Řidič zablikal a policista tasil zbraň. Kázeňské řízení s ním doběhlo bez známého výsledku

Policie ukončila kázeňské řízení s policistou, který společně s kolegou namířil zbraň na řidiče, když na ně zablikal kvůli způsobu jízdy. Závěry šetření ale nechtělo policejní ředitelství Plzeňského kraje zveřejnit. K incidentu došlo před třemi lety, druhý z policistů už v bezpečnostním sboru nepracuje.

Událost se stala na podzim roku 2017 v Plzni na silnici směrem na sídliště Lochotín. Policisté v civilu v civilním voze tehdy donutili zastavit řidiče z Karlovarska, který je blikáním upozornil na jejich jízdu. Podle zveřejněného záznamu jeho vůz předjeli, vynutili si zastavení a k řidiči šli se zbraní v ruce.

Muže údajně udeřili do obličeje a stále na něj mířili zbraní. Policejními průkazy se prý prokázali až po několikáté výzvě řidiče. Vše zachytila kamera v řidičově autě.

Incident uzavřen. Výsledek neznámý

„Jeden z policistů na vlastní žádost ukončil služební poměr a s druhým policistou bylo vedeno kázeňské řízení, které bylo již ukončeno,“ sdělila nyní na dotaz ČT komisařka policejního ředitelství Plzeňského kraje Pavla Burešová s tím, že je incident uzavřen.

Jestli komise uložila druhému z policistů nějaký trest, Burešová nechtěla upřesnit. Upozornila, že řízení je neveřejné. Chování dvojice přitom už v roce 2017 odsoudilo tehdejší vedení policie. Na adresu mužů padla slova jako neomluvitelné a nepřijatelné.

„Je sice otázka, zda je záznam zveřejněný v médiích kompletní a ukazuje událost v celém kontextu, nicméně ze zatím zveřejněných záběrů je evidentní, že takto se policista chovat nesmí,“ reagoval na videozáznam tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Šéf plzeňské krajské policie Pavel Krákora přitom upozornil, že celá věc mohla být prezentována jednostranně.