TÉMA

E-kniha

Pražská městská knihovna nově umožní registraci on-line a přidá tisíc e-knih

Městská knihovna v Praze přidá na své stránky na přelomu října a listopadu tisíc nových elektronických knih svým registrovaným čtenářům. Knihy přibydou k současným dvěma tisícům e-knih, které jsou volně k dispozici všem. Peníze na jejich pořízení vyčlenil magistrát, aby v době koronavirové krize podpořil česká nakladatelství a vydavatelství. Zároveň knihovna nově umožní lidem, aby se zaregistrovali jako čtenáři bez nutnosti dojít fyzicky na pobočku.
21. 10. 2020|

E-knihy a audioknihy mají šanci na nižší daňovou sazbu. Mohou se zařadit po bok papírové literatury

Sněmovní rozpočtový výbor jednomyslně doporučil k dalšímu projednávání pozměňovací návrh k novele o EET, díky němuž by se e-knihy a audioknihy mohly dostat do nižší daňové sazby. Místo současných 21 procent by u nich mohlo platit zvýhodněných 10 procent, tedy stejně jako u klasických knih. Návrh podporuje i ministerstvo financí. Výbor také podpořil návrh na zvýšení limitu pro možnost evidovat tržby bez připojení k internetu.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 12:51|

Elektronické a audioknihy by mohly zlevnit. Poslanci navrhují nižší DPH, souhlasí i ministerstvo

E-knihy a audioknihy by mohly v budoucnu zlevnit. Umožnila by to novela zákona, díky které by sazba DPH klesla z nynějších 21 % na zvýhodněnou sazbu 10 %, stejně jako je tomu u klasických knih. Návrh na změnu předložila poslankyně Věra Kovářová (STAN), podporují ji poslanci dalších klubů a taky ministerstvo financí.
22. 3. 2019|