Dvacáté výročí vstupu do NATO se bude slavit na Hradě. Přijedou i zástupci Polska, Maďarska a USA

Dvacáté výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance připomene v březnu velká slavnost na Pražském hradě, které se zúčastní i prezidenti Polska, Slovenska a Maďarska. Přijedou také ministři zahraničí z evropských zemí nebo bývalí čelní představitelé Aliance a ministerstev obrany členských zemí NATO. Podrobnosti oslav projednali na středeční schůzce nejvyšší ústavní činitelé a ministři.

Česká republika se stala členem NATO 12. března 1999 společně s Maďarskem a Polskem. Do Severoatlantické aliance vstoupily jako první země z bývalého východního bloku. Pozvánku ke vstupu dostaly na aliančním summitu v Madridu v roce 1997.

Ministři zahraničí všech tří zemí předali v americkém Independence 12. března své americké kolegyni Madeleine Albrightové k uložení příslušné ratifikační listiny. Právě Albrightová by měla být jednou z účastnic březnové oslavy. Pozvánku dostaly také další důležité osobnosti tehdejšího aliančního vedení.

Ústavní činitelé se shodli na čtvrtletním intervalu svých pravidelných setkání (zdroj: ČT24)

Ze zahraničí má přijet zhruba stovka hostů

Slavnostního připomenutí se ve Vladislavském sále zúčastní také poslanci a senátoři či členové vlády. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se zúčastní i ministři obrany a zahraničí zemí Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a současní i bývalí vysocí představitelé NATO a USA či diplomati. Asi stovka hostů, včetně jejich doprovodu, by měla být ze zahraničí.

Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolfa Jindráka vystoupí na ceremonii s projevem čeští ústavní činitelé, následovat bude debata prezidentů Česka Miloše Zemana, Slovenska Andreje Kisky, Polska Andrzeje Dudy a Maďarska Jánose Ádera. Uskuteční se ve Španělském sále, přenášet ji bude televize.

Výročí si ve stejný den připomene v Černínském paláci i ministerstvo zahraničí, konat se také bude bezpečnostní konference Naše bezpečnost není samozřejmost, kterou uspořádá organizace Jagello 2000.