Petříček navrhne uvolnit deset milionů korun na humanitární pomoc Číně

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) navrhne v pondělí vládě uvolnit až deset milionů korun na nákup zdravotnických pomůcek jako humanitární pomoc Číně kvůli šíření nového koronaviru.  Do akce chce zapojit i české firmy, uvedl. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že Česko nemá možnosti, jak vyhovět čínské žádosti o humanitární pomoc, protože zdravotnické pomůcky potřebuje pro sebe. Později dodal, že Česko poskytne finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek.

Petříček v neděli na Twitteru uvedl, že dopoledne mluvil s čínským velvyslancem v Praze Čang Ťien-minem o humanitární pomoci.

„Zítra vládě navrhnu, abychom uvolnili až deset milionů korun na nákup zdravotnických pomůcek. Do této akce chceme zapojit i české firmy. Čína potřebuje naši pomoc v boji s koronavirem a jeho šířením,“ napsal.

Žádost čínského velvyslance tlumočila hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Babiš nejprve řekl, že Česko potřebuje vlastní zásoby pro své občany. Jeho slova vyvolala kritiku některých politiků a dalších uživatelů na sociálních sítích.

Babiš poté uvedl, že Česko poskytne Číně finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek.

Ke stažení diplomatů z Číny Česko zatím nepřistoupilo

Petříček v neděli v pořadu Partie televize Prima řekl, že Česko zatím kvůli koronaviru nepřistoupilo ke stažení diplomatů z Číny.

„S ambasádou jsme průběžně v kontaktu, s velvyslancem mluvím několikrát denně,“ uvedl v pořadu předtočeném ve čtvrtek. Česká diplomacie podle něj chce, aby velvyslanectví zůstalo v plném provozu, rodinní příslušníci diplomatů ale v Číně být nemusí. „Doporučili jsme jim, aby se vrátili do Evropy,“ řekl Petříček.

V televizi Prima se Petříček vyjádřil také blízkovýchodnímu plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Považuje jej za impulz, který jde ale v některých oblastech proti proudu.  Řešení konfliktu podle něj může přinést jen jednání Izraele a Palestiny, které bude respektovat existenci dvou států, mezinárodní právo a rezoluce OSN.