Pavouka pro arachnofoba, hyenu pro fotbalisty – zvířata „adoptuje“ stále víc lidí, pochvalují si zoo

„Se spoluhráči na fotbale jsme hledali dárek pro kapitána. Náš tým se jmenuje Hyeny, a tak jsme se rozhodli adoptovat mu na celý rok hyenu v zoo. Tím jsme pořídili originální dárek a současně pomohli dobré věci,“ popisuje Jan Kučera z Prahy. Příspěvek na hyenu čabrakovou přitom v pražské zoo vyjde na šest tisíc. Patří mezi nákladnější zvířata, u většiny nabízených zvířat částky nepřesahují tři tisíce korun. Vedle certifikátu dárci získávají třeba vstupenky do zahrady, cedulku se jménem u výběhu, propagační předměty nebo jiné výhody oproti běžným návštěvníkům.

Nejvíce lidé adoptují zvířata v zoologických zahradách před Vánocemi. „Zájem je teď zhruba o sto procent větší než ve zbytku roku,“ potvrdila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková. Větší počet adopcí zaznamenali i v pražské zoologické zahradě. „Je to jedna třetina všech adopcí. Nárůst pociťujeme zhruba od poloviny listopadu, pak v minulém a tomto týdnu,“ uvedla mluvčí Dominika Nováková.

Mezi nejoblíbenější zvířata k adopci patří surikaty. „V těsném závěsu jsou vlci arktičtí a lemuři kata. Letos jsme také zaznamenali větší nárůst adopcí u klokánka králíkového. Zároveň jsme před Vánoci nově do adopce zařadili vakorejska čtyřprstého, bodloka pestrého a klauna očkatého, o které byl ze strany adoptivních rodičů zájem,“ řekl Michal Vaňáč, tiskový mluvčí Zoo Brno. Ta k adopci nabízí přes 130 druhů zvířat.

Menší zoo jich nabízí desítky druhů, ty větší pak stovky. V pražské zoo je možné si vybrat z více než 500 druhů, v Ostravě přes 400 a v nejstarší české zoo v Ústí nad Labem jich mají přes devadesát.

Pražská zahrada získala adopcemi přes osm milionů

Zájemce zaplatí příspěvek a na celý rok se stane adoptivním rodičem vybraného zvířete. „Své adoptivní rodiče mají i pro veřejnost méně atraktivní druhy, jako jsou sklípkani,“ sdělila Nikola Roštejnská ze Zoo Ústí nad Labem. Podobnou zkušenost potvrzuje i Šárka Nováková z ostravské zoo: „Občas lidé adoptují z legrace pro někoho s arachnofobií pavouka.“

Pražská zoo utržila za minulý rok díky dárcovství více než osm a půl milionu korun. Ostatní oslovené zoo zmiňují částky mnohem nižší. V Brně lidé přispěli necelým milionem a půl, v Ostravě 851 tisíci a v Ústí nad Labem 711 tisíci korun. Pro zoo jsou adopce možností, jak veřejnosti přiblížit jednotlivé druhy zvířat a zpříjemnit jí návštěvu.