ČT: Babišovu vládu podpoří při hlasování o nedůvěře i šest komunistů

Události: Většina poslanců ČSSD se ještě rozhoduje, jak bude hlasovat (zdroj: ČT24)

Opozice ve sněmovně chce kvůli novému vývoji v kauze Čapí hnízdo hlasovat o nedůvěře Babišově vládě. Potřebný počet podpisů už sehnala, je proto jasné, že bude tato schůze příští týden v pátek. Co ale jasné není, je počet poslanců, který nakonec zvedne ruku proti vládě. Opozice má zatím jen 92 hlasů, naopak 78 poslanců ANO se postaví za Andreje Babiše. Rozhodnou proto hlasy poslanců ČSSD a KSČM, kterých je dohromady 30.

Česká televize kontaktovala všechny členy obou poslaneckých klubů, v pátek měla odpověď od 25 poslanců. U sociálních demokratů se evidentně čeká na další jednání příští týden: z 15 poslanců totiž v pátek hned 11 nevědělo, jak se nakonec rozhodnou. „Ta diskuse není příjemná, rozhodování je velmi složité. Nejsrozumitelnější a nejklidnější řešení je, aby pan předseda vlády sám zvážil setrvání ve funkci,“ uvedl místopředseda sociálních demokratů Martin Netolický.

U komunistů, kteří vládu ve sněmovně tolerují, je situace jasnější: šest poslanců už uvedlo, že vládu podpoří. Poslanec Vladimír Koníček ČT odpověděl, že se hlasování nezúčastní a zbylých osm poslanců ještě neví, jestli zvednou ruku pro nedůvěru. 

Příští týden budou jednat poslanecké kluby obou stran a ještě předtím se sejde jak vedení ČSSD, tak komunistů. Sejdou se ale také zástupci opozice, kteří hlasování o nedůvěře vládě vyvolali: „Čekáme, s čím přijde sociální demokracie a je rozhodně důležité potkat se s předsedy stran – ta situace se nějakým způsobem vyvíjí,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pospíšil: Babiš má strach z vyšetření Čapího hnízda, pokud už by nebyl premiér

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) ale nepředpokládá, že by v tuto chvíli byla ohrožena koalice ANO a ČSSD. Samotný Andrej Babiš rezignovat odmítá – k takovému kroku nevidí důvod, stejně jako ke svolání schůze, kde budou poslanci debatovat o vyslovení nedůvěry vládě.

„Pana premiéra k tomuto postoji vede strach – strach z toho, že by se konečně vyšetřila kauza Čapí hnízdo, v případě, že nebude premiér,“ tvrdí předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Andrej Babiš za toto svoje rozhodnutí nese plnou odpovědnost,“ dodává předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

„Je to otázka přesvědčení, že není žádný problém. Já jsem přesvědčen, že problém je a velký,“ kritizuje předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Kdyby nakonec přece jen opozice našla 101 hlasů a vláda padla, má prezident Miloš Zeman jasno, co dál. Opět by sestavením kabinetu pověřil Andreje Babiše, uvedl ve čtvrtek na TV Barrandov. „Je to od pana prezidenta klasické natahování ústavy. Je to jeho pravomoc, nicméně dostáváme se tím do morální břečky,“ domnívá se předseda STAN Petr Gazdík.

„Nevím, jestli je to vyhrožování, nebo je to jenom aktuální okamžitá reakce. Na druhou stranu prezident opakovaně ukázal, že je opravdu schopen velmi kreativních výkladů ústavy,“ dodává místopředseda ODS Martin Kupka.

Aktuální kauza vypukla tento týden poté, co syn premiéra Andrej Babiš mladší řekl serveru Seznam Zprávy,  že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském poloostrovu Krym, anektovaném Ruskem. Údajně mu vyhrožovali, že jinak skončí v psychiatrické léčebně.

Premiér Babiš ovšem tvrdí, že jeho syn na Krymu byl, ale nebyl nikým unesen. Podle Babišových slov jsou jeho dospělý syn i dcera psychicky nemocní. Babiš i jeho dospělé děti čelí v kauze Čapí hnízdo obvinění z dotačního podvodu.