Sněmovna poslala návrh na zavedení e-neschopenky do třetího čtení

Poslanecká sněmovna poslala do třetího čtení návrh, který zavádí elektronické neschopenky. Podle ministerstva práce bude systém plně funkční až od ledna příštího roku. Ve druhém čtení se sněmovna zabývala také zaváděním třetí a čtvrté vlny EET. Hned v úvodu složili slib dva noví poslanci, sněmovna je tak opět kompletní.

V poslaneckých lavicích zasedla nově bývalá starostka Rotavy Iva Kalátová, která nahradila končícího ministra dopravy Dana Ťoka (oba za ANO). Poslancem se po přestávce znovu stal také Václav Votava, který nahradil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD).

Hned zkraje také musela sněmovna řešit změnu zasedacího pořádku kvůli rozkolu uvnitř poslaneckého klubu SPD

Zavedení e-neschopenky až od ledna 2020 podporuje i ministryně Maláčová

Projekt elektronické neschopenky zřejmě bude plně zaveden až od ledna příštího roku. Ve sněmovně to podpořila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta přitom původně prosazovala, aby lékaři museli od července letošního roku hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky okresním správám sociálního zabezpečení.

„Podporuji tu verzi plné e-neschopenky k 1. lednu,“ uvedla ministryně, když doporučila schválit úpravu novely o sociálním pojištění, kterou předložil její stranický kolega Roman Sklenák. „Zajistí to, aby byla e-neschopenka k 1. lednu 2020 plně funkční,“ dodala. Sněmovna novelu poslala do závěrečného kola schvalování, které se uskuteční v květnu.

Sklenák ke svému návrhu uvedl, že na rozdíl od jiných úprav „vynechává tu přechodnou fázi od července letošního roku“. Toto uspíšení už při březnovém projednávání novely kritizovala opozice v čele s ODS jako nepřipravené a nepřijatelné.

Spuštění projektu e-neschopenky až od příštího roku doporučila i KSČM, o jejíž podporu se vládní koalice ANO a ČSSD opírá. Na povinnou e-neschopenku od července podle kritiků není připravena ani Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), ani lékaři, kteří hrozí akcemi občanské neposlušnosti.

ODS by kvůli odkladu e-neschopenky chtěla oddálit zrušení karenční doby, tedy opětovné proplácení prvních tří dnů nemoci zaměstnavatelem, přinejmenším o půl roku na 1. leden 2020. Proti se ale kromě vládních stran postavili i komunisté a Piráti.

Novela o EET přesouvá některé služby do nižší sazby DPH

Předlohou o elektronické evidenci tržeb pak vláda reagovala zejména na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil další vlny jejího zavádění. Novela rozšiřuje evidenci na další odvětví, která jí dosud nepodléhala, třeba služby řemeslníků. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby mohli fungovat bez připojení k internetu.

Norma rovněž posouvá do 10% sazby DPH například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Druhé čtení ale sněmovna v úterý nedokončila, velké výhrady má opozice v čele s ODS.