Průzkum: Lidé podporují pokračování koalice ANO a ČSSD. Mírně převažují hlasy proti vyslovení nedůvěry

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě rozděluje veřejnost na dva zhruba stejně početné tábory. Ukazují to data z čerstvého průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi. Mírně převážili respondenti, kteří jsou proti tomu, aby v pátek vláda padla. Je jich 48 procent. Téměř třetina lidí se domnívá, že řešením je pokračování stávající koalice, podle 29 procent by se ale měl vyměnit premiér Andrej Babiš (ANO), který stojí v centru současné krize.

Vyslovení nedůvěry Babišově vládě v aktuálním průzkumu podporuje 44 procent lidí, proti tomuto kroku se vyjádřilo 48 procent. Zbylých 8 procent respondentů se nedokázalo rozhodnout.

Průzkum o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše
Zdroj: KANTAR CZ s.r.o. pro ČT/20. 11. – 22. 11. 2018/880 resp. z repr. vzorku 1000 resp./tech. CATI

Tendenci podpořit vládu mají nejčastěji sympatizanti vládní ANO, ale i KSČM a SPD. Podporovatelé zbylých opozičních stran častěji vyjadřují podporu pro vyslovení nedůvěry. V případě sympatizantů s ČSSD, která tvoří koaliční kabinet s hnutím ANO, je názor vyrovnaný pro obě varianty.

Průzkum o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše
Zdroj: KANTAR CZ s.r.o. pro ČT/20. 11. – 22. 11. 2018/880 resp./tech. CATI

Ti, co aktuální dění zaznamenali, považují za nejlepší řešení současní politické situace pokračování nynější menšinové koalice ANO a ČSSD. Konkrétně 32 procent podporuje stejnou podobu vlády, ovšem 29 procent by bylo pro změnu na postu předsedy vlády.

Zhruba pětina respondentů je pro demisi vlády a předčasné volby. Šest procent lidí podporuje demisi vlády, po níž by následovalo sestavení úřednického kabinetu. Podle pěti procent občanů by měli skončit ministři za sociální demokracii a měli by je nahradit nominanti SPD.

Události ČT: Den před hlasováním o důvěře vlády (zdroj: ČT24)

Podporu současné vládě a premiérovi častěji deklarují příznivci ANO i KSČM. Zajímavé ale je, že většina ostatních voličů by dala hlas pokračování koalice ale bez současného premiéra. Pouze sympatizanti ODS a Pirátů navíc preferují i možnost předčasných voleb.

Priorita Čapí hnízdo

Bez ohledu na osud vlády se však více než dvě třetiny lidí domnívají, že je vyšetření kauzy Čapího hnízda policií důležité. Konkrétně 43 procent to považuje za velmi důležité a další čtvrtina za spíše důležité.

Průzkum o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše
Zdroj: KANTAR CZ s.r.o. pro ČT/20. 11. – 22. 11. 2018/880 resp./tech. CATI

Případ Čapího hnízda v současnosti opět rozvířil rozhovor, který se synem premiéra Andrejem Babišem mladším ve Švýcarsku pořídili novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík.

Že se premiér Babiš v reakci na zveřejněný rozhovor nevyjádřil dostatečně a důvěryhodně, si myslí 52 procent lidí. Opačný postoj zaujímá 27 procent obyvatel. Pětina nedokázala situaci posoudit.

  • Aktuální průzkum pro ČT provedla společnost Kantar CZ. Sběr dat probíhal ve dnech 20. 11. až 22. 11. 2018 na reprezentativním vzorku 1000 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Z reprezentativního vzorku zaznamenalo rozhovor nebo dění kolem něj 880 respondentů. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí +/- 1,4 až 3,1 procentního bodu.
90’ ČT24: Politická scéna den před hlasováním o nedůvěře (zdroj: ČT24)