Silničáři nestíhali odklízet sníh. Potíže byly v kopcích, kamiony nemohly z Ostravy na Slovensko

Události: Sníh komplikuje dopravu (zdroj: ČT24)

Ze tří tras z Ostravy na Slovensko měli řidiči kamionů k dispozici jedinou. Kvůli zasněženým cestám nesměli tři hodiny na silnici I/11 přes Mosty u Jablunkova. Stále je pro ně uzavřen úsek silnice I/56 podél přehrady Šance. Kamiony celý den nejhůře doplácejí na zimní počasí, uvázly i na dálnici D1, která pak byla na Vysočině krátce zavřená – dokud se na místo nedostaly sypače. Stala se i řada dopravních nehod.

Z Ostravy do Žiliny je možné jet po silnici I/11 přes Mosty u Jablunkova, po silnici I/56 přes Bílou nebo také po zdlouhavé trase přes Příbor a Rožnov pod Radhoštěm, kterou navíc prodlužuje uzavírka u Příbora, kde se staví dálnice. Ovšem pouze jen dvě trasy jsou průjezdné pro kamiony. Silnice I/56 je za nepříznivých podmínek pro vozidla nad 12 tun neprůjezdná kvůli ochraně vodního zdroje, silnici I/11 uzavřeli ve čtvrtek odpoledne policisté kvůli náledí, otevřeli ji v 19 hodin.

Není to zdaleka jediné místo, na kterém kamiony doslova dojedou. Celý den z různých míst přicházejí zprávy o tom, že nákladní auta uvázla na zasněžené silnici ve stoupání. I přes ujištění silničářů o intenzivní údržbě se nepodařilo udržet plně sjízdnou ani dálnici D1, kamiony uvázly v kopci na 98. kilometru ve směru na Prahu. Dálnice pak byla asi hodinu uzavřena, než se na místo dostaly sypače.

Řidič kamionu nasazuje sněhové řetězy
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Kromě kamionů měly problémy se sjízdností také linkové autobusy, během odpoledne se ale situace zlepšila. Již jezdí autobusy u Prahy, kde jich předtím několik uvázlo na nesjízdné silnici mezi Horoměřicemi a Velkými Přílepy, a také náhradní doprava, která nahrazuje vlaky při dlouhodobé výluce mezi Ledečkem a Zručí nad Sázavou.

Na Vysočině pak v kopcích uvázly jak nákladní auta, tak i autobusy. „Jsou úseky, ke kterým se vracíme každé dvě hodiny, protože tam uvázne kamion nebo autobus. Všechny silnice jsou v tuto chvíli sjízdné, ale opravdu se zvláštní opatrností,“ řekl odpoledne dispečer Krajské správy a údržby silnic.

Frézování zaváté silnice
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Nehody většinou bez zranění

Jízda po kluzkých silnicích ale nekončila jen uváznutím. Stala se také řada nehod. Velký dopad na dopravu měla havárie kamionu u Holic na silnici I/35, která spojuje Hradec Králové s Olomoucí. Tahač sjel přední nápravou do příkopu na jedné straně vozovky, zadní náprava návěsu visí nad příkopem na opačné straně. Asi na dvě a půl hodiny byla proto silnice obousměrně neprůjezdná, policisté odkláněli auta na komunikace nižších tříd.

Nehoda kamionu na silnici I/35, částečně zasněžené, se obešla bez zranění stejně jako většina dalších, které se staly. Bez zranění skončila i série nehod na dálnici D1. Šest aut – dvě nákladní a čtyři osobní – postupně havarovalo ve stometrovém úseku na 131. kilometru na Vysočině.

Nehoda kamionu na I/35 u Holic
Zdroj: Policie ČR

Hůře skončila nehoda dodávky, kvůli které byla uzavřena dálnice D11 na 59. kilometru ve směru na Hradec Králové. Zranění při ní utrpěli dva lidé. Při nehodě dvou aut na silnici I/34 v jižních Čechách pak utržili zranění tři lidé.

V Jihočeském kraji přitom evidují policisté abnormální počet nehod. Do 17 hodin se jich stalo 64, což je o třetinu více než obvykle. „Standardně bývá třicet, čtyřicet nehod, když je padesát, je to hodně,“ srovnala policejní mluvčí Lenka Krausová.

Jedna nehoda omezila i provoz na železnici. Na Sedlčansku narazilo na přejezdu do projíždějícího vlaku auto, které nedobrzdilo.

Sníh, jazyky i náledí

Vydatně nasněžilo i v Krkonoších, kde se podle policie stalo více než deset nehod a vyplatí se použít řetězy. Na hřebenech hor se pak zvýšila pokrývka až o čtvrt metru. Platí proto důraznější varování před lavinami, stupeň nebezpečí stoupl na třetí. Meteorologové zatím varují před sněhovými jazyky a také náledím. Sněhové jazyky se mohou na silnicích objevovat celý den, náledí se bude vytvářet odpoledne po 16. hodině a přes noc až do pátečních 7 hodin.

Sněžení ale neustane ani v příštích dnech. Nejvíce sněhu by mělo napadnout na Šumavě, kde modely předpokládají až 54 centimetrů nového sněhu.

obrázek
Zdroj: ČT24