Pacient nakažený koronavirem se cítí dobře. „Mám jen rýmu,“ říká

Rozhovor s mužem nakaženým koronavirem (zdroj: ČT24)

Jedním z prvních tří nakažených novým koronavirem v Česku je muž, kterého hospitalizovali v Ústí nad Labem. Nakazil se nejspíš v Itálii, kde byl na dovolené s rodinou. Pro ČT popsal svůj stav i okolnosti karantény.

Jaká je vaše aktuální situace? Co se s vámi dělo v Ústí a kde jste teď?

Převezli mě z Ústí do Prahy. Neděje se víceméně nic, jsme v karanténě a asi se čeká, jaký bude další průběh zdravotního stavu.

Jaké jste měl příznaky a kdy jste se nahlásil lékařům?

Přes hygienickou stanici nám bylo doporučeno, abychom v případě jakýchkoliv příznaků kontaktovali nemocnici. Ta odebrala vzorky a dodneška se čekalo na výsledky.

Víte, kde jste se nakazil?

Vůbec si to nedokážu vysvětlit, je to pro mě víceméně záhadou. Ještě dvě hodiny zpět jsem si to vůbec nepřipouštěl a představoval jsem si, že je to vše jen souhra náhod a mediální humbuk. Já sám se cítím úplně v pohodě, jen mám rýmu. Vůbec si nepřipadám nemocný.

Jak je to s vaší rodinou?

Asi jako se všemi, kteří měli pobyt v rizikové oblasti, mají nařízenou karanténu.

Na jak dlouho?

Podle vyjádření ministra zdravotnictví je všem lidem, kteří se vracejí z dovolené z inkriminovaných oblastí, doporučena čtrnáctidenní karanténa.

Kde přesně jste byli a na jak dlouho?

Byli jsme jako rodina sami v oblasti severní Itálie, která spadá pod Benátsko. Tedy v oblasti, kterou ministr označil za rizikovou.

Pociťoval jste příznaky už tam nebo během cesty?

Ne. Všechno bylo v pohodě.

Kdy se to objevilo?

Druhý den po návratu. Přikládal jsem to únavě z cestování, z jízdy autem a únavě po návratu.

Kdy jste to začal řešit?

Okamžitě. Ten den, kdy jsem si říkal, že mám nízkou teplotu, tak preventivě vzhledem k rodině jsme to nahlásili hygienické stanici.

Přišel jste ještě s někým do kontaktu?

Ne, byli jsme sami jen jako rodina. Naštěstí to bylo bez kontaktu s kýmkoliv dalším a projevilo se to následující den po příjezdu, kdy jsme byli doma a nikam jsme nešli, protože jsme měli ještě dovolenou.

Jste v kontaktu s rodinou? Jak se vás to dotkne?

Je to stejná pozice, jako kdyby výsledky byly negativní, tudíž se bavíme o čtrnáctidenní karanténě, která byla předem jasná. Nic se nemění, čtrnáct dní budou doma pozorovat svoje příznaky.

Můžete podrobněji popsat svůj stav?

Mám rýmu, a to je asi tak všechno. Nemám kašel, nemám dušnost, nemám horečku. Dnes ráno už to bylo úplně bez teploty. Cítím se úplně v pohodě.

Jak s vámi zacházejí zdravotníci? Přišel jste v nemocnicích s někým do kontaktu? Slyšeli jsme, že jste byl na pokoji s někým bez ochranných pomůcek…

Dovolte mi se k tomu nevyjadřovat.

Obecně můžete popsat zdravotnický přístup?

Velmi vstřícný, všechno v pohodě.

Zacházejí s vámi jako s běžným pacientem, nebo je to jiné?

Podléhá to všem záležitostem spadajícím pod infekční nákazu. To znamená ochranné pomůcky a podobně. To je zabezpečeno na maximální úrovni.