Američanka nakažená koronavirem byla i v Brně. Hygienici zjišťují, kde se pohybovala

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

Američanka, kterou s koronavirem hospitalizovali v pražské Nemocnici na Bulovce, pobývala i v Brně. Hygienici nyní zjišťují místa jejího pohybu, dva lidé jsou podle krajské hygieničky v karanténě. Odpoledne také zasedne bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Jednadvacetiletá cizinka je jedním ze tří prvních českých pacientů nakažených novým typem koronaviru. Dalšími dvěma případy jsou muži, kteří navštívili Itálii.

To, že Američanka nakažená koronavirem pobývala také v Brně, potvrdila mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. „Hygienici prověřují, kde byla,“ poznamenala mluvčí. Vedoucí epidemiologického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek uvedla, že žena přečkala v Brně noc z pátku na sobotu v ubytování v soukromí formou Airbnb.

„V souvislosti s tím jsou dva lidé v karanténě, ale nemají žádné příznaky. Kdyby se u nich situace zhoršila, budou kontaktovat lékaře,“ uvedla hygienička. Podle ní žena nejspíš byla v Brně s dalšími kamarády. „Cestovali s ní další lidé, ale to už budou zjišťovat pražští kolegové,“ poznamenala Renata Ciupek.

V Brně dívky navštívily i několik restaurací, kde všude byly a s kým přišly do úzkého kontaktu hygienici zjišťují a také se zabývají tím, že jedenadvacetiletá dívka už měla mít první potíže v pátek, údajně kvůli tomu navštívila i pohotovost.

V sobotu se společností Regiojet tři studentky z Milána odjely do Prahy. V autobuse s nimi bylo devatenáct lidí, včetně řidiče. Hygienická stanice je už začala kontaktovat. „My jsme jim poskytli informace o tom, že tito cestující byli u nás na palubě a samozřejmě i to jací další cestující tím spojem cestovali,“ řekl mluvčí RegioJet Aleš Ondrůj. 

  •  +420 773 768 994

Hana Pokorná z krajské hygienické stanice uvedla, že od 8:00 do 17:00 hodin bude fungovat nová linka. „Chtěla bych ale apelovat na všechny občany, aby na linku volali jen v odůvodněných případech, že se vyskytovali v zasažených lokalitách a objevují se u nich příznaky onemocnění,“ řekla. Další informace jsou na stránkách hygienické stanice, ministerstva zdravotnictví nebo ministerstva zahraničí.

Hejtman Šimek: Není důvod k panice

Odpoledne zasedla  i bezpečnostní rada Jihomoravského kraje, která byla ještě před zjištěním o pohybu nakažené Američanky na jihu Moravy. „Měli jsme bezpečnostní radu v úterý kvůli letecké lince z italského Bergama, potom se v pátek sešla krajská epidemiologická komise a bezpečnostní rada byla svolaná i na pondělí s ohledem na bezpečnostní radu státu,“ vysvětlila mluvčí Monika Brindzáková.

„V Jihomoravském kraji zatím není nikdo novým koronavirem nakažený a není žádný důvod k panice, neboť kraj je na případné onemocnění připraven,“ řekl po jednání krajské bezpečnostní rady hejtman Bohumil Šimek (ANO). Pokud by vznikl problém, je podle něj integrovaný záchranný systém na situaci připravený. „Máme krizový plán, který stanovuje postup záchranných složek. Máme tady 160 infekčních lůžek a 350 dalších, která se dají upravit,“ dodal hejtman.

V Motole proběhlo vše, jak mělo, zní od zdravotnických špiček

Američanka narozená v roce 1999 studuje v Miláně. „Přijela jako turistka do Prahy, zhoršil se její stav, byla vyšetřena prvotně na urgentním příjmu v Motole, vše proběhlo tak, jak má, podle našich pokynů – bylo s ní nakládáno jako s potenciálně infekční, všichni zdravotníci měli ochranné pomůcky, takže riziko nákazy v Motole bylo minimalizováno. Následně byla z Motola převezena do Nemocnice na Bulovce,“ popsal v neděli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Pacientka byla okamžitě po příchodu izolována, všichni byli oblečeni v ochranných pomůckách, takže budou pouze sledovat svůj zdravotní stav, ale ze zaměstnání je vyřazovat nebudeme a karanténní opatření se na ně vztahovat nebude,“ dodala ředitelka protiepidemického odboru pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Cestovala ještě s kamarádkou z Ekvádoru, která má podobné symptomy, ale její test byl zatím negativní.

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík ještě v neděli uvedl, že k nim dorazily v sobotu kolem desáté hodiny večerní. Podle něj neměly možnost se potkat s jinými pacienty. Přišly k recepci urgentního příjmu, kde je sklo, mluvily se sestrou, která měla službu, a ve chvíli, kdy zjistila podrobnosti, řekla jim, aby si vzaly roušky, a byly nasměrovány na speciální box, popsal. 

Koronavirus se šíří od prosince z Číny. Celkem je na světě skoro devadesát tisíc nakažených, asi tři tisíce lidí zemřelo. Většina případů se týká pevninské Číny, další případy se ale objevily v šesti desítkách zemí jako například Jižní Korea, Írán nebo evropské země, z nich je nejvíce zasažená Itálie se stovkami nakažených a desítkami obětí.