ČSSD upřednostňuje řešení bez Babiše, ale na stávajícím půdorysu, zdůraznil Netolický

Netolický v Interview ČT24: Babiš by měl odejít (zdroj: ČT24)

„Můj názor je jednoznačný: Pan premiér škodí vládě tím, že tam je a řeší se neustále jeho osobní kauza,“ uvedl místopředseda sociálních demokratů a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten byl v pondělí hostem pořadu Interview ČT24. Současná situace je podle něj neuvěřitelně vyhrocená a na Andreji Babišovi (ANO) jde vidět, že je velmi nervózní.

Patnáct poslanců ČSSD může rozhodnout o tom, jestli menšinová vláda s hnutím ANO bude v Česku vládnout dál. O tom, jak se v pátek při hlasování o nedůvěře zachovají, bude širší vedení strany rozhodovat ve středu. 

Místopředseda strany Martin Netolický je zastáncem toho, aby premiér Andrej Babiš z vlády odešel. Toto řešení by přitom podle něj uvítala většina jeho spolustraníků. 

„Téměř všichni důležití členové sociální demokracie považují za nejlepší řešení, kdyby Andrej Babiš sám odešel a nechal prostor této koaliční spolupráci na tomto půdorysu,“ uvedl Netolický.  Požadavek, aby Andrej Babiš odešel z funkce premiéra, pak během rozhovoru zopakoval ještě několikrát.  

Současná koalice má přitom podle Netolického spoustu zajímavých programových tezí a může normálně fungovat. „Myslím, že se ten tým docela osvědčil. Troufnu si říct, že jednotliví ministři jsou si celkem blízcí i z hlediska osobností.“ 

Podobný moment přitom zažili i jiní politici, poukázal Netolický „Vždycky se říkalo, že vždyť pokud se ty kauzy vysvětlí a pravda vyjde najevo, tak se mohou do politiky vrátit,“ uvedl a v té souvislosti jmenoval současného hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

„Pan premiér by měl hlavně vnímat, že se jeho vlastní osobní kauzou zabývá celá Česká republika, a to nejenom politici tady v Praze, ale i komunální politici, krajští politici…,“ poukázal Netolický.  

Netolický: Na Babišovi jde vidět, že je velmi nervózní

„Na Andreji Babišovi jde vidět, že je velmi nervózní, že je mu to nepříjemné, dokonce si troufám říct, že ta agresivita toho vyjadřování ukazuje, že je do jisté míry v defenzivě,“ domnívá se Netolický.

Jak by se podle něj měli sociální demokraté zachovat v případě, že by se jim vládu bez přítomnosti Babiše – který opakovaně tvrdí, že nikdy neodstoupí – prosadit nepovedlo, ale Netolický v pořadu Interview ČT24 prozradit nechtěl. Uvedl, že své stanovisko nejprve sdělí svým stranickým kolegům.

„Trošku ta atmosféra mi připomíná například kauzu České televize nebo období opoziční smlouvy a dalších. To jsou situace, které vyženou lidi do ulic a hlavně ta atmosféra je neuvěřitelně vyhrocená,“ uvedl Netolický.  

Předsednictvo strany přitom podle něj bude ve středu vybírat ze dvou špatných, komplikovaných a složitých řešení. 

Redakčně zkráceno a upraveno. Celý rozhovor je k dispozici ve videu a podcastu.