Ústavní soud zrušil část zákona o EET. Škrtl například chystané zapojení řemeslníků

Ústavní soud zrušil další vlny EET. Vláda musí připravit novelu zákona (zdroj: ČT24)

Ústavní soud škrtl několik paragrafů zákona o elektronické evidenci tržeb. Od března 2018 už například zákon nebude platit pro platby kartou při nákupu na internetu. Zrušil i náběh 3. a 4. etapy, které měly do evidence zapojit řemeslníky a další služby. Jako celek ale zákon dál platí. Podle soudců sleduje EET legitimní cíl, jímž se je účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí. Normu u soudu napadlo 41 opozičních poslanců. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že vláda připraví novelu. Další vlny se podle něj neruší, ale jen odsouvají. Ministryně financí Alena Schillerová řekla: „Určitě se posouváme minimálně o rok“.

Třetí vlna EET se měla od března 2018 týkat svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá potom od června 2018 vybraných řemesel a výroby. Před případným náběhem je podle soudu nutné přijmout novou zákonnou úpravu. 

„Zvolené řešení pro třetí a čtvrtou fázi zavádění nové evidence bylo přijato bez všestranného zvážení všech možných dopadů na zbývající část povinných subjektů… Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo,“ řekl při odůvodnění soudce Josef Fiala. 

Návrh poslanců kritizoval právě i dopady na malé živnostníky nebo důchodce, kteří si příležitostně vydělávají prodejem. Nejsou sice významní z hlediska státní kasy, ale jejich činnost má smysl pro místní komunitu a pro ně samotné. „Chtít po takovýchto jedincích zakoupení elektronické pokladny je daňově zbytečné, lidsky hloupé a ve svém důsledku i protiprávní, jelikož základním právním principem je to, že právo má být rozumné,“ uvedli v návrhu pravicoví poslanci.

Výjimky v EET je nutné upravit zákonem

Podle soudu je na zákonodárcích, jaký postup pro další dvě plánované fáze EET stanoví. Případné výjimky ale musí být přímo v zákoně, nikoliv ve vládním nařízení, aby pro všechny podnikatele platila rovnost před zákonem. Proto soud zrušil i sérii ustanovení, díky kterým vláda mohla některé tržby vyloučit z EET úplně, případně je převést do zjednodušeného režimu. Nařízení, které tak vyřadilo prodej vánočních kaprů a tržby těžce zrakově postižených, bude platit jen do konce příštího roku. 

  • EET začala v první vlně platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 v rámci druhé vlny pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.
  • Ústavní soud zastavil v prosinci 2017 nástup 3. a 4. vlny EET, dokud nebude vše upravené zákonem. Třetí vlna měla začít fungovat od března 2018 a dotknout se například právníků, účetních, lékařů, pekařů nebo taxislužeb. Měl do ní spadat i prodej na farmářských trzích, servis aut, motorek nebo pojišťovnictví. 
  • Poslední, čtvrtá etapa se měla spustit v červnu 2018. Spadat do ní měla vybraná řemesla jako například výroba nábytku, zpracování dřeva, textilu, zahrnovala i elektrikáře, kadeřnice, maséry, opraváře počítačů, výrobce hraček nebo kartářky. 
  • Spuštění 3. a 4. vlny nyní záleží na schválení novely zákona o EET, které v těchto dnech směřuje do Legislativní rady vlády, pak na jednání vlády a později do parlamentu. 

Ústavní soudci zrušili i dva paragrafy zákona, které podle poslanců komplikovaly evidenci u bezhotovostních plateb a internetových obchodů. Jejich platnost skončí po 28. únoru. Ústavní soud zasáhl i do úpravy identifikačních údajů na účtence. Pravici vadilo, že se na ní u fyzických podnikajících osob objevuje i rodné číslo. Nařízení vlády o vyloučení některých plateb z EET zůstane v platnosti jen do konce příštího roku. 

Poslanci si u soudu stěžovali i na to, že vládní většina prosadila EET i za cenu porušení zákonné procedury. Rozprava skončila ve třetím čtení, aniž někteří opoziční poslanci dostali prostor k vystoupení. Ústavní soud konstatoval, že ukončení rozpravy při schvalování EET bylo sice v rozporu s jednacím řádem, opozice ale měla prostor uplatnit své názory. Důvod pro zrušení zákona to proto podle soudu není.

Babiš: Další vlny EET se neruší, ale jen odsouvají

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za podstatné, že zákon o EET platí. Vláda nyní urychleně připraví novelu předpisu. Třetí a čtvrtá vlna EET se tak podle něj neruší, ale pouze odsouvá. „Chvíli jsem o tom mluvil s (ministryní financí Alenou) Schillerovou, samozřejmě to rozhodnutí respektujeme, důležité je, že soud řekl, že zákon není protiústavní a je to legitimní nástroj na výběr daní,“ řekl Babiš novinářům.

Události: Ústavní soud o EET (zdroj: ČT24)

Schillerová (za ANO) dodala, že její resort už připravuje novelu, která by zavedla výjimky z EET. Úřad do ní zapracuje i výhrady Ústavního soudu, včetně odvolaného spuštění třetí a čtvrté vlny. Novela by podle Schillerové mohla být připravena do dvou měsíců, nedokáže ale odhadnout, jak dlouho potrvá projednání v parlamentu.

Poslanec ODS a spoluautor ústavní stížnosti Marek Benda ale označil rozhodnutí Ústavního soudu za jednoznačné vítězství. Třetí a čtvrtá vlna podle něj v termínech, které vláda plánovala, nezačne. „Vláda by musela přijít s novou úpravou. Muselo by to projít sněmovnou. To je dobrá zpráva pro všechny, kterých se měla třetí a čtvrtá vlna týkat,“ dodal. 

Zástupci pravicových stran, Pirátů, lidovců a SPD rozhodnutí soudu také uvítali. „Jsme přesvědčeni, že by se drobní živnostníci neměli zatěžovat,“ poznamenal předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek. „Je velmi podstatné, aby udílení výjimek nebylo ad hoc, kdo je zrovna milý ministerstvu, ale aby segmenty trhu byly zohledněny v zákoně. Je dobře, že zákon teď bude revidován,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pokud přijde nový zákon, kde se bude paní ministryně pokoušet znovu třetí a čtvrtou vlnu EET zavést, tak jako SPD budeme hlasovat proti.
Radim Fiala
předseda poslanců SPD

Sociální demokracie, která byla v minulém období hlavní vládní stranou, naopak ocenila přínos EET pro státní rozpočet. Komunisté nejsou pro zrušení EET, už dříve ale kritizovali provedení evidence. „Budeme chtít revizi.  Rozhodutí Ústavního soudu k tomu dává skvělou příležitost,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Pět ústavních soudců chtělo zrušit celý zákon

Ústavní soudci obdrželi návrh sepsaný advokátem Zdeňkem Koudelkou loni v červnu. Soudci o něm opakovaně diskutovali, tento týden dospělo plénum k rozhodnutí a po hlasování provedlo v zákoně jen několik změn. Pět z patnácti ústavních soudců ale prosazovalo zrušení celého zákona. V EET vidí protiústavní zásah do podnikatelského prostředí.

„Pokud Ústavní soud hodlá s odkazem na test racionality tolerovat i natolik razantní a nediferencované zásahy do podnikatelského prostředí a do základních práv daňových subjektů, je otázka, jakou roli v ústavním systému hodlá nadále plnit,“ stojí ve společném odlišném stanovisku pětice ve složení Vojtěch Šimíček, Jaromír Jirsa, Tomáš Lichovník, Kateřina Šimáčková a David Uhlíř.

Dva další soudci zase nesouhlasili s odložením náběhu třetí a čtvrté vlny evidence tržeb. Takové množství odlišných stanovisek není v posledních letech příliš obvyklé a svědčí o tom, že se výsledek při rokování pléna rodil těžce. Odlišná stanoviska jsou připojená k nálezu, mají však spíše akademický význam a svědčí o názorech přehlasované menšiny soudců. 

EET eviduje tržby 161 tisíc podnikatelů

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL si od zavedení EET slibovala omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, pravicová opozice se naopak obávala, že nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků. Po roce fungování eviduje systém EET tržby 161 tisíc podnikatelů. Dalších zhruba 300 tisíc by se do něj mělo zapojit příští rok ve třetí a čtvrté vlně, ale objevují se úvahy o možných změnách.

Ministerstvo financí si pochvaluje pozitivní dopad EET na rozpočet. Podle odhadu jen na dani z přidané hodnoty přinesl nový systém od ledna do konce listopadu navíc 4,1 miliardy korun. Obavy, že zlikviduje drobné živnostníky, se prý zatím nepotvrdily.

Úřady za rok fungování elektronické evidence provedly 76 761 kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Kvůli neplnění EET správa uzavřela 11 provozoven, z toho pět už obnovilo svou činnost. Podle listopadového průzkumu agentury STEM pro finanční správu se 64 procent lidí domnívá, že EET je pozitivní opatření. Při zavádění to bylo 63 procent lidí.