Kauza údajného ovlivňování soudců: Projděte si nejzajímavější výroky soudců Baxy a Šimíčka i kancléře Mynáře

Kauzu údajného ovlivňování justice ze strany Hradu řeší sněmovní podvýbor pro justici. Na středeční jednání si pozval jak dva soudce, kteří si na postup Hradu stěžovali, tak také prezidentského kancléře Vratislava Mynáře. Poslechněte si nejzajímavější výroky z jednání ve videu.

Baxa před poslanci zopakoval, že mu prezident na jednání mezi čtyřma očima nabízel vedení Ústavního soudu výměnou za verdikt ve věci jmenování profesorů. Ústavní soudce Vojtěch Šimíček zase poslancům ve středu řekl, že si prezident podle Mynáře přál alespoň zrušení libovolného paragrafu ve služebním zákoně, aby to nevypadalo, že Hrad prohrál. Mynář ale ovlivňování soudců odmítl, prezident prý Baxu pouze seznamoval se svými stanovisky.

„Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí“

Podle Baxy připomínala prezidentova vyjádření výměnný obchod: ‚Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí‘. Podle svých slov byl Baxa prezidentovou nabídkou zaskočen, za přímý nátlak to ale neoznačil.

Miloš Zeman mu prý vyčítal některé starší verdikty Nejvyššího správního soudu, a když mu Baxa namítal, že nemůže soudce ovlivňovat, tak mu prý prezident sdělil: „Ale vy jste předseda, vy to máte zařídit.“

„Zvláštní kritika se týkala případu zrušení územních zásad Jihomoravského kraje. Prezident se kriticky vyjádřil na adresu aktivistů, ekoteroristů. Já jsem ten případ znal a namítal jsem, že návrh soudu nepodali tito lidé nebo tahle sdružení, ale že to byl návrh asi 29 obcí. Prezident na moje vysvětlení reagoval sdělením, že mám pochopit synergii toho, když mě o něco prezident republiky žádá,“ uvedl mimo jiné Baxa před poslanci.

Podle Baxy se mu za celou jeho éru v justici nestalo, že by se k němu některý z ministrů spravedlnosti nebo premiérů choval podobným způsobem jako Zeman.

Soudce Šimíček: Hrad žádal zrušení libovolného paragrafu ve služebním zákoně

Ústavní soudce Vojtěch Šimíček poslancům ve středu řekl, že si prezident podle Mynáře přál zrušení služebního zákona, nebo alespoň jednoho libovolného ustanovení. Když se prý Šimíček naivně zeptal, který paragraf tedy Hradu tak moc vadí, tak se mu dostalo odpovědi, že stačí zrušit libovolný paragraf, aby to nevypadalo, že Hrad u soudu prohrál. „Byla to jednání velmi nevhodná,“ dodal také Šimíček na jednání podvýboru.

Baxa i Šimíček se ale shodli, že na ně nebyl vyvíjen žádný nátlak, nebyli vystaveni vyhrožování ani nedostali nějaký slib. „Byly to náznaky ve stylu: ‚Buďme na sebe hodní‘,“ uvedl Šimíček.

Mynář: Prezident seznamuje soudce se stanovisky občanů a odborníků

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ale na jednání podvýboru namítl, že Zeman pouze seznamoval Baxu se stanovisky a že Baxova tvrzení nejsou zcela pravdivá. Podle něj by prezident neměl být perzekvován za to, že seznamuje soudce se stanovisky, která „nasává od občanů a odborníků“.

Mynář také před poslanci přiznal, že za Zemana „konzultoval“ s ústavními soudci včetně Vojtěcha Šimíčka prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu, o jehož zrušení Ústavní soud rozhodoval. „Informoval jsem více členů Ústavního soudu,“ řekl kancléř.

Samotný prezident Zeman se už dříve ohradil proti interpretacím kontaktů jako ovlivňování soudců, doporučení jsou podle něho vyjádřením názoru. V televizi Barrandov Zeman také řekl, že Mynář jednal se soudci z jeho pověření.