Nejezděte do Passo Tonale, i tam se koronavirus šíří, vyzval ministr zdravotnictví

Události: Začíná domácí testování na koronavirus (zdroj: ČT24)

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je lyžařské středisko Passo Tonale rizikovou lokalitou. Lidé by proto měli zvážit, zda tam chtějí jet. Passo Tonale sice není v Lombardii či Benátsku, ale již dva Češi, u kterých se prokázala nákaza koronavirem, tam byli. Hygienici ovšem nově podle Vojtěchova náměstka Romana Prymuly budou testovat na koronavirus i lidi, kteří byli jinde než ve stanovených rizikových oblastech.

„Modifikujeme algoritmus (pro testování). To znamená, že už tady je právo vyšetřovat jakýkoliv případ, pokud takto je zhodnoceno jak epidemiologem, tak lékařem,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví. Rozšířit testování mimo jiné doporučují mezinárodní zdravotnické instituce.

Koronavirus, který způsobuje nemoc COVID-19, potvrdily zatím testy v Česku u dvanácti lidí, poslední nové případy přibyly ve středu. Dosavadní testování se ale neobešlo bez komplikací. V Brně v Úrazové nemocnici lékaři poslali taxíkem do jiné nemocnice, kam ale nedojely, tři studentky z Milána, které se přišly ptát na testování. U dvou z nich se později nákaza potvrdila – ale až v Praze. Radní Brna vyhlásili na místo ředitele Úrazové nemocnice výběrové řízení.

Ve středu potom žena z Prahy, která byla lyžovat v italském regionu, který není považován za rizikový, podle dostupných informací nebyla testována, i když se obrátila na lékařku a potom na Státní zdravotní ústav. Přítomnost koronaviru v jí odebraném vzorku pak potvrdila soukromá laboratoř.

Náměstek Prymula ale ve shodě s hlavní hygieničkou Evou Gottvaldovou ujistil, že v Česku není žádné ohnisko nákazy koronavirem. Všichni, u kterých se nákaza prokázala, si ji přivezli z ciziny. Jak ale ve středu podotkla Gottvaldová, v Itálii je nyní podle dostupných dat asi 20 tisíc turistů. Počet nemocných tak ještě poroste.

I Passo Tonale je riziková lokalita

Lyžařské středisko Passo Tonale je v italském regionu Trentino, kde není nemoc COVID-19 tolik rozšířená jako v sousední Lombardii a místní úřady nezavedly podobně přísná opatření. Již dva lidé, kteří tam lyžovali, a pak se vrátili do Čech, se však koronavirem nakazili. Ministr zdravotnictví nyní vyzval, aby tam lidé raději nejezdili.

„Zdá se, že tato lokalita je riziková a lidé by měli velmi zvážit, jestli tam pojedou. Je druhý případ ve dvou dnech z tohoto střediska,“ podotkl.

V Passo Tonale se nakazila žena, která byla pozitivně testována nejprve soukromou laboratoří ve středu. Od ní potom chytil COVID-19 i její manžel.

Začíná domácí testování, podezřelé případy objíždějí speciální sanitky

Nemocnice v Ústí nad Labem a Praze nyní čekají na výsledky dalších testů. V ústecké Masarykově nemocnici jsou nyní čtyři z dvanácti pacientů s potvrzenou nemocí COVID-19, zbylých osm leží v Nemocnici Na Bulovce v Praze. Na infekčním oddělení v Ústí nad Labem jsou hospitalizováni i další lidé, část má podle primáře Pavla Dlouhého těžkou chřipku, další ale čekají na výsledky testů na koronavirus. Desítky dalších jsou v domácí karanténě.

Prahu a střední Čechy začala objíždět speciální sanitka, jejíž posádka navštěvuje lidi, u kterých hygienici rozhodli, že by měli test podstoupit. Pacienti tak již nemusí jezdit za lékaři sami, odběr vzorků proběhne přímo u nich doma. Ve čtvrtek měla sanitka navštívit osm lidí v hlavním městě a také ve Středočeském kraji.

Podobným způsobem začínají sbírat vzorky i další krajské záchranky v celé republice. V Moravskoslezském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji kraji začaly sanitky objíždět domácnosti s podezřením na výskyt koronaviru během čtvrtka, na jižní Moravě či v Plzeňském kraji začnou domácí odběry v pátek.

Zdravotník či zdravotnice, která sanitkou cestuje v prostoru odděleném od řidiče, chodí za pacienty v ochranném oděvu. „Navleče si ochranné osobní pomůcky a provede odběr. Poté si je svleče, všechno uzavře do obalu, aby nedošlo k eventuálnímu rozšíření nákazy,“ popsal postup ředitel pardubické krajské záchranné služby Igor Paar.

Pacienti s příznaky chřipkového onemocnění by měli volat na tísňovou linku 112, případně 155. Z Centra tísňového volání je operátor přepojí na epidemiologa, který podle popsaných příznaků rozhodne o případném vyslání speciální sanitky. 

Podle Prymuly se situace zjednoduší poté, co v Česku opadne chřipková epidemie. Ta podle výsledků z Národní referenční laboratoře ustupuje. Náměstek očekává, že odezní do dvou týdnů. Dodal, že pak bude možné testovat všechny případy s podezřením na nákazu koronavirem, což v době nachlazení a chřipek není možné.

  • Infolinky Státního zdravotního ústavu:
  • 724 810 106
    725 191 367
  • Linky krajských hygienických stanic:
  • Praha: 773 782 856; 773 782 850
    Jihočeský kraj: 736 514 368
    Jihomoravský kraj: 773 768 994
    Karlovarský kraj: 355 328 368; 355 328 362
    Kraj Vysočina: 566 650 866
    Královéhradecký kraj: 495 058 111; 778 532 313
    Liberecký kraj: 485 253 111
    Moravskoslezský kraj: 595 138 118; 595 138 119
    Olomoucký kraj: 585 719 719
    Pardubický kraj: 602 730 251
    Plzeňský kraj: 377 155 111
    Středočeský kraj: 771 137 070
    Ústecký kraj: 477 755 110
    Zlínský kraj: 724 221 953
  • Informace na webu ministerstva zdravotnictví.
  • Informace na webu Státního zdravotního ústavu.