V Česku jsou tři lidé nakažení koronavirem. Předtím byli v Itálii

V Česku jsou tři lidé nakažení novým koronavirem. Dva byli zjištěni v pražské Nemocnici Na Bulovce, jeden případ se objevil v Ústí nad Labem. Na tiskovém brífinku informaci ČT24 potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Všichni tři předtím byli v Itálii. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce na pondělní Bezpečnostní radě státu kvůli šíření koronaviru navrhnout zákaz letů z Milána a Benátek.

 „V České republice máme první tři případy nemoci COVID-19, jsou to případy, které byly potvrzeny v rámci Národní referenční laboratoře. Jsou to tedy zatím suspektní případy, pro potvrzení posíláme vzorky do laboratoře v Berlíně, ale s největší pravděpodobností to jsou skutečně tři pozitivní případy,“ uvedl Vojtěch. 

Všichni pacienti jsou izolováni na infekčních odděleních. Průběh onemocnění u nich podle ministra není nikterak závažný. „Cítí se velmi dobře,“ potvrdila primářka kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Jeden případ na Bulovce je muž české národnosti, ročník 1952, který pobýval na italské univerzitě v Udine, kde byl na konferenci. „Po návratu byl v domácí karanténě s tím, že u jednoho z italských kolegů na univerzitě byl potvrzen COVID-19. Z toho důvodu došlo k vyšetření daného pána a to bylo pozitivní,“ přiblížil Vojtěch.

„Tento pán s námi byl v kontaktu už od 26. února, takže v době, kdy začal mít první potíže, jsme ho poučili, aby zůstal v domácí karanténě, obtíže se mu stupňovaly, proto šel včera na infekční kliniku na Bulovce a byl určen k tomu, aby mu byl udělán odběr,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Druhý případ na Bulovce je žena ze Spojených států amerických, ročník 1999, která studuje v Miláně.

„Jela jako turistka do Prahy, zhoršil se její stav, byla vyšetřena prvotně na urgentním příjmu v Motole, vše proběhlo tak, jak má, podle našich pokynů – bylo s ní nakládáno jako s potenciálně infekční, všichni zdravotníci měli ochranné pomůcky, takže riziko nákazy v Motole bylo minimalizováno. Následně byla z Motola převezena do Nemocnice Na Bulovce,“ popsal ministr. 

„Pacientka byla okamžitě po příchodu izolovaná, všichni byli oblečeni v ochranných pomůckách, takže budou pouze sledovat svůj zdravotní stav, ale ze zaměstnání je vyřazovat nebudeme a karanténní opatření se na ně vztahovat nebude,“ dodala Jágrová. 

Cestovala ještě s kamarádkou z Ekvádoru, která má podobné symptomy, ale její test byl zatím negativní.

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík ještě uvedl, že k nim dorazily v sobotu kolem desáté hodiny večerní. Podle něj neměly možnost se potkat s jinými pacienty. Přišly k recepci urgentního příjmu, kde je sklo, mluvily se sestrou, která měla službu, a ve chvíli, kdy zjistila podrobnosti, tak jim řekla, aby si vzaly roušky, a byly nasměrovány na speciální box, popsal.

Ministr zdravotnictví oznámil výskyt koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Třetí nakažený byl lyžovat v rizikové oblasti

Třetí případ zaznamenala Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, a to pacienta české národnosti, ročník 1976, který byl na lyžařské dovolené v Itálii v severní části Benátska, tedy v rizikovém regionu. „Cestoval autem se svou rodinou, s manželkou a čtyřmi dětmi, ti všichni jsou nyní v domácí karanténě, ale bez příznaků,“ přiblížil ministr s tím, že budou dál testováni. Muž byl posléze převezen do pražské Nemocnice Na Bulovce.

Středisko Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko, kde nakažený pobýval, je menší, níže položené rodinné lyžařské centrum v Dolomitech. Čeští lyžaři jej příliš nenavštěvují. Skipasy má společné se známým velkým střediskem Cortina d ́ Ampezzo, od něhož je ale vzdáleno 30 kilometrů. Pobyty v Auronzo di Cadore nejsou v nabídce velkých českých cestovních kanceláří.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová uvedla, že probíhá epidemiologické šetření v případě této trojice. „Jsou dohledávány kontakty, tedy potenciálně rizikoví jedinci, kteří by mohli trpět daným onemocněním, a daná protiepidemická opatření budou nastavena příslušnými krajskými hygienickými stanicemi tak, jak se bude na základě toho šetření zdát jako nezbytné, aby bylo co nejvíce zabráněno šíření,“ řekla.

Například pacient, který pobýval na italské univerzitě, podle Jágrové žije sám s manželkou a s nikým jiným se nestýkali, protože mu nebylo dobře a předpokládali, že by tam mohl být problém. V případě ústeckého nakaženého se příznaky projevily hned po příjezdu, takže zatím hygienci řešili jeho nejbližší rodinné okolí, ale šetření dále probíhá.

Prymula: Na opatřeních se nic nemění

Vojtěch poznamenal, že to jsou individuální případy. Česká republika tak nebude přistupovat k žádným karanténním opatřením kvůli prvním třem nakaženým novým koronavirem v tuzemsku.

„Systém musel přepokládat, že tu případy budou. Na opatřeních se nic nemění, nedochází zatím k plošným opatřením typu karantenizace lokalit,“ dodal v ČT náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. „Doufám, že se nebudeme chovat jinak, než jsme se chovali,“ dodal. Lidé by si podle něj měli hlavně mýt ruce.

Zopakoval doporučení nejezdit na sever Itálie. Hlásit by se měli ti, kdo se vrátí z ohnisek nákazy nebo mají příznaky. Pokud byl někdo například v Lombardii, ale stovky kilometrů daleko od ohniska, nemusí žádné kroky podle Prymuly podnikat. Kdokoli si není jistý, může zavolat na hygienickou stanici nebo praktickému lékaři.

„Není důvod k obavám, jsme připraveni,“ prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho osobní názor ale je, že by Češi měli omezit cesty do Itálie. V tomhle směru ale rozhoduje Bezpečnostní rada státu, která se sejde v pondělí. Chce na ní navrhnout zastavení veškerých letů z Milána a Benátek.

„Budu chtít, abychom dopředu, než jsou výsledky vzorků, věděli, kde člověk byl, s kým se stýkal, úplně podrobně. I když se může ukázat, že to nebude pozitivní, tak abychom měli časový náskok. Vyšetřovat to následně se mi nelíbí,“ dodal premiér.

„Nejdůležitější je zůstat v klidu“

„Ze všeho nejdůležitější je teď zůstat v klidu. Je to ještě důležitější než před tou nynější informací,“ poznamenal k situaci Daniel Stach z vědecké redakce ČT24.

„Zásadní je, že lidé, kteří se vracejí z Itálie, se ozývají. To je nesmírně důležitá věc, lidé se musí chovat zodpovědně, že se zeptají, zavolají, ať už na infolinky, které zřídil Státní zdravotní ústav, nebo ty, které jsou v jednotlivých krajích,“ dodal Stach.

„Neplatí, že když jeden z rodiny onemocní, že musí nutně onemocnět i ostatní. Samozřejmě nejlepší varianta je, když jsou od sebe pryč. Pokud je někdo v rodině, kdo má domácí karanténu, nebo máme podezření, jako když se třeba někdo vrátil z konference v Itálii, nejlepší je, když zůstane v jedné místnosti, bude buď nosit roušku, nebo jeho rodina bude nosit respirátory označené FFP3,“ nastínil redaktor ČT.

Nový typ koronaviru se začal šířit na začátku prosince 2019 z čínského města Wu-chan. Po třech měsících je jím ve světě nakaženo přes 87 tisíc lidí v 64 zemích. Téměř tři tisíce osob nákaze podlehly. Nejvíc nemocných v Evropě je v Itálii.