Kauza Diag Human: Ministerstvo podá opravný prostředek v Belgii. Firma chce po Česku 14,5 miliardy

Ministerstvo zdravotnictví podá kvůli Diag Human opravný prostředek k nejvyššímu soudu v Belgii. Rozhodnutí odvolacího soudu resort podle mluvčí Gabriely Štěpanyové obdržel na konci prosince. Firma Diag Human se s Českem pře řadu let kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Podle advokátů firmy má Česká republika zaplatit 14,5 miliardy korun.

Ministerstvo v současné době rozhodnutí belgického soudu analyzuje. Opravný prostředek podle mluvčí podá, protože „má za to, že se jedná o rozhodnutí nesprávné, které se zcela odlišuje od pravomocných rozhodnutí soudů v USA, Nizozemsku, Rakousku, Lichtenštejnsku, Francii a Velké Británii, které se přiklonily na stranu ČR“.

„Například jen několik týdnů zpět Ústavní soud v Lichtenštejnsku zamítl ústavní stížnost společnosti Diag Human SE a stejně jako soudy nižších stupňů posoudil nález z roku 2008 jako neplatný,“ uvedla Štěpanyová.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že rozhodnutími soudů v této kauze nebyly dotčeny žádné české peníze.

Podle Advokátní kanceláře Jana Kalvody, která Diag Human zastupuje, v roce 2010 vydal exekuční soud v Lucembursku rozhodnutí o zabavení prostředků. Česko ale podle firmy začalo v roce 2017 svá aktiva z Lucemburska stahovat.

„Pokud by na takových účtech byly peněžní prostředky, přikazuje exekuční soud jejich zabavení a převedení na účty věřitele, společnosti Diag Human,“ uvedla kancelář v tiskové zprávě.

Letitý spor kvůli zmařenému obchodu s plazmou

Diag Human se s Českem řadu let pře kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál.

Trojice rozhodců vydala usnesení, kterým arbitráž zastavila. Usnesení odůvodnila tak, že věc už byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají právní účinky.

Diag Human se dále v několika zemích soudí s Českem o náhradu za údajně ušlý zisk.