Pátrání po stopách koronaviru. Z epidemioložky je detektiv

Jak se pátrá po stopách koronaviru? (zdroj: Události ČT)

První potvrzené případy koronaviru v Česku zapřáhly protiepidemické oddělení hygieniků. Musí provádět detektivní pátrání a vypracovat detailní seznam míst a lidí, se kterými se nemocní setkali. V případě tří studentek z Milána to nebylo nic jednoduchého. Dívky navštívily Vídeň, Budapešť, Brno a Prahu a cestovaly různými prostředky. Epidemioložka s pomocí policie i pražského magistrátu zkontaktovala jejich spolucestující nebo pronajímatele bytu.

Z vedoucí protiepidemického oddělení Martiny Marešové je jistým způsobem detektiv. Jejím úkolem bylo třeba v neděli vytvořit mapu míst a tras studentek z Milána, které jako turistky zavítaly do Česka a byly nakažené koronavirem. Marešová musela zjistit kdy, kde a s kým se obě cizinky potkaly.

S Američankou a její kamarádkou původem z Ekvádoru vše řešila telefonicky a mailem. Obě přicestovaly z Milána, aby podnikly výlet po střední Evropě. Vedle Prahy byly v Budapešti, Vídni i v Brně.

Cestování autobusy

Detaily o trase výletu se Marešová dozvěděla od jedenadvacetileté americké studentky. Využila informace z jejího telefonu, kde měla kontakty na ubytování a lístky na své spoje. 

„Musíte se ptát detailně, musíte se k tomu vracet, potom dohledávat jednotlivé spoje, protože ona řekla, že jela autobusem, ale už nevěděla, které spoje, kdy to bylo a podobně,“ říká Marešová a dodává, že šlo o spoje společností RegioJet a Flixbus. 

„RegioJet nemá údaje úplně všechny, jen jména. Takže jsme ve spolupráci s policií České republiky, která nám dohledává jednotlivé kontakty, které ještě nemáme. Díky tomu tak můžeme kontaktovat cestující, kterých se to týká,“ vysvětluje Marešová. Na údaje od Flixbusu ještě čeká.

Pátrání s úředníky

Další fáze pátrání byla spojena s pobytem obou studentek v Praze. Do kontaktu přišly se dvěma řidiči alternativní přepravní služby. V tomto případě museli pomoct úředníci pražského magistrátu. „Slečny nebyly schopny je přes aplikaci najít. To znamená, že na taxislužbu jsme se dostávali přes krizový štáb magistrátu, který nám ty řidiče dohledával,“ říká Marešová. 

Kromě toho Marešová musela najít i číšníka jedné pražské restaurace, který dívky obsluhoval. On, dva řidiči a 19 spolucestujících mají nařízenou karanténu.

Na zmapování prvních detailních informací o pohybu tří studentek z Milána pracovala Martina Marešová jen v neděli přes deset hodin. Spis stále doplňuje.