Česko má čtyři nové případy koronaviru. Nemocní byli v Itálii nebo v kontaktu s těmi, kdo onemocněli dříve

Události: Česko má čtyři nové případy koronaviru (zdroj: ČT24)

V České republice je momentálně dvanáct osob nakažených novým koronavirem. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví s tím, že čtyři nové případy nákazy potvrdila Národní referenční laboratoř. Stav nově hospitalizované sedmašedesátileté ženy označili lékaři za středně těžký. Všichni, u nichž se nákaza nově potvrdila, mají vazbu na Itálii. Ve dvou případech jde o kontakty osob, u kterých se virus potvrdil už v minulých dnech.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly je mezi novými případy manžel nemocné ženy, u které nákazu nejprve potvrdila soukromá laboratoř. Další nemocnou je matka účastníka skupinového zájezdu z Děčína do Dolomit.

Sedmašedesátiletá žena se připojila k dalším třem účastníkům této výpravy, kteří jsou s chorobou COVID-19 hospitalizováni v ústecké nemocnici. Jestliže ale dosud charakterizovali lékaři průběh nemoci u všech nakažených jako lehký, tentokrát je situace horší. Ústečtí lékaři hovoří o středně těžkém průběhu. Má příznaky podobné chřipce – teplotu, kašel, cítí se unavená.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že jeho úřad nakažení příbuzných lidí, u nichž se nemoc prokázala již dříve, očekával. „Jsou to dva kontakty stávajících případů, nikterak překvapující,“ připustil.

Není to ale vše. „Pak máme dva nové případy, které se ale týkají také Itálie. Po návratu z této země došlo u obou lidí k pozitivitě při testování,“ uvedl Roman Prymula.

Nemocný je muž, který lyžoval v Itálii, a Ital, který přijel do Česka

Ministerstvo zdravotnictví nejprve informovalo, že dvojicí, která nemá vazbu na dříve nakažené, jsou muž a dítě, záhy ale informaci dementovalo. Podle mluvčí úřadu Gabriely Štěpanyové jde o dva muže.

„Oba dva jsou hospitalizováni v Nemocnici Na Bulovce. Pražská hygienická stanice nyní provádí epidemiologické šetření a vyhledává všechny osoby, se kterými přišli dotyční do kontaktu,“ upřesnila mluvčí.

Ministr Vojtěch doplnil, že jeden z nově nakažených mužů, pětačtyřicetiletý Čech, byl lyžovat v italském středisku Passo Tonale v Trentinu – podobně jako žena pozitivně testovaná ve středu.

Druhý je Ital, rovněž pětačtyřicetiletý, který přijel do Česka, kde se mu přitížilo a byl pozitivně testován na koronavirus. Kvůli další nákaze v Passo Tonale ministr míní, že jde o rizikovou lokalitu a doporučil turistům, kteří se tam chystají, aby cestu zvážili.

Hygiena: Jeden z nakažených je lékař z Prahy

Jeden z nakažených novým koronavirem pracuje jako lékař v Praze. Informaci potvrdil mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. Zdravotní sestra z lékařovy ordinace podle mluvčího připravuje seznam všech pacientů, se kterými nakažený pracoval během dvou dnů, kdy měl jen lehké zdravotní potíže. Mluvčí Nemocnice na Bulovce Simona Krautová potvrdila, že nemocný doktor je v jejich péči.

„Kontakty takzvané první linie jsou zdravotní sestra a rodina,“ uvedl k nemocnému lékaři Boublík. Všichni lékařovi pacienti budou podle něj kontaktováni a hygienici je poučí o tom, že mají sledovat svůj zdravotní stav. „Podle momentálních informací s většinou pacientů daný lékař neměl těsný kontakt. Příslušná opatření budou přijímána postupně v závislosti na vyhodnocení míry rizika kontaktu s jednotlivými pacienty,“ dodal.

Větší množství nakažených by mohlo přibýt koncem týdne

Ačkoli se počet lidí nakažených koronavirem ve čtvrtek zvýšil o třetinu, ministrův náměstek Prymula není tímto vývojem znepokojen. Míní, že na konci týdne, až se vrátí další desetitisíce lidí z dovolené v Itálii, může být nárůst výraznější. Ujistil přitom, že lékaři jsou schopni dále testovat. „Co se týká počtu testů, jsme připraveni na osm až deset dnů testování a kontinuálně se objednávají další,“ přiblížil.

Kromě lidí, kteří jsou testováni nově, kontrolují laboranti i vzorky odebrané opakovaně lidem, u kterých se již dříve nákaza nepotvrdila – například dětem nemocné ženy z Prahy, které s ní byly lyžovat v Itálii, a jejich dědečkovi. 

Ministerstvo ve čtvrtek rozhodlo o rozšíření skupin lidí, kterých se testování týká. Dosud se měly vzorky odebírat těm, kdo byli v rizikových oblastech, v případě Itálie jde o regiony Lombardie, Benátsko, Piemont a Emilia-Romagna. Nově testy podstoupí každý, u koho se na tom shodnou lékař s epidemiologem.

Metodika se změnila den poté, co zmíněná žena, která s dětmi a jejich dědečkem lyžovat v italském regionu Trentino, nebyla testována státní laboratoří, protože tato oblast nebyla považována za rizikovou. Soukromá laboratoř ale nákazu potvrdila.

Blíží se i čas propouštění

Zároveň se ale blíží i čas prvních propouštění. Všichni, u kterých se nákaza zatím prokázala, mají její průběh mírný. Pokud další testy neukážou přítomnost viru, mohli by první z nich na konci týdne z nemocnic odejít. V příštím týdnu by také mohla některým lidem skončit karanténa.

Například v Děčíně, odkud bylo o jarních prázdninách v Itálii větší množství rodin, musí být doma 130 žáků a učitelů. „Budeme ještě požadovat vyšetření u dětí předtím, než je pustíme do školy, ale to až příští týden,“ ozřejmila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.