volněji než dosud jezdit také takzvaní pendleři, povinný pro ně bude test na koronavirus jednou za čtrnáct dní.

„Každý občan, který vyjede do zahraničí a nespadá do stanovených výjimek, kde testy nebudou vyžadovány, si test musí zajistit sám,“ zdůranil v pátek ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hranice se otevřou i v opačném směru, a to pro občany Evropské unie. Ti budou moci přicestovat do Česka na tři dny, ale pouze pokud budou chtít v republice vykonávat ekonomickou činnost. Před přechodem hranic se budou muset i oni prokázat negativním testem nanejvýš čtyři dny starým, jinak nebudou do republiky vpuštěni.

Podle Pavly Novotné z ministerstva zahraničí budou moci do Česka přicestovat například i sezonní pracovníci, kteří budou chtít v zemi strávit delší dobu, ale pokud nepředloží negativní test, budou mít dva týdny po příjezdu omezený pohyb. „Zaměstnavatelé, kteří budou takto přivážet pracovníky ze zemí EU, mají i nad rámec toho další povinnosti, včetně ubytování a lékařské péče,“ řekla Novotná.

Brífink po jednání vlády 24. dubna (zdroj: ČT24)

… ale necestujte, radí ministerstvo

Ministerstvo zahraničí vyzvalo, aby lidé do zahraničí i přes uvolnění nejezdili, pokud nemusí republiku opustit z naléhavých a nezbytných důvodů. Nejde jen o trvající riziko nákazy v některých zemích, ale i o to, že v zahraničí také stále platí řada omezení.

„Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily,“ vyzvalo ministerstvo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil v rozhovoru pro Český rozhlas, že otevření možnosti vycestovat z republiky není míněno pro krátkodobé cesty. Hromadná turistika podle něj nefunguje. „Prakticky se de facto nedostanete nikam,“ podotkl předseda vlády s tím, že například Chorvatsko cizince vůbec nepřijímá a Rakousko jen s negativním testem.

Do Německa potom mohou cizinci přicestovat pouze ze závažných důvodů. Ministr vnitra předpokládá, že Německo po uvolnění režimu na hranicích v Česku zavede kontroly na svých hranicích, případně lidem nařídí karanténu. Navíc kontroly prodloužila i česká vláda. Policisté tak budou hlídat na přechodech do Německa a Rakouska, a to až do 14. května.

Senátoři nyní již nepodají ústavní stížnost, kterou připravovali kvůli zákazu vycestování. „Ústavní žaloba je v tuto chvíli bezpředmětná, Ústavní soud by to ani neprojednával,“ připustil senátor David Smoljak (za STAN).

Přes hranice je zatím cestování obtížné, vnitrostátní doprava ožije v květnu

Ke všem problémům, které v současnosti s cestováním do zahraničí souvisejí, přibývá i fakt, že je překročení hranic logisticky komplikované – vlaky nejezdí, letadla nelétají a auta musí jezdit jen přes vybrané přechody, kde probíhají kontroly a nezřídka se tvoří kolony.

Naopak ve vnitrostátní dopravě se situace v příštích týdnech zlepší. Komerční železniční dopravci ohlásili, že začnou vracet na koleje své vlaky. RegioJet počítá s tím, že s výjimkou mezistátního spojení bude mít do 14. června prakticky plný rozsah provozu. Posilování dosavadního redukovaného provozu zahájil již ke 24. dubnu, kdy vypravil dva vlaky navíc.

Leo Express nyní oznánil, že od 1. května začne vracet vlaky na svoji dálkovou linku z Prahy na Moravu. K nynějšímu jednomu páru spojů do Bohumína přibude druhý do Starého Města u Uherského Hradiště. Současně na počátku května již budou jezdit všechny regionálního vlaky dopravce na Orlicku včetně spěšného vlaku z Letohradu do Prahy.

Poslanci o prodloužení nouzového stavu rozhodnou v úterý

Ke změnám v plánu uvolňování restrikcí kabinet přistoupil poté, co pražský městský soud pravomocně rozhodl, že některé z nich byly vyhlášeny nesprávným způsobem – jako mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. K 27. dubnu je zrušil. Nyní jsou již všechna platná omezení vydána jako nařízení vlády podle krizového zákona.

Vzhledem k tomu ale již neplatí, že by se většina vlády klonila k ukončení nouzového stavu k poslednímu dubnovému dni. Vláda v pátek schválila materiál ministerstva zdravotnictví, na základě kterého požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Uvedl to vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Jak doplnil, tento termín jde ruku v ruce s ukončením aktualizovaného plánu rozvolňování opatření. Nouzový stav by tedy měl platit, dokud budou platit významnější omezení.

Ve čtvrtek vládní představitelé uvedli, že chtějí prodloužení nouzového stavu do 25. května, aby bylo možné zachovat restriktivní opatření přijatá kvůli epidemii koronaviru. Nyní platí nouzový stav do 30. dubna.

Schůzi sněmovny k žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu svolal předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) na úterý příštího týdne. Začne podle webu dolní komory v 10:00. Předpokládá, že by se sněmovna opět sešla „v redukovaném počtu 102“. Zároveň Vondráček soudí, že „nezbude nic jiného než prodloužit“. Klub ANO se ale sejde až v úterý, aby rozhodl, jak bude hlasovat.

Opozice chce znát argumenty vlády před rozhodnutím o stavu nouze

Opoziční strany chtějí nejprve slyšet argumenty vlády, než se rozhodnou, zda v Poslanecké sněmovně podpoří prodloužení nouzového stavu. Podle předsedy ODS Petra Fialy lze v případě, že důvody kabinetu budou rozumné a opatření maximálně zdrženlivá a s jasným plánem jejich uvolňování, diskutovat o prodloužení o jeden až dva týdny.  

Také lidovci chtějí slyšet jasnější plán. Pokud nezazní jasné odpovědi na důvod prodloužení nebo na harmonogram uvolňování opatření, prodloužení nepodpoří. „Chtěl bych upozornit, že to nemůže být žádný bianco šek. Očekáváme od vlády jasné zdůvodnění, pokud to bude zase jenom o nákupu předražených zakázek, tak to v žádném případě neprodloužíme,“ uvedl poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

„Kvůli chaosu ministra zdravotnictví a celé vlády nastala právně nová situace. Až vláda zažádá, jistě to podrobně zdůvodní, včetně argumentů, k čemu je nouzový stav potřeba, jaká omezení jsou na základě úplně čerstvých dat nutná, zda v této situaci platí či neplatí rozvolňování scénáře. Pak se rozhodneme,“ poznamenal předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. 

Piráti mají čtyři požadavky k případnému prodloužení nouzového stavu. Vláda podle nich musí složit účty za období stavu nouze včetně nákupů na ministerstvech zdravotnictví a vnitra, zveřejnit data a prognózy, jimiž jsou podložena opatření, odůvodňovat přijatá rozhodnutí tak, aby byla v souladu se zákonem, a představit schéma pro částečné kompenzace postiženým koronavirovou krizí. Některé nákupy resortů byly podle Pirátů podezřelé. „Vláda by neměla mít bianco šek. Takže i ta délka by se měla odvíjet od toho, co se bude navrhovat a jaké budou parametry,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Situace po zdravotní stránce se vyvíjí dobrým směrem, takže není nutno ještě nouzový stav prodloužit,“ je názoru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Hnutí SPD nesouhlasí s prodloužením stavu nouze až o měsíc. „Není k tomu z pohledu ochrany životů a zdraví občanů v České republice jediný pádný důvod. Vláda však odsouhlasila naprosto nejasný režim přechodu hranic. Chceme záruky v kontrole na hranicích, že se do Česka nedostanou lidé z rizikových oblastí. Pokud vláda tyto záruky neumí dát, tak spouští hazard se zdravím lidí,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

O tom, jak bude hlasovat poslanecký klub KSČM, zatím není rozhodnuto, uvedl předseda strany Vojtěch Filip. „Myslím, že buď skončí 30. dubna, nebo to prodloužení bude zhruba o týden, protože důvody při rozvolnění povinností nejsou,“ poznamenal.

Babiš a Vojtěch odmítli, že by u vydávání restrikcí udělali chyby

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Vojtěch pak v pátek odmítli, že by vláda udělala chybu, když část restriktivních opatření přeměnila z krizových rozhodnutí na opatření ministerstva zdravotnictví.

„Nejsem si vědom, že bychom udělali nějakou chybu. Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých,“ prohlásil Babiš. Podle něj bylo rozhodnutí kabinetu o změně právního základu pro restriktivní opatření ve vládě schváleno jednomyslně.

„Postupovali jsme podle zdravotního zákona hlavně z toho důvodu, že jsme chtěli, aby ty restrikce přesahovaly nouzový stav,“ přiblížil Vojtěch. Upozornil, že krizová opatření mohou platit pouze za nouzového stavu, proto vláda po rozhodnutí soudu žádá sněmovnu o jeho další prodloužení do 25. května. Ministr zdravotnictví uvedl, že podle jeho názoru byl nouzový stav vhodný především pro zajištění rychlého nákupu ochranných pomůcek, nařízení pracovní povinnosti nebo nařízení přednostních dodávek firem pro stát, což bylo třeba v předchozích dnech.

Část opozice a někteří právníci vládu obviňovali, že se chce změnou právního základu pro restrikce vyhnout odpovědnosti za škody způsobené těmito nařízeními, kterou podle krizového zákona musí nahradit, ve zdravotním zákoně to takto jednoznačně definováno není.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nyní řekla, že soudní rozhodnutí nebude mít na spory o odškodné vliv. Podle ní budou muset firmy, které musely na základě vládních opatření zastavit provoz, prokázat příčinnou souvislost mezi škodami a vládními opatřeními. Odmítla také, že by bylo možné vykazovat ušlý zisk na základě meziročního srovnání.

Podobně se v pořadu Interview ČT24 vyjádřila i místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová: „Vláda byla žalovatelná ve všech případech. Ale vždy bude muset o splnění podmínek rozhodnout soud. Nicméně netěšte se, případní spekulanti, že by šlo vládu oškubat jako slepici. Všichni chápou, že tohle není typická situace a typická náhrada škody.“

Valachová: Vláda byla kvůli škodě žalovatelná v každém případě, ale není to tak, že si někdo teď „namastí kapsu“ (zdroj: ČT24)

55 pozitivních testů za den

Důvodem, proč vláda významně uvolnila opatření platná od 16. března, je příznivá epidemiologická situace. „V první fázi je to vítězství. Podařilo se reprodukční číslo srazit k jedné a v této chvíli dokonce pod jednu,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. I dopad Velikonoc byl podle něj „velmi mírný a po dvou dnech v podstatě zmizel“.

Čísla to ostatně potvrdila. Podle aktuálních údajů za celý čtvrtek přibylo během 24 hodin jen 55 pozitivně testovaných lidí na koronavirus. Jde o nejnižší číslo od 14. března. V pátek se nákaza potvrdila u dalších 49 lidí. V Česku tak nemocí COVID-19 dosud onemocnělo celkem na 7236 lidí, nemocných je nyní přes 4600, neboť se už 2371 lidí uzdravilo. 

Počty lidí s potvrzenou nákazou zároveň výrazně klesají od počátku týdne. Ve čtvrtek provedly laboratoře 7889 testů, což je asi o tisíc méně než o den dříve. Předtím ale počty testů průběžně rostly.

Kromě „běžných“ testů probíhá nyní také plošné testování kolektivní imunity. Začalo ve čtvrtek, kdy zaznamenala odběrová místa velmi vysoký zájem lidí. V Praze bylo za první dva dny studie vyšetřeno přes tři tisíce lidí z pěti tisíc plánovaných; kvůli vysokému zájmu byla fronta v pátek lépe zorganizovaná.

„Od pátečních devíti hodin ráno se budou rozdávat pořadová čísla, od deseti hodin budou samotné odběry. Na koho se pořadové číslo nedostane, už mu ten den odběr nebude proveden,“ ozřejmila s předstihem tisková a informační důstojnice české armády Nikola Hájková. Vojsko odběry na vybraných místech zajišťuje.

V Brně už byly testovány dva tisíce lidí.

Nově začalo testování také v Olomouckém kraji, kde ovšem od počátku platí, že se lidé musejí na odběr předem registrovat. Ráno sice dorazili i lidé, kteří registrovaní nebyli, většina z nich však odběr podstoupit nemohla. Výjimkou jsou senioři.

A pokud jde o chytrou karanténu, do ní se na počátku příštího týdne zapojí také banky a budou poskytovat údaje pro vytváření vzpomínkových map, informovala v pátek Česká bankovní asociace. Finanční instituce budou údaje směřovat ministerstvu zdravotnictví, které je od nich bude požadovat na základě předem poskytnutého souhlasu lidí nakažených koronavirem. Více o podmínkách poskytování údajů bankami stanoví informační memorandum, které bude zveřejněno během pondělí.

Autoškoly mohou od pondělka zase zkoušet. Ministerstvo prodlouží termín na dokončení průkazu

Stačí rouška a dezinfekce. Za takových hygienických podmínek se mohou od pondělí žadatelé o řidičský průkaz znovu vrátit k výcviku. Ke zkoušce budou moci i ti, kterým v nouzovém stavu vypršel šestiměsíční termín pro její dokončení od prvního pokusu. ČT to řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Pokud žadateli o řidičské oprávnění skončila v době nouzového stavu šestiměsíční lhůta na vykonání zkoušky z odborné způsobilosti, bude mít možnost tuto zkoušku provést i po uplynutí této lhůty,“ uvedl Jemelka. 

Žadatel, který se kvůli vládním opatřením v takové situaci ocitnul, musí bezodkladně kontaktovat provozovatele autoškoly, který ho následně přihlásí ke zkoušce. Podrobné pokyny, jak postupovat, v pátek poslal resort dopravy krajským a obecním úřadům.

„Příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností stanoví termíny opakovaných zkoušek v nejbližším možném termínu, nejdéle však do doby tří měsíců od konce měsíce následujícího od ukončení nouzového stavu či obnovení provozu autoškol,“ informoval úřad.

Podle informací ministerstva se bude teoretická výuka moci konat za přítomnosti maximálně pěti lidí, mezi nimiž musí být dvoumetrové rozestupy. „Při praktické výuce se ve vozidle nevyskytují více než dvě osoby, každá z nich si před vstupem do vozidla dezinfikuje ruce, každá z nich má po celou dobu ochranné prostředky dýchacích cest,“ uvedlo ministerstvo na svém Facebooku.

Výjimkou v počtu lidí v autě je pak podle Jemelky samotná zkouška. „Dle informací ministerstva zdravotnictví se domníváme, že je možné od pondělí 27. dubna provádět zkoušky z odborné způsobilosti v počtu tří osob, tedy žadatel, učitel a zkušební komisař,“ vysvětlil Jemelka.

Mezi další podmínky pro výuku patří například to, aby její účastníci nevykazovali akutní zdravotní potíže odpovídající virovému infekčnímu onemocnění. Provozovatelé autoškol navíc musí zajistit dezinfekční prostředky – jak pro žáky, tak i na dezinfekci interiéru aut.

Pošta obnoví na 155 pobočkách sobotní provoz

Česká pošta tuto sobotu obnoví na 155 pobočkách sobotní provoz, který zrušila v rámci opatření proti koronaviru. Od pondělí vrátí doplňkové služby a o týden později na většině poboček rozšíří provozní dobu.

U 208 pošt, které spadají do kritické infrastruktury státu, zůstane otevírací doba do 16:00 hodin jako dosud po celou dobu nouzového stavu. Ostatních 2992 poboček se od 4. května vrátí k původní otevírací době s tím, že do 9:00 budou vyhrazeny pro seniory nad 65 let.

Maláčová: Sociální služby postupně obnoví provoz od 27. dubna

Sociální služby začnou od pondělka postupně obnovovat provoz, a to nejdřív jen na dálku po internetu či telefonu, oznámila v pátek ministryně práce Maláčová.

Postupně pak začnou fungovat i v terénu či ambulantně v květnu. Jako poslední by se mohly 8. června otevřít stacionáře a terapeutické dílny pro všechny klienty kromě seniorů.

Maláčová rovněž v pátek uvedla, že na vládě je shoda na tom, že by si firmy mohly kvůli koronavirové krizi odložit placení sociálních odvodů o tři měsíce. Za pozdější úhradu by pak zaplatily penále, které by bylo nižší. Místo nynějších více než 4,5 procenta na čtvrt roku by činilo procento dlužné částky.

Lázně znovu přivítají klienty většinou začátkem května

Lázně sice mohou už od pondělí po vynucené pauze kvůli koronavirové epidemii opět přijímat klienty, ještě ale potrvá, než budou moci opravdu otevřít. Většinou budou připraveny obnovit provoz za podmínek daných vládou nejdřív začátkem května. Provozovatelé rozhodnutí o znovuotevření už koncem dubna nečekali, počítali až se začátkem června.

Podle vládních nařízení musí lázně zatím ubytovávat klienty v jednolůžkových pokojích, při stravování musí zachovávat odstup a na léčebných procedurách může být nanejvýš pět lidí včetně zdravotnického pracovníka. Povolení přijímat klienty se zatím vztahuje pouze na lůžkovou lázeňskou léčebnou péči. Pro lázně, zejména v Karlovarském kraji, které představují asi dvě třetiny lázeňské kapacity v Česku, je důležité i otevření hranic pro lázeňské hosty. Kdy se tak stane, zatím není jasné.