Češi dál leží s kapesníky. Chřipková epidemie už ale mírně oslabuje

UDÁLOSTI: Chřipková epidemie zůstává plošná, ale zmírňuje (zdroj: ČT24)

Česko neopouští plošná chřipková epidemie, lidí s akutními nemocemi dýchacích cest za uplynulý týden mírně ubylo. Lékaři nahlásili 1684 nových případů na sto tisíc obyvatel, což je o 4,2 procenta méně než před týdnem. Nejvážnější situace je v Libereckém kraji.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes mírný pokles nemocnosti nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území České republiky. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

„Každá epidemická vlna trvá nejméně šest až osm týdnů. Letos se nijak nevymyká tomu, co jsme předpokládali,“ doplňuje vedoucí národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková. „Myslím, že jsme těsně překlenuli vrchol epidemie, v nemocnosti je naznačený mírný sestup. Stále jsme ale v plošné epidemii a situace se bude konsolidovat ještě několik týdnů.“

Pokles je evidován ve všech věkových skupinách kromě dospělých, kde ve věkové skupině nad 60 let ministerstvo zdravotnictví pozoruje další nárůst nemocnosti. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Libereckého, Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: Státní zdravotní ústav a krajské hygienické stanice

Jednatřicet mrtvých

Letos už zemřelo jednatřicet pacientů hospitalizovaných s chřipkou, do nemocnic jich s vážným průběhem nemoci na jednotky intenzivní péče muselo celkem 184. Vyplývá to z informací Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu. Minulou sezonu podle statistik zemřelo kvůli chřipce zhruba 260 lidí. 

Každoročně dávají lékaři do souvislosti s chřipkou zhruba 1500 až 2000 úmrtí. „Ve vyspělé zemi je chřipka jediným infekčním onemocněním, které se projeví na datech celkové úmrtnosti. Jde rozhodně o předčasná úmrtí,“ řekl k tomu před začátkem letošní chřipkové sezony vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Část nemocnic v Česku uzavřela pro návštěvy lůžková oddělení, zejména plicní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Právě chroničtí pacienti a senioři jsou komplikacemi chřipky podle lékařů nejvíc ohrožení. Hygienici i někteří lékaři ale upozorňují, že opatření není příliš účinné. Nejvíc pacientů se údajně nakazí od nemocných zdravotníků, doporučují proto jejich očkování.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Situace v krajích

V Karlovarském kraji je relativní nemocnost 1085 nemocných na 100 000 obyvatel. Přibylo 18 případů chřipky, celkem hygienici v aktuální sezoně evidují 41 potvrzených případů. Počet akutních respiračních infekcí naopak o 11,2 procenta poklesl. Počty klesaly v kraji napříč věkovými kategoriemi, stejně tak se snížily ve všech třech regionech. Nejvíc nemocných je aktuálně na Chebsku.

Liberecký kraj eviduje 2091 nemocných na sto tisíc obyvatel, k výraznému nárůstu podle krajských hygieniků došlo na Semilsku. Celkově se oproti minulému týdnu celkový počet nemocných nezměnil.

Pardubický kraj po skončení jarních prázdnin zaznamenal mírný nárůst akutních respiračních onemocnění včetně chřipky. Průměrná hodnota vzrostla z 1173 v minulém týdnu na 1321 lidí na 100 tisíc obyvatel. V okresech Chrudim a Ústí nad Orlicí výskyt chorob dosáhl hranice epidemie, za niž je považováno 1700.

V Královéhradeckém kraji trvá plošná epidemie chřipky a akutních respiračních infekcí, která v kraji začala v prvním únorovém týdnu. Počet nemocných se tento týden v kraji zvýšil téměř o desetinu na 1684 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Do odvolání návštěvy zakázaly Fakultní nemocnice v Hradci Králové a krajské nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou a jejich pobočky v Broumově a Novém Bydžově.

Moravskoslezský kraj v tomto týdnu evidoval osmnáct těžkých chřipkových případů, dva šedesátníci onemocnění podlehli. Největší množství závažných případů hlásí Ostravsko, největší počet nemocných Opavsko.

Celková krajská nemocnost v tomto týdnu činila 1859 případů na sto tisíc obyvatel. „Nejvíce nemocných je stále ve věkové skupině do pěti let, kde nemocnost dosáhla úrovně 5519 onemocnění na 100 tisíc obyvatel,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

Jihomoravský kraj hlásí 1736 nemocných na sto tisíc obyvatel, a tedy mírný pokles oproti 2034 případům v minulém týdnu. Přestože se zvyšuje počet lidí s chřipkou, většina nemocných má stále jen akutní respirační nemoci jako rýmu, nachlazení nebo kašel.

„Pokles nemocnosti nastal u předškoláků a školáků, což je možný efekt prázdnin. V kategorii osob produktivního věku naopak evidujeme nárůst nemocnosti,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Největší nemocnost je aktuálně v Brně, na Hodonínsku a Znojemsku, v rámci celého kraje nicméně klesá zpět k hranici epidemie.

Zlínský kraj eviduje u chřipky sedmnáctiprocentní nárůst na 342 lidí ze 100 tisíc. Nemocnost akutními respiračními onemocněními se snížila o 4,5 procenta na 1922 nemocných ze 100 tisíc lidí. „Laboratorní vyšetření u nemocných ve Zlínském kraji, stejně jako v ČR potvrzuje dominanci chřipkového viru A/H1N1, ale máme i záchyty chřipky A/H3N2,“ uvedla Jana Hošková z krajské hygienické stanice. Epidemie trvá.