Ministerstvo zdravotnictví spustilo možnost testování na koronavirus doma

UDÁLOSTI: Ministerstvo zdravotnictví spustilo možnost testování na koronavirus doma (zdroj: ČT24)

K tomu, aby se dozvěděli, zda se nakazili novým typem koronaviru, již nebudou muset lidé opustit domov. K těm, kteří vykazují symptomy nemoci COVID-19, začnou jezdit zdravotníci sami. S přípravami ve středu začala Praha, postupně by se měla přidávat další města. Na jednotném systému hygienici, epidemiologové i zdravotníci ještě pracují.

Lidé, kterým se po návratu z cesty do Itálie nebo jiné potenciálně rizikové oblasti přitížilo, se zatím museli na testování přepravit vlastním autem, případně si zavolat sanitku. Nově by místo toho měli začít zdravotníci jezdit za nimi.

Pražská záchranná služba k tomu vyčlenila vozidlo, které je vybaveno všemi ochrannými pomůckami, jako jsou ochranné brýle, respirátor s výdechovým ventilem a také respirátor pro pacienta. Auto je větší než ostatní a vybaveno je například i sprchou.

Dveře do ambulantního prostoru budou uzamčené, aby nedošlo k případné kontaminaci. Při výjezdu k podezřelému případu bude v přední části vozu řidič záchranné služby, vzadu zdravotnický pracovník, který odebere nemocnému vzorek krve a stěr z nosohltanu.

„Zdravotnický pracovník, který bude odběr provádět, by se oblékl do ochranných oděvů a odběr provedl. Potom by se svlékl a nastoupil zase nekontaminován do vozidla,“ přiblížila mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Sanitkou by neměli jezdit pacienti, bude sloužit pouze k přepravě zdravotníků k těm, komu je potřeba provést testy.

Hasiči a policie se obávají o akceschopnost. Příslušníkům omezují cesty do zahraničí

O to, aby zůstali lidé s podezřením na nákazu doma, stát stojí. Například příbuzní lidí, u kterých se přítomnost koronaviru prokázala, nebo ti, s nimiž byli ve styku po příjezdu ze zahraničí, mají nařízenou karanténu i tehdy, když nemají žádné příznaky nemoci.

Stát se ale také začíná zajímat o to, zda bude vůbec schopen fungovat. Hasičský sbor i policie proto již nařídily svým lidem, aby omezili cesty do zahraničí. Vyhnout by se měli zejména rizikovým oblastem, jako jsou severoitalské regiony.

Každý, kdo tam vyjede, potom bude ve službě chybět. „Bude zůstávat čtrnáct dní v karanténě,“ vysvětlila mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

Podle hasičů jde o výjimečné opatření, které minimálně v posledních deseti letech nebylo.