CVVM: Největší podporu mezi stranami si drží ANO, za ním je ODS

Největší podporu mezi politickými stranami si udržuje ANO, podle volebního modelu CVVM by ho v dubnu při volbách do sněmovny podpořilo stejně jako o měsíc dříve 32 procent lidí. S výrazným odstupem by skončila ODS s 14 procenty, Piráti a ČSSD se shodným ziskem 12,5 procenta hlasů a KSČM s 11 procenty. V porovnání s březnem se ani podpora těchto stran nezměnila s výjimkou komunistů, kteří si o 2,5 procentního bodu polepšili.

Šesté v pořadí by skončilo hnutí SPD, které si meziměsíčně polepšilo o 1,5 procentního bodu a získalo by podle volebního modelu šestiprocentní podporu občanů. Přesto podle CVVM nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů mezi politickými subjekty říci, zda by se hnutí na základě výsledků průzkumu do sněmovny dostalo. Totéž platí pro KDU-ČSL a STAN, které by podle modelu podpořila ve volbách zhruba čtyři procenta lidí.

Z ostatních stran, které by se do sněmovny nedostaly, by na tom byla nejlépe TOP 09 s třemi procenty hlasů a Zelení s jedním procentem hlasů.

Volební model podle CVVM není předpovědí výsledků voleb, ale na základě získaných odpovědí o preferované straně, jistotě volby a ochotě jít k hlasování informuje o rozložení voličské podpory v době průzkumu. Pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami.

CVVM připravilo tento model na základě odpovědí 719 respondentů starších 18 let, průzkum provedlo mezi 30. březnem a 10. dubnem. Devětapadesát procent dotázaných uvedlo, že by k dubnovým parlamentním volbám přišlo. O měsíc dříve účast ve volbách avizovalo 64 procent lidí. O čtyři procentní body na 35 procent se od té doby naopak navýšil počet těch, kteří se voleb nehodlají zúčastnit.