V Úrazové nemocnici v Brně poslali studentky nakažené koronavirem taxíkem jinam. Na místo ředitele město vypsalo konkurz

Situace v brněnské Úrazové nemocnici (zdroj: ČT24)

Radní Brna vyhlásili výběrové řízení na ředitele Úrazové nemocnice. Potvrdil to náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Nemocnici pátým rokem řídí Zdeněk Buštík. Městu se podle Hladíka nelíbí ekonomická situace nemocnice a přístup ke koronaviru. Personál nechal odejít tři studentky z Milána, které se přišly zeptat na vyšetření. Nákaza se u dvou později v Praze potvrdila.

Američanka a její kamarádka z Ekvádoru byly v Brně z pátku na sobotu. Zhruba ve tři hodiny ráno se dívky přišly na pohotovost Úrazové nemocnice zeptat na vyšetření na koronavirus. Jedna z nich to popsala vedoucí pražského protiepidemického oddělení Martině Marešové. „Měly teplotu a první příznaky už ve středu a v Brně se jejich stav zhoršil natolik, že šly do nemocnice,“ řekla Marešová.

Podle náměstka primátorky Brna Petra Hladíka (KDU-ČSL) personál studentky poslal nejspíš taxislužbou na infekční oddělení ve Fakultní nemocnici Brno, kam ale nedojely. Petr Hladík upozornil, že Úrazová nemocnice nemá možnost nechat si nakažené pacienty, ale že je jasně daný postup, jak u podezřelých případů postupovat a pacienty převézt záchrannou službou, což se v dané chvíli nestalo. 

Zdravotníci nevěděli, odkud studentky jsou

Ředitel nemocnice Zdeněk Buštík řekl, že v nemocnici byly tři anglicky hovořící ženy, nijak ale neprokázaly totožnost. Na chodbě komunikovaly nejprve se sestrou, která ale nemluvila anglicky, a zavolala proto lékařku.

„Žádaly informaci o možnosti vyšetření na koronavirus, přičemž nejevily žádné zjevné klinické příznaky choroby. Bylo jim vysvětleno, že takové vyšetření není paušální a v případě potíží byly odkázané na Fakultní nemocnici Brno,“ vysvětlil Zdeněk Buštík.

Ředitel dodal, že než se personál vrátil s ochrannými pomůckami pro případ vyšetření, ženy už na chodbě nebyly. Jak postupovat při podezření na nákazu koronavirem, radí v brněnské Úrazové nemocnici na pohotovosti leták, ten je ale jen v češtině.

Ještě v sobotu tři milánské studentky odjely do Prahy. U dvou z nich se pak koronavirus potvrdil. Během cesty ale přišly do kontaktu s dalšími devatenácti lidmi. Ti jsou teď v domácí karanténě.

Pražská hygienická stanice také získala kompletní seznam sto dvaceti cestujících od společnosti FlixBus, se kterou dívky jely z Vídně do Budapešti a z Budapešti do Brna.

Za velkou chybu postup zdravotníků brněnské úrazové nemocnice považuje i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud se to stalo, tak je to samozřejmě chyba. Musíme zjistit, jak je to možné a musíme přijmout nějaké opatření, aby se to neopakovalo,“ řekl premiér.

„My jsme si v úterý pozvali zástupce všech nemocnic, bez ohledu na zřizovatele a hovořili jsme s nimi o tom, co všechno musejí udělat, že ty informace, o tom jak mají pacienti postupovat, musejí být u vchodu,“ řekl ministr zdravotnictví.

Město není spokojené ani s ekonomickou situací nemocnice

„Vedení města pravidelně, zhruba po pěti letech, vyhlašuje výběrové řízení na ředitele svých příspěvkových organizací. Už se chýlí čas i v případě Úrazové nemocnice. Důvodů, proč jsme s panem ředitelem Buštíkem nespokojení, je víc,“ řekl náměstek primátorky Hladík.

Město nebylo spokojené ani s ekonomickou situací nemocnice, které dává ročně příspěvek v desítkách milionů. Brno chtělo snížit od roku 2016 do letoška příspěvek z šedesáti na dvacet milionů. „Do roku 2018 se nám to dařilo, loni už měl být příspěvek jen třicet milionů a realita byla šedesát čtyři a letos namísto dvaceti milionů čtyřicet,“ řekl náměstek primátorky. Podle něj se sice dvakrát zvyšovaly platy, ale je třeba zhodnotit, zda není nutná nová koncepce.

Podle ředitele nemocnice Buštíka ekonomickou situaci způsobuje navýšení platů, které není plně hrazené pojišťovnami. „Je to problém celé republiky, nejsme sami,“ dodal. Výběrové řízení na ředitele nemocnice je otevřené a přihlásit se do něj může znovu i Zdeněk Buštík. K tomu, jestli to udělá, se vyjádřit nechtěl.

Za poslední zhruba rok je to sedmý konkurz na šéfa některé z brněnských nemocnic. Noví ředitelé jsou v Psychiatrické nemocnici Brno, Masarykově onkologickém ústavu, Nemocnici Milosrdných bratří, Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, Fakultní nemocnici Brno i Vojenské nemocnici Brno.