E-knihy a audioknihy mají šanci na nižší daňovou sazbu. Mohou se zařadit po bok papírové literatury

Sněmovní rozpočtový výbor jednomyslně doporučil k dalšímu projednávání pozměňovací návrh k novele o EET, díky němuž by se e-knihy a audioknihy mohly dostat do nižší daňové sazby. Místo současných 21 procent by u nich mohlo platit zvýhodněných 10 procent, tedy stejně jako u klasických knih. Návrh podporuje i ministerstvo financí. Výbor také podpořil návrh na zvýšení limitu pro možnost evidovat tržby bez připojení k internetu.

„Zrovnoprávnění tištěných a digitálních knih z hlediska uplatňované sazby DPH považuje ministerstvo financí za žádoucí,“ uvedl resort. Odhaduje, že změna sníží příjmy veřejných rozpočtů o zhruba dvě stě milionů korun ročně.

Vedle nižší sazby pro e-knihy a audioknihy našel ve výboru podporu vyšší limit pro evidenci tržeb bez internetu. Nově by mohli této možnosti využít podnikatelé, kteří budou mít hotovostní tržby během dvanácti měsíců do šesti set tisíc korun. Změnu nakonec podpořilo i ministerstvo financí, které původně navrhovalo jenom dvě stě tisíc korun.

Takzvaný zvláštní režim EET, tedy evidence bez připojení k internetu, je určena pro podnikatele, kteří nejsou plátci DPH a mají nejvýše dva zaměstnance. Ministerstvo ani rozpočtový výbor nepodpořily návrh, aby se EET vztahovala jen na plátce daně z přidané hodnoty, tedy na podnikatele s ročním obratem nad jeden milion korun. Úřad i výbor rovněž odmítly v rámci novely zákona o DPH i zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na 1,5 milionu i dva miliony korun.

Zato rozpočtový výbor schválil, že předvánoční prodej kaprů od 18. do 24 prosince nebude podléhat evidenci tržeb.

Obtížná cesta parlamentem

Novela k EET, která obsahuje i změny v zákoně o DPH, prošla v únoru prvním čtením v Poslanecké sněmovně až na osmý pokus. I teď doprovázely projednávání novely spory mezi opozicí a vládními stranami o potřebnosti a přínosu EET. Konečné slovo při schválení změn bude mít právě dolní komora.

Novela zákona o EET především reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Rozšiřuje evidenci na další odvětví, která jí dosud nepodléhala, půjde třeba o služby řemeslníků. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu.

Norma rovněž posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin.