Z Česka se nesmí vyvážet dezinfekce na ruce, rozhodl ministr. Přípravky mizí i z nemocnic

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zakázal kvůli šíření nového typu koronaviru vývoz dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí. Opatření platí od pátku do odvolání a týká se všech kromě výrobců, uvedl ministr ve čtvrtek večer na Twitteru. Cílem je podle něj zajistit dostatek dezinfekce pro osobní hygienu na území České republiky pro účinnější boj s nákazou a také zamezit spekulacím s těmito výrobky. Ministerstvo už tento týden zakázalo vyvážet respirátory třídy FFP3.

„Už žádní spekulanti s dezinfekcí a její vývoz za hranice. Rozhodl jsem, že od zítra (pátku) nebude možné vyvážet dezinfekční přípravky. Opatření se týká všech kromě výrobců. Cílem je zajistit dostatek dezinfekčních přípravků na území ČR, abychom zamezili šíření koronaviru,“ napsal Vojtěch.

V textu mimořádného opatření, které také zveřejnil, uvedl, že vzhledem k rozšíření onemocnění v sousedních či blízkých zemích, současné epidemii chřipky i zpravidla nikoliv závažnému průběhu nemoci včetně úvodního bezpříznakového období lze očekávat další šíření nákazy v Česku.

O chystaném zákazu vývozu dezinfekčních přípravků Vojtěch informoval už po středečním jednání Bezpečnostní rady státu. Ministerstvo má podle něj silné signály o nedostatku dezinfekce v různých institucích.

Kvůli koronaviru se nyní zásobují těmito prostředky nejen zdravotnická zařízení, ale také domovy seniorů, školy, úřady, dopravci, firmy i další veřejné a soukromé instituce a jednotlivci.

Přípravky se ztrácejí z nemocnic, varuje ředitel zdravotního ústavu

K zákazu vývozu dezinfekčních prostředků se v pořadu Události, komentáře vyjádřil ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. „Lidé se předzásobili těmito přípravky, protože se připravují na invazi koronaviru do vlastních domácností. A bohužel se ukazuje, že tyto přípravky se ztrácejí i z nemocnic, kde mají sloužit pacientům,“ upozornil.

Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský a virolog Ivan Hirsch v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví proto zařídilo, aby se urychleně atestovaly dezinfekční prostředky, které jsou k dispozici a které je možno vyrobit přímo v České republice, uvedl ředitel Státního zdravotního ústavu. Důvodem je to, aby měly potřebný atest podle Světové zdravotnické organizace.

„Pokud všechno dopadne dobře, výsledky budou v pondělí ráno, tak budou všechny kraje a jejich nemocnice zásobeny dostatečným množstvím dezinfekčních prostředků,“ doplnil Březovský. Prostředky budou podle něj přednostně určeny pro zdravotníky.

V České republice je momentálně dvanáct osob nakažených novým koronavirem. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví s tím, že čtyři nové případy nákazy potvrdila Národní referenční laboratoř. Stav nově hospitalizované sedmašedesátileté ženy označili lékaři za středně těžký. Všichni, u nichž se nákaza nově potvrdila, mají vazbu na Itálii.