KSČM nebude stupňovat nároky na kabinet, říká Grospič. Vláda se nenechá k ničemu dotlačit, poznamenává Válková

Události, komentáře k neúspěšnému pokusu vyjádřit nedůvěru vládě (zdroj: ČT24)

Vláda přežila hlasování o nedůvěře. Přímo proti hlasovali poslanci vládní ANO spolu s KSČM, která kabinet toleruje. Koaliční ČSSD při hlasování sál opustila. Místopředseda komunistů Stanislav Grospič v Událostech, komentářích řekl, že jejich postoj se nepromítne ve stupňování nároků vůči vládě. Budou ale trvat na tom, aby bylo splněno, na čem se dohodli. Poslankyně ANO Helena Válková poznamenala, že se nenechají k ničemu dotlačit.

„Konzultovali jsme to s celou členskou základnou, převážil jednoznačný konsenzus, že máme podpořit dál tuto vládu, protože nám jde především o program,“ přiblížil Grospič. „Stanovili jsme nějakých sedm podmínek, hnutí ANO je akceptovalo a na jejich základě jsme vyjádřili podporu už při vzniku menšinové vlády. Z našeho pohledu jsou podmínky naplňovány,“ uvedl.

Komunistická strana podle Grospiče nebude nijak stupňovat své nároky ve smyslu, že by vydírala současnou vládní koalici. Budou však trvat na splnění stávajících podmínek. „Teď je na stole otázka zdanění církevních restitucí,“ poznamenal. Vážným problémem jsou pro ně ale také zahraniční mise. „Pokud by došlo k rozšiřování misí, k novým misím, museli bychom přehodnotit vztah k vládě,“ upozornil.

Válková poznamenala, že při pátečním jednání k návrhu o vyslovení nedůvěry kabinetu vnímala přístup komunistů jako jeden z mála racionálních. Potvrzuje ale, že se v otázce podpory od KSČM určitě nenechají k ničemu dotlačit. „Co jsme si řekli, to plníme,“ podotkla.

Vláda plní náš program, nebylo by logické ji shodit, říká poslanec ČSSD. U Babiše ale vnímají problém

Postoj sociální demokracie, která při hlasování opustila sál, byl nejdiskutovanější. „Považuju ho za dobrý,“ hájil ho v Událostech, komentářích poslanec ČSSD Ondřej Veselý. „Řešili jsme dilema, že vládní projekt jako takový považujeme za velmi dobrý, vláda v podstatě plní sociálnědemokratický program, proto nebylo logické, že bychom hlasovali proti ní a pomohli jejímu shození. Ale vnímáme jako obrovský problém téma kolem Andreje Babiše,“ vysvětlil.

„Je to pořád stejná kauza, nedochází k prudkému vývoji, nicméně musíme počítat s tím, že pokaždé, když něco nového přijde, vznikne turbulence, která bude znejišťovat politickou scénu,“ doplnil sociálnědemokratický poslanec.

„Stejně jako pan Veselý očekává, jestli nebudou další turbulence, tak i já očekávám a nejsem sama v hnutí ANO, jestli i u nich nebudou nějaké vnitropolitické turbulence,“ oponovala Válková.

„Nezažil jsem v české politické historii, že by vládní strana odmítla hlasovat pro svou vlastní podporu,“ vyjádřil se k jednání ČSSD při hlasování předseda SPD Tomio Okamura. Blamáž podle něj byla dokonána tím, že komunisté podpořili svými hlasy ministry ČSSD. Zájem SPD podle něj je, aby tady byla stabilní vláda na další tři roky. V souvislosti s jednáním sociální demokracie ale očekává, že problémy budou pokračovat.